De week van…jeugd en spanning

NEC speelt mee om het kampioenschap in de Eredivisie! Eindelijk hebben we ons in de top van het vaderlandse voetbal genesteld. Mogelijk gaat er een Eredivisieschaal naar Nijmegen dit jaar.

Een maffe droom? Nee hoor, het krijgt volgens mij niet helemaal de aandacht die het verdient, maar de Onder 19 (de vroegere A1) staat in de kampioensronde van de Eredivisie op de tweede plaats, met evenveel verliespunten als lijstaanvoerder PSV. Afgelopen weekend werd de O19 van FC Utrecht nog met 6-2 afgeschminkt. Leuke uitslag voor morgen trouwens.

Met een beperkt budget levert de jeugdopleiding puik werk af. Dat bewijst niet alleen de O19 maar ook de doorbraak van Kadioglu, Grot en Groeneveld.

Dit weekend speelt O19 de uitwedstrijd tegen Ajax. De volgende thuiswedstrijd is tegen PSV, op 1 april om 14.30 op De Eendracht. Gaat dat zien.

Jong NEC werd deze week al kampioen. Afgetekend maar in de zwakke Reservecompetitie B. Het promoveert nu naar A waar ook Jong Feyenoord nog speelt. In seizoen 2018-2019 zou Jong NEC alsnog, in de derde divisie, de voetbalpiramide kunnen instromen.

Met de resultaten van het eerste blijft het behelpen. De belangrijke reeks Sparta-Heracles-ADO Den Haag leverde slechts drie punten op waardoor Alarmfase 1 onverminderd van kracht blijft. Het spel was de laatste twee wedstrijden weliswaar bemoedigend maar we hebben nog een zwaar programma.

De druk staat er dus goed en dat was misschien wel de reden dat Hyballa na de zeperd tegen ADO zinloze kritiek uitte op de scouting van de spitsen. Zinloos omdat er dit seizoen toch niks meer aan te doen is, het mogelijk onrust veroorzaakt en het ook niet de beste manier lijkt om de spitsen die we wel hebben optimaal te motiveren.

Blijven we de komende jaren in de Eredivisie, dan gaan we waarschijnlijk meemaken dat de competitie een andere opzet krijgt. De volgens mij noodzakelijke BeNeLiga zit er natuurlijk nog niet in, maar de invoering van playoffs om het kampioenschap, al dan niet met een teruggang naar zestien clubs, zal er wel komen. Dit kan ook voor NEC best goed uitpakken omdat de kleinere clubs waarschijnlijk alleen met wijzingen akkoord gaan als ze een groter deel van de TV-pot krijgen. Eind mei al, wordt een besluit verwacht, invoering seizoen 2018-2019, waardoor er volgend seizoen wellicht twee clubs extra moeten degraderen. Slaat de stress al toe?

De derby wierp afgelopen week z’n schaduw al vooruit doordat Arnhemse onverlaten het nodig vonden ons stadion te besmeuren. In Arnhem mogen ze dan tijd hebben om zich al met dit soort onzin bezig te houden, dat geldt waarschijnlijk niet voor de meeste NEC supporters. Die hebben met de belangrijke pot tegen FC Utrecht nog even andere dingen aan hun hoofd. Prettige wedstrijd.

Wichard

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.