NEC bakt er ook tegen Excelsior helemaal niks van

De wedstrijd tegen Excelsior stond bij vele NEC supporters al een aardige tijd met dikke viltstift in de agenda als een cruciaal duel voor de slotfase van dit seizoen. En de recente resultaten maakten het belang van deze wedstrijd alleen maar groter. AZ thuis en Heerenveen uit zijn immers op papier wat zwaardere opgaves voor onze ploeg in nood. Drie punten waren vanavond noodzaak, met minder kon geen genoegen worden genomen. Maar ja, de laatste winst van NEC is alweer maanden geleden en Excelsior draait de laatste weken juist best aardig. De grote vraag was dus of onze ploeg met de druk kon omgaan en wie Hyballa voor deze sleutelwedstrijd de wei in zou sturen. Het werden uiteindelijk de volgende elf spelers: Delle; Heimloth, Buwalda, Dumic, Golla, Fomitschow; Bikel, Messauod, Von Haacke; Groeneveld en Grot. 5-3-2 dus weer, in een thuisduel waar NEC het spel zou moeten maken. Maar goed, ook met een drie-mans centrale defensie kun je er vol in knallen. Het gaat er immers om hoe je het invult in het veld, nietwaar?

Erin knallen was dus de opdracht. Edoch, voor een duel met zo veel belangen startte NEC redelijk afwachtend. Sterker nog, na een gezapige openingsfase was de eerste grote kans na twintig minuten voor Excelsior. Drost mocht bij een corner helemaal vrij en ongedekt inlopen en kopte de bal gelukkig voor ons aan de verkeerde kant van de paal. Hoe is het mogelijk, denk je op zo’n moment. Weer een dood spelmoment en weer staan er mensen totaal niet op te letten bij ons. En dat in zo’n belangrijke wedstrijd. NEC liet Excelsior aan de bal in de eigen Goffert en hing defensief achteruit. Ons publiek begreep uiteraard niks van deze ’tactiek’ en na een klein half uur spelen begon het eerste voorzichtige gefluit al van de tribunes te klinken. De boodschap leek over te komen bij onze ploeg en we begonnen wat meer strijd te leveren, zonder echt gevaarlijk te worden. Duels werden echter opeens gewonnen en het spel verplaatste zich langzaam naar de helft van Excelsior. Helaas kwam het enige spektakel van de tribunes, waar onze supporters probeerden een goede voetbalsfeer te creëren voor de ploeg van Hyballa. Dat diverse van onze spelers echter fundamentele basisvaardigheden ontberen werd in deze fase weer pijnlijk duidelijk. Het aantal fehlpasses en slungelige acties was wederom ontstellend, waardoor NEC op een schotje van afstand na niks wist af te dwingen. Maar omdat Excelsior wel vrede leek te hebben met een puntje in Nijmegen bleef een antwoord uit en zochten we met de brilstand de kleedkamer op.

Ook in de tweede helft wist NEC geen moment een vuist te maken. En na een klein uur voetbal gebeurde dan ook het onvermijdelijke. Van Duinen kon na langdurig balbezit van Excelsior een indraaiende bal binnenkoppen achter Delle voor de 0-1. Hyballa reageerde door Mayi en Kadioglu, die voor de goal al klaar stonden voor hun wissel, in te brengen voor Grot en Groeneveld. In het laatste kwartier kwam Larsson daar nog bij en speelden we eindelijk een meer aanvallende 4-3-3, omdat Buwalda zijn plek moest afstaan aan de Zweed. Het maakte echter geen ene zak uit. Geen enkele kans werd er gecreëerd, een totaal kansloze nederlaag.

Uitslag
0-1. Twaalf van de laatste dertien wedstrijden verloren. Je verzint het gewoon niet.

Toeschouwers
Onze supporters probeerden het echt, maar tegen zo veel onkunde valt niet meer aan te juichen. Het ‘schaam je kapot’ galmde dan ook na afloop van de tribunes. Je kunt het de spelers eigenlijk niet eens aanrekenen, ze kunnen gewoon niet beter. Iets wat de fans ook terdege beseffen en waarom in plaats van woede, de gelatenheid na afloop overheerste.

Scheids
Een paar gele kaarten.

Hoogtepunten
Al in geen maanden meer.

Dieptepunten
Kan het nog dieper?

Tactiek
Niet bestaand.

Inzet
Geen idee.

Conclusie
De vraag is eigenlijk niet eens meer of je degradatie ontloopt, maar of we dit überhaupt nog een aantal extra wedstrijden kunnen en willen aanzien. Dit gaat helemaal nergens meer over. We kunnen beter gaan korfballen met deze selectie. Zet voor de laatste twee wedstrijden de A-jeugd er maar in of zo, veel slechter kan het sowieso niet. Dit is Eredivisie-onwaardig voetbal.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.