AZ ontmantelt NEC

Waar de vorige verslaggever zo blij als een kind was om een wedstrijd van NEC te mogen verslaan, verkeert deze verslaggever in totaal andere sferen. Er zijn vele betere momenten om als DTH medewerker een wedstrijdverslag te mogen schrijven. Gelukkig was het tijdstip van de wedstrijd ideaal, het weer was best OK maar na 90 minuten zijn we nog steeds een beetje knock-out. AZ tikte een kansloos NEC naar een ontluisterende 3-0 nederlaag.

Uitslag
0-3. De eerste thuisnederlaag van het seizoen. Een keihard verlies. We zijn weer terug op de aarde. NEC probeerde overdonderend te beginnen maar door slap ingrijpen van Woudenberg en wat later Golla, Bikel en vooral Appiah lag de bal er binnen één minuut al in. NEC liet de kop niet hangen (waarom zou je ook, je hebt nog 89 minuten om er wat aan te doen) maar het kon gewoonweg geen vuist maken. Het leek wel of het vroege doelpunt alle leven en zelfvertrouwen uit de ploeg had geslagen. Goed, NEC kreeg nog twee kleine kansen via Santos (na een strakke voorzet van Limbombe) en Rayhi (na een mooie lange bal van Dumic), maar dat was het wel. Waar NEC wat geforceerd er wat van probeerde te maken, speelde AZ comfortabel. Vooral op het middenveld genoten de Alkmaarders ontzettend veel vrijheid. Op het kwartier kon ongehinderd een steekbal door de Nijmeegse 16 gegeven worden, Rayhi kwam veel te laat om het terugleggen eruit te halen en “onze” Ali kon ongehinderd de 0-2 intikken. Faber schroomde niet om direct in te grijpen: Rayhi kon douchen en Ritzmaier viel in. Zo ontstond er de rest van de wedstrijd ogenschijnlijk wat meer evenwicht. Maar AZ bleef veel gevaarlijker en NEC vooral kansloos. In de 70e minuut grepen Ritzmaier, Foor en vooral (weer) Appiah veel te slap in waardoor er een gevaarlijke voorzet bij de eerste paal belandde. Woudenberg was (weer) te laat om een simpele intikker te voorkomen: 0-3. Gelukkig liet AZ het daarbij. En zo konden wij nogal beduusd en misschien een illusie armer naar huis.

Toeschouwers
Volle bak.

Hoogtepunt
Het verlies heeft amper gevolgen. We staan nog steeds maar 2 punten van plek 3 (!) En we zijn nog steeds de nummer 1 van Gelderland.

Dieptepunt
Te veel om op te noemen.

Tactiek
Waar was het middenveld?! Achterin was het veel te slap (vooral op de vleugels), aanvallend waren we machteloos. Tactisch klopte er geen bal van.

Inzet
Weinig van te zeggen. NEC had de beste intenties, maar het leverde geen drol op.

Conclusie
Een off-day met een hoofdletter O. Eigenlijk totaal onverwacht, want NEC was 2016 goed en met veel zelfvertrouwen begonnen. Na 1 minuut in deze wedstrijd was hier eigenlijk weinig van over. De volgende match is tegen De Graafschap. Een ideale match om te revancheren, maar dan moet het team echt uit een ander vaatje tappen.