De week van…de techniek

Over het technisch beleid van NEC is het laatste woord nog lang niet gesproken. Een groot verhaal deze week in de Voetbal International gaf inzicht in de permanente spagaat waarin NEC staat als het gaat om het samenstellen van de selectie. De aanstelling van Danny Hoekman als technisch manager heeft de situatie alleen maar ingewikkelder gemaakt omdat hij, anders dan Bart van Ingen, een zelfstandige rol in het technisch beleid wil hebben. De wrijving die er vervolgens ontstaat met Futuralis is het logische gevolg.

Bij de samenwerking met Futuralis is de vraag eigenlijk niet of we te maken hebben met capabele voetbalmensen, maar of er een model te bedenken is waarin de samenwerking soepel en geruisloos kan verlopen. Het is een bron van onrust en is één van de redenen dat het moeilijk is om voor langere tijd een positieve sfeer rond onze club te creëren. De vaste supporters zal dit niet veel uitmaken, maar het is niet de sfeer waar hordes nieuwe supporters en misschien ook sponsors, zich toe aangetrokken voelen.

Rust in de tent, met de juiste personele invulling, voor langere tijd, dat is wat NEC nodig heeft. Alleen al om die reden is het misschien verstandig de samenwerking met Futuralis in de huidige vorm te beëindigen.

Afgelopen week werd aan ONS vreemdelingenlegioen (ooit dachten mensen dat hiermee een Franse legereenheid werd bedoeld) weer een leuke dimensie toegevoegd. Voor het eerst in de geschiedenis van de eredivisie stond er een elftal binnen de lijnen waarvan geen enkele speler de Nederlandse voetbalnationaliteit heeft. Van onze basis tegen Go Ahead Eagles mocht dus niemand (meer) uitkomen voor een Nederlands vertegenwoordigend elftal. Zo kun je als club ook geschiedenis schrijven. Gregor Breinburg en Quincy Owusu-Abeyie zijn intussen natuurlijk wel gewoon geboren en getogen Nederlanders.

Het klopt dat andere clubs, zoals Go Ahead Eagles, met eveneens krappe budgetten, het met minder buitenlanders doen. Maar we hebben ook kunnen zien dat NEC in vergelijking met de Eagles op bijna alle posities betere spelers heeft. Dus laten we het competitieverloop eerst eens rustig afwachten. Met veel Nederlanders in de Jupiler League is ook maar… juist, met veel Nederlanders in de Jupiler League.

Bovendien, Nijmegen is een open tolerante stad, waar mensen welkom zijn als ze hun best willen doen om er iets moois van te maken. Dit elftal past misschien wel beter bij de stad dan de buitenwereld ons wil laten geloven.

Een welkome financiële meevaller lijkt de aanstaande verkoop van Jasper Cillessen aan FC Barcelona te worden. De hoogte van de meevaller is als volgt ongeveer vast te stellen: bij de verkoop van Cillessen berichtte NEC op de website (27-8-2011) dat het een transfersom van € 3.225.000 ontvangt plus maximaal € 500.000 aan bonussen plus een doorverkooppercentage van 10% ‘over het meerdere’. Of dit ‘meerdere’ dan gerekend wordt vanaf het bedrag in- of exclusief bonussen is mij niet duidelijk.

NEC zou bij een transferbedrag van, bijvoorbeeld, € 10 miljoen dus tenminste € 627.500,- ontvangen als vergoeding voor doorverkoop. Daarnaast heeft NEC recht op een opleidingsvergoeding van waarschijnlijk 4,5% van de transfersom (maximum is 5% -/- 0,25% vanwege vertrek vóór z’n 23e en -/- 0,25% voor De Treffers).

Een mooi bedrag, dat NEC goed kan gebruiken om de tent weer even draaiende te houden. NEC mag er bovendien heel trots op zijn als de nieuwe doelman van FC Barcelona op De Goffert is opgeleid!

Tot slot, in deze roerige week, wist Johan Derksen ons aanstaande kampioenschap te verpesten door te melden dat hij bij een kampioenschap van NEC met zijn blote snikkel op TV zal verschijnen (je weet wel, zoals Gary Lineker in onderbroek bij een kampioenschap van Leicester City).

Prettige wedstrijd!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.