Werelddoelpunt Foor maakt het verschil

Voor de wedstrijd waren we ontzettend benieuwd naar NEC. NEC had afgelopen week maarliefst vier (!) spelers gehaald. Hoe zou dat uitpakken tegen Willem II? Nou, eigenlijk was er weinig verschil, maar dat lag niet aan de nieuwelingen. NEC en Willem II hielden elkaar in evenwicht, maar dankzij een fenomenaal moment van Foor werd het een lekker avondje : 0 – 1.

Uitslag
In de eerste tien minuten gebeurde er niet veel. Willem II had wat meer de bal, maar beide ploegen creëerden geen grote kansen. Het eerste gevaar ontstond toen Willem II snel counterde na een botsing tussen Foor en Buijsse. Uiteindelijk volgde een gevaarlijke indraaiende voorzet die net over werd gekopt. Willem II bleef de bal houden maar deed naar niet gek veel mee. NEC kwam in een half uur één keer goed door: Kane gaf gevaarlijk voor op Santos, die goed vrijliep in de 16. Helaas sprong de gelegenheidsspits net onder bal door. Daarna kopieerden zowel Willem II als NEC hun eerste kans. Vlak voor rust legde Santos – na een lange trap van Halldorsson – goed af op Rayhi. Het schot was hard – de keeper hoorde ‘m alleen maar – maar de bal vloog net naast.

Met Breinburg voor Sleegers toonde NEC in het begin van de tweede helft wat meer drang naar voren. Daardoor werd het spel wat opener, ging het voetbal sneller en liet ook het publiek zich horen. “Netto” leek dit alles tot niets te leiden, totdat Van Eijden een aanval van Willem II lekker mannelijk onderbrak. Hij stuurde Foor diep op rechts, die dribbelde naar binnen en vanaf de punt van het strafschopgebied krulde het eeuwige talent de bal met links hoog in de kruising: 0 – 1. Willem II moest en ging hierdoor steeds aanvallender spelen (verdediger eruit, aanvaller erin). Dit leidde tot een soort slotoffensief maar niet tot kansen. NEC kreeg nog wel een dot van een kans: Bikel zette Ritzmaier met een prachtige steekbal over 20 meter vrij voor de goal, maar de nieuweling schoot wat knullig op de keeper. De Tilburgse dadendrang beleef aanhouden maar ook beperkt tot slechts voorzetten en hoekschoppen. Maar Halldorsson heerste. Zo hield NEC stand en pakte het de volle winst. Lekker!

Hoogtepuntjes
– de krul van Foor: wat een magistraal doelpunt!

Dieptepuntjes
– NEC kon voorin eigenlijk weer geen vuist maken: Santos, Sleegers en Rayhi hadden weinig te vertellen en raakten de bal steeds snel kwijt. Een echte spits is bittere noodzaak.
– het eerste schot op doel was na een ruim een uur spelen. Een echte spits is echt bittere noodzaak.
– Hoe kan het dat we 101 punten pakken met aanvallend voetbal en dat dat elftal zonder pardon een paar maanden later volledig moet worden vervangen? NEC lijkt wel een tax free zone: er komen veel mensen, er gaan veel mensen, niemand blijft, het is rete-commercieel en alles is goedkoper dan normaal.

Scheids
Scheidsrechter Van de Kerkhof had een makkelijk avondje. Als hij geen fluitje had meegenomen, was het ook goed geweest.

Tactiek
Faber lijkt vanuit de verdediging te beredeneren. NEC gaf weinig weg, maar creëerde nog minder. Faber is ook een trainer die houdt van variatie: NEC begon met 4-3-3, toen 4-4-2 en toen 4-4-1-1. Die schakelingen gingen moeiteloos.

Inzet
Niks op aan te merken. Met Ritzmaier heeft NEC een lekkere felle speler erbij.

Conclusie
0 – 1 winst in een typische 0 – 0 wedstrijd. Dat voelt goed!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.