De week van… de voorbereiding

Al hebben ze 100 bekerfinales in Arnhem, al hebben ze 500 luchtkastelen, al spreken ze 1000 keer uit dat ze Gelders beste zijn en zelfs al winnen ze alle derby’s die er zijn… nooit, maar dan ook nooit zullen ze daar in Arnhem ook maar een beetje in de buurt komen van de echte trots en liefde, zoals wij Nijmegenaren die voor onze club hebben. Waar ons clubgevoel gehard is als het beton van het oude stadion en de grijze grauwe grachtmuren in de nieuwe Goffert, daar is dat in Arnhem zo breekbaar als het glas van het Gelredome. Een derby in Arnhem, vier uur daar bij de Rijn, en je weet weer waarom NEC en Nijmegen je zo dierbaar zijn.

En ja, sportief gezien is Vitesse-NEC meestal niet zo leuk. Maar als we een keer winnen, winnen we ook echt. Een overwinning dit weekend, zal meer dan welkom zijn. Als we eerlijk zijn, dan hebben ze in Arnhem op vrijwel iedere positie een betere voetballer. Ik hoop dat Hyballa de afgelopen weken de spelers duidelijk heeft gemaakt dat wij dan maar het beste team moeten zijn aanstaande zondag. En anders moeten wij supporters dat morgen maar even duidelijk maken op de laatste training.

Een laatste training met vuurwerk dat er eigenlijk niet moet zijn. Aanmoedigingen, vuurwerk, spandoeken en gezang zijn het monopoly van de voetbalsupporter. En als er geen gebruik gemaakt wordt van dat monopoly, dan houdt het op. Het is hetzelfde als de klappers bij AZ, de gesponsorde vlaggetjes en bordjes die omhoog gehouden moeten worden bij grote wedstrijden, sjaaltjes met een marketingspreuk van de club erop of sfeergeluiden uit de luidsprekers bij Roda JC. Het hoeft voor mij niet en het hoort eigenlijk ook niet.

Het zijn dus ook de supporters die de spelers, al dan niet met vuurwerk, op scherp moeten zetten en niet de club zelf. Wat mij betreft was dat ook mogelijk geweest. Kijk, eerlijk is eerlijk, de grote hoeveelheden vuurwerk die supporters op eigen houtje mee namen, dat is natuurlijk een veiligheidsrisico. We kennen de beelden uit Leeuwarden nog wel met die gewonde steward en ook in Nijmegen is een steward gewond geraakt omdat iemand een cobra wierp in de gracht van het stadion. Je moet er niet aan denken als zo’n ding tussen het publiek terecht komt, ook niet bij de laatste training. Maar met heldere afspraken met alle supportersgroepen kun je een heel eind komen. Laat fanatieke groepen aan de overzijde van het veld hun ding doen en roep overige supporters met klem op om geen vuurwerk mee te nemen en af te steken en het zou volgens mij allemaal best mogelijk moeten zijn. Helaas het mocht niet zo zijn… Als alternatief is er morgen een mars georganiseerd door de HKN. Meestal wordt ik niet blij van het woord mars. Dat wekt namelijk de suggestie dat er een flinke afstand gelopen moet worden. Maar deze keer valt het allemaal reuze mee qua afstand, dus dat mag geen excuus zijn.

Dat wordt zowel morgen als overmorgen de wekker zetten om op beide dagen naar een plek te gaan met gemengde gevoelens. Op zaterdag naar een plek die voor veel NEC supporters dierbaar is, maar waar nu iets is wat je eigenlijk niet wil zien. Op zondag naar een plek die je eigenlijk niet wil zien, maar waar je toch naar toe omdat je club je dierbaar is. En dan maar hopen op een nieuw feestje, zoals 5 jaar geleden, toen George voor altijd held werd en hij zijn goal vierde met de persoon die voor altijd afgedaan heeft. Weer zo’n overwinning zal mooi zijn, dan wordt het een latertje. Het enige smetje waar we dan nog van balen is van dat klote Fox, dat alleen maar aandacht heeft voor de klassieker en de enige echte derby links laat liggen, waardoor het nagenieten met mooie beelden lastig zal worden. Ik snap ook niet waarom we al jaren op dezelfde dag staan en dat de Gelderse clubs dat wel OK vinden. Als je ergens een onbeduidend potje moet plannen als club is het wel op de dag dat de klassieker gespeeld wordt. Maar goed, dat smetje spoelen we wel weg!
HUP NEC!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.