NEC blijft winnen en staat bovenaan

Het was alweer de zesde competitiezege op rij en, bekerwedstrijden meegeteld, de tiende wedstrijd zonder nederlaag. Je kunt blijven nuilen over matig spel, falende spelers en een trainer die er niks van kan, maar inmiddels staat er wel een team dat degelijk en hecht is met een paar klasbakken die het verschil maken.

Het geklaag over het niveau is te begrijpen. We hunkeren allemaal naar goed voetbal. Maar we moeten realistisch zijn. Kijk eens naar een gemiddelde wedstrijd in de Eredivisie of zie, als je het hebt kunnen opbrengen, het hulpeloze geploeter van Vitesse tegen Zulte Waregem. Het Nederlandse clubvoetbal stelt gewoon niet veel voor en in dat licht doet NEC het met beperkte middelen best goed.

Wat ook bijdraagt aan het succes is de breedte van de selectie. Zonder veel problemen worden blessures en schorsingen opgevangen. Zelfs het ontbreken van twee centrale verdedigers is geen probleem want dan staat Frankie Sturing op! Complimenten voor Oversier en de jeugdopleiding.

Over de wedstrijd dan. De eerste helft was saai en niet best. De tweede helft was beter en vermakelijk. Een snelle 0-1, met dank aan slecht verdedigen van Guus Joppen. NEC komt dan eindelijk een beetje los, het publiek wordt wakker en drie mooie doelpunten later (2 x Rayhi, 1 x Langil) is het 3-1 en staat NEC voor het eerst dit seizoen bovenaan. We zouden willen zeggen: houwen zo!

Uitslag
De overwinning was uiteindelijk terecht. Qua veldspel deed Cambuur nauwelijks voor NEC onder, maar NEC was wel dreigender en creëerde meer kansen. Na de 3-1 werden er nog een paar 100% kansen verprutst. Het had zomaar op 5-1, 6-1 kunnen eindigen.

Toeschouwers
De ruim 9.000 toeschouwers stonden op toen NEC achter kwam. Dat is niet vanzelfsprekend maar wel heel mooi.

Hoogtepunten
-Het spel van Mohamed Rayhi. Gedreven, gedurfd, effectief.
-Het tweede doelpunt van Rayhi. Ohlala, wat een schoonheid.
-De veerkracht van het team.
-We staan bovenaan!

Dieptepunten
-Larsson kwam (in de 78e minuut), zag en miste de ene kans nog mooier dan de andere.

Scheidsrechter
Net als de meeste Nederlandse scheidsrechters floot Bax te snel voor lichte vergrijpen. Allemaal op cursus bij Bas Nijhuis!

Tactiek
De speelwijze is inmiddels bekend, er wordt niet geëxperimenteerd.

Inzet
Na de achterstand ging NEC in een hogere versnelling spelen. Volgende keer gewoon vanaf het begin vol erop graag.

Conclusie
We staan eindelijk bovenaan. De dieptepunten tegen FC Eindhoven en FC den Bosch lijken inmiddels ver weg. Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Het spel van NEC is nou niet zo soeverein dat we lekker ontspannen naar de komende wedstrijden kunnen toeleven. Spannend wordt het wel, de komende drie wedstrijden tegen De Graafschap, Jong Ajax en Telstar, en dat is eigenlijk best mooi.