De week van…Remco ten Hoopen

Als Remco ten Hoopen de titel van dit stukje ziet, zal hij misschien schrikken. Een verhaal over mij? Op DTH? Ja, Remco, ook een assistent-trainer van NEC staat in de belangstelling. Uiteraard hoef je niet bang te zijn dat die belangstelling verder reikt dan je voetballeven.

In de vorige ‘De week van’ schreef Bleum al over de merkwaardige opkomst van Remco ten Hoopen, die door een incident met Quincy Owusu-Abeyie op de training ineens onder de aandacht kwam van een aantal supporters. Ook schreef Bleum over de niet bestaande communicatie over zijn aanstelling door NEC.

Via een paar berichtjes in de media weten we dat hij “sinds een paar weken” (De Gelderlander) assistent is van Hyballa. Daarvoor was hij “analist”.

Hier zou je het bij kunnen laten, maar het is natuurlijk te idioot voor woorden dat over iemand die een belangrijke functie bij het eerste elftal vervult, helemaal niets bekend is. Bovendien is het sinds de komst van Edwin de Kruijff zo lekker rustig bij NEC, dat dit een ideaal moment is om het ‘onderwerp’ Ten Hoopen, zeg maar, wat meer uit te diepen.

In de media wordt naar hem verwezen als “de Achterhoeker”. Hij komt dus uit de Achterhoek. Hij is 37 jaar en al 17 seizoenen (dat was begin 2016) fulltime in het voetbal actief.

Ten Hoopen blijkt al een heel verleden bij NEC te hebben. Jaren heeft hij in de jeugdopleiding gewerkt waar hij verantwoordelijk was voor de E1. Wie nu op de clubsite op zijn naam zoekt zal als laatste een berichtje uit 2008 vinden. Wat blijkt? Ten Hoopen is ooit door de club op een belangrijke missie naar Londen gestuurd. Daar moest hij tijdens de alles beslissende wedstrijd tussen NEC en Udinese, voor een plek in de volgende ronde van de Europa League, de ontwikkelingen doorgeven bij Tottenham Hotspur tegen Spartak Moskou. “Om zo snel mogelijk onze tactiek in de wedstrijd tegen Udinese aan te kunnen passen als de situatie daar om vraagt”, zei Wim Rip.

Ten Hoopen was ook een keeper, op amateurniveau. In 2008 was hij bijvoorbeeld keeper bij FC Presikhaaf, uit Arnhem, dat toen in de 3e klasse speelde. Er is een artikeltje uit De Gelderander (27 oktober 2008), getiteld “Penaltykiller Ten Hoopen beslist derby” (het ging om de derby tegen Veluwezoom), waarin hij zegt 80% van de strafschoppen te stoppen (Jasper Cillessen lees je mee?). Zijn trainer bij FC Presikhaaf, en de man die hem er naartoe haalde was, ja echt, Dennis van Beukering, de broer van onze Jhonny. Dennis vertelt over Remco “Ik ken hem van de jeugd van De Graafschap en kwam hem later bij Veluwezoom tegen. Maar Remco zat toen niet in een goede periode. Hij was toen zeker dertig kilo te zwaar”. Afgetraind en wel belandde Ten Hoopen via AWC later bij FC Presikhaaf. Dennis van Beukering vervolgt: “Hij is een beetje eigenaardig. Op de training kan hij ook verschrikkelijk tekeer gaan en zichzelf en de spelers helemaal gek maken”.

Dat Ten Hoopen een gepassioneerde man is blijkt ook uit een tweede berichtje op de clubsite, over een bowlingtoernooitje met de NEC jeugd. Citaat: “Dat trainer ten Hoopen zijn emoties niet altijd de baas was bleek bij menig strike of tienpunter die hij gooide. Met gebalde vuist op zijn Lee Towers zakte hij door de knieën en galmde het YES over de baan”. Maar ook: “Namens alle ouders en spelers willen wij de N.E.C. Voetbalschool en in het bijzonder trainer Remco ten Hoopen bedanken voor de immer positief, gedreven en super enthousiaste trainingen en omgang met de kinderen”.

In 2011 vertrekt Ten Hoopen naar JVC Cuijk waar hij in dienst treedt als jeugdcoördinator, jeugdtrainer, keeperstrainer en scout.

In 2016 stapt hij over naar zaterdag 4e klasser VCA (clubkleuren geel-zwart) uit het Brabantse Sint-Agatha voor zijn eerste baan als senioren- en hoofdtrainer. Hier verlengde hij afgelopen week zijn contract tot en met het volgende seizoen. Aanvankelijk combineerde hij VCA met het trainerschap van RKSV Wittenhorst 2 uit Horst, hierdoor kon hij fulltime in het voetbal blijven werken. Onlangs stopte hij bij Wittenhorst, ik denk vanwege zijn promotie tot assistent bij NEC.

We weten nu in ieder geval iets meer over Remco ten Hoopen. Als je op de clubsite de samenstelling van de staf bekijkt zal je nog steeds niks over hem vinden. Onbegrijpelijk. Het werkt speculatie en stukjes als deze, en die van Bleum vorige week, in de hand. Iets waar Ten Hoopen trouwens helemaal niks aan kan doen.

Natuurlijk kan ik op dit moment helemaal niet inschatten wat de kwaliteiten van Ten Hoopen als assistent-trainer zijn. Wel kun je je afvragen of Hyballa in hem niet vooral iets van zichzelf ziet en of dit dan een verstandige aanvulling van de trainersstaf is. De gedrevenheid van Hyballa is een heel positieve kracht voor dit team maar de aanstelling van Ernie Brandts als ervaren rustpunt leek goed voor de balans. Is de balans nog goed nu Brandts zich geconfronteerd ziet met twee ‘heethoofden’? Is er in deze staf nog plaats voor de rust van Brandts?

Ik roep NEC, Hyballa, Brandts en/of Ten Hoopen zelf, hierbij op de fans een fatsoenlijke toelichting op de aanstelling van Ten Hoopen te geven.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.