DTH rapport: het overzicht van dit seizoen (deel 2)

Vorige week trapten we af met een analyse van alle DTH rapporten van het afgelopen seizoen. We leerden dat NEC gemiddeld een 6,34 scoorde over het hele seizoen. Maar welke wedstrijden vielen op? Hoe kwam dit gemiddelde tot stand? Wat waren de uitschieters?

Missers
In sommige wedstrijden ging NEC door de ondergrens. Hieronder de top 5 van de slechtste wedstrijden in de tweede seizoenshelft:

5. Score 5,59. PSV thuis.
In barre omstandigheden speelde NEC nog nooit zo angstig als toen op Valentijnsdag tegen PSV, dat nog een Europese wedstrijd in de benen had zitten. Met minimale inspanning tikte PSV NEC helemaal weg: 3-0 billenkoek.

4. Score: 5,59. Feyenoord uit.
NEC had met deze wedstrijd in theorie nog de playoffs voor Europees voetbal kunnen halen. Niemand geloofde daar echt in en dat was duidelijk te merken. Omdat Feyenoord nergens voor speelde, werd het een draak van een wedstrijd, die NEC ook nog eens verloor.

3. Score: 5,50. PEC Zwolle uit.
Eigenlijk een collectief falen (de beste speler had een 6) en dat in een cruciale wedstrijd als deze. Zwolle wist precies wat het moest doen, NEC werd totaal overrompeld. Gevolg: een beschamende 2-0 nederlaag. Zwolle haalde eigenlijk dankzij deze wedstrijd de playoffs.

2. Score: 5,27 Excelsior uit.
2-0 verliezen van een team dat al maanden nog niet gewonnen had. Pijnlijker wordt het niet.

1. Score: 5,14 AZ thuis
NEC was op dat moment in vorm, maar AZ ook. NEC stond toen nog boven AZ. Vol verwachting klopte ons hart. Als we zouden winnen, dan… ja, dan zagen ons alweer op de Reeperbahn staan. Maar we werden getrakteerd om een enorme off-day van onze favorieten. Gecombineerd met wat toch wel een duidelijk kwaliteitsverschil (een ontketende Vincent Jansen bijvoorbeeld) was, stonden we al snel kansloos met 3-0 achter. Vanaf dat moment brak iets fundamenteels: zelfvertrouwen en spelplezier. NEC is dit seizoen nooit echt over deze wedstrijd heen gekomen.

Hiermee wordt de Top 5 van missers:
5. Zwolle uit: 5,50
4. Heracles uit: 5,35 (de tweede wedstrijd van het seizoen. NEC verloor letterlijk kansloos van wat toen nog als een concurrent voor het ontlopen van de nacompetitie werd gezien)
3. Excelsior uit: 5,27
2. Cambuur uit: 5,21 (de één na laatste wedstrijd voor de winterstop. Ook toen verloor NEC van een team dat al heel lang niet gewonnen had).
1. AZ thuis: 5,14

Toppers
Gelukkig waren er ook absolute hoogtepunten in de tweede seizoenshelft. Daar hebben we ook een top 5 van gemaakt.

5. Score: 6,50 Heracles thuis
Uit kansloos verloren, NEC had wat recht te zetten. Maar het was bezig aan een slechte serie. In deze wedstrijd richtten onze mannen zich weer op. Mentaal een knap staaltje voetbal. De 1-0 overwinning werd intens gevierd.

4. Score: 6,55 Willem II thuis.
De eerste wedstrijd na de winterstop werd glansrijk gewonnen. De 1-0 verbloemde dat NEC al vroeg zijn vorm van voor de winterstop had gevonden. Dit seizoen zou wel eens heel mooi seizoen kunnen worden.

3. Score: 6,77 Ajax uit.
Gelijkspelen in Arena (2-2): wat ontzettend knap! Verdedigt als een leeuw en de keren dat we de middenlijn overkwamen was het raak. Alhoewel, in de tweede helft kreeg NEC zoveel vertrouwen en voetbalde het zo goed dat er echt meer in had gezeten. Had – met de kennis van nu – misschien wel hoger gewaardeerd mogen worden.

2. Score: 6,82 Twente thuis.
Twente, toch een team waarin veel kwaliteit verstopt zit, werd door NEC behoorlijk afgedroogd met 2-0. Een echte teamprestatie. De minste spelers kregen een 6 en dat waren er maar 2.

1. Score: 10,09 de derby
Spreekt voor zich. De wedstrijd van het seizoen werd echt de wedstrijd van het seizoen. Een ontketend NEC speelde aanvallend en agressief. De geel-zwarten gingen met de staart tussen de benen naar huis.

 

Hiermee wordt de Top 5 van toppers:

5. Score: 7,04: Heerenveen thuis.
2-0 gewonnen. De eerste wedstrijd van een ander NEC: na een stroef begin vond Faber in deze wedstrijd de sleutel en de weg naar het linker rijtje. Dit was het begin van een goede en lange fase waarin NEC 16 punten pakte in 8 wedstrijden.

4. Score: 7,08 Feyenoord thuis.
3-1 gewonnen tegen toen nog kampioenskandidaat Feyenoord. En dat na een dip van een maand én na een 1-0 achterstand. Vooral mentaal een uitstekende prestatie.

3. Score: 7,42 AZ uit.
4-2 gewonnen van AZ dat toen nog Europees voetbal speelde. De wedstrijd dat vooral Limbombe alle sores van zich afspeelde en liet zien bij de club te (willen) horen.

2. Score: 7,92 ADO Den Haag thuis.
Veruit de beste wedstrijd sinds jaren. 4-1 gewonnen in een ongekende show die 90 minuten duurde. Met een fantastische omhaal van Santos als orgastisch hoogtepunt.

1. Score: 10,09 de derby

 

Wordt vervolgd
De serie wordt vervolgd met de statistieken per speler.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.