De week van: Gratis advies

Veel talent als voetbalcoach heb ik niet. Hoewel, jarenlange ervaring met championship manager en LMA manager, dat is natuurlijk niet mis. En veel ervaring heb je bij NEC niet nodig, want je kunt bij NEC van een jeugdcoach zomaar ineens assistent worden. Er is dus nog hoop voor een glansrijke rol als technisch adviseur bij onze mooie club. Toch maar even mijn analyse van de pot van gisteren.

Voor de wedstrijd tegen Zwolle hoorde ik supporters zeggen dat dit anders zou gaan worden als de pot tegen de Eagles. Nu hoefde ze het spel niet te maken en dat zou NEC beter liggen. Maar het tegendeel was waar. De eerste vijf minuten waren exact hetzelfde als de pot tegen de Eagles. NEC maakte het spel, ging als een dolle naar voren en probeerde de tegenstander te overrompelen. Niks inzakken, niks compact spelen en er snel uit komen, maar veel man voor de bal en snel combinatiespel. En dat is leuk, behalve wanneer je door dom balverlies een counter om de oren krijgt en opeens tegen een achterstand aan kijkt. In de eerste helft had Larsson niet in de gaten dat de bal een meter achter hem rolde, hij verloor de bal en 10 seconden later werd de bal tegen de kruising geschoten. Was dit een goal geweest dan was het Eagles “all over” geweest. Nu leek het alsof je een goede eerste helft speelde.

Ook tegen Feyenoord probeerde je te voetballen, ook daar waren de eerste minuten veelbelovend, maar ook daar werd het uiteindelijk een kansloze nederlaag. Maar ja dat mag natuurlijk, dat kan gebeuren tegen Feyenoord, want dat is toch de nummer 1 pffff.

Ik geniet van aanvallend voetbal, maar ik zie liever een zaadpot die NEC met 1-0 wint. En ja de wedstrijd had een ander verloop gehad als de drie grote kansen erin waren gegaan, maar na 90 minuten had Zwolle twaalf megakansen gehad en NEC hooguit dus drie of vier. Tegen Zwolle kwam je ook op achterstand door een fout achterin net als tegen de Eagles. Na de 1-0 was het klaar met het aanvallende spel van NEC. Waar je juist wat extra druk naar voren verwacht, leek NEC wel lamgeslagen. Tien tellen rust en wachtend op de knockout die niet veel later dan ook kwam. Ik hoop dat dezelfde fouten niet weer gemaakt worden. Gewoon compact spelen, beetje inzakken, discipline, taken uitvoeren, elkaar helpen en zorgen dat niemand erdoor komt. En ligt er een keer ruimte achter de laatste lijn, dan duik er maar in. Gaan we proberen te voetballen, zeker tegen PSV, dan kan het telraampje weer mee.

Het was deze week ook de week van de mededeling van de besloten trainingen. Ik snap dat er mensen zijn die zich hier niet druk over maken. Ik doe dat wel, omdat NEC een open volksclub is van iedereen, waar gesloten poorten voor supporters niet horen. En of het nu gaat om acht oudere supporters of 50 op een zaterdagochtend, dat maakt niks uit. Bij een wedstrijd zijn supporters belangrijk en heb je ze nodig, maar als ze komen kijken op de training dan moet opeens het hek dicht. Samenbeternec alleen als het zo uitkomt. Pottenkijkers van andere clubs kun je ook op andere manieren buiten de deur houden en je kunt je afvragen of het wel nut heeft. Ze weten vaak alles al over spelers en tactieken. Af en toe besloten om wat dode spelsituaties te oefenen okay, maar structureel twee dagen voor de wedstrijd de poorten dicht gaat nergens over. Ik had hier nog meer over kunnen tikken, maar Lex Lammers was duidelijk genoeg vandaag in de Gelderlander. Ik ben het helemaal met hem eens. Tegen Zwolle hebben we niks spectaculairs of bijzonders gezien trouwens. Ik geef een gouden tip: Kardioglu de corners laten nemen als hij erin staat en stoppen met die thomas de trein variant, waar alle spelers achter elkaar in een treintje staan.
Positief nieuws was er ook. De club en de gemeente zijn er bijna uit wat betreft de verkoop van het stadion. Het duurt effe, maar hopelijk hebben we dan ook echt wat. De partijen zijn dichter bij elkaar dan ooit. Misschien dat er maandag meer duidelijk wordt op de supportersavond.

HUP NEC!

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.