NEC met 0 punten terug naar Nijmegen

NEC moest ditmaal een dubbel dozijn kilometers afrijden om de eer van de nummer 1 van Gelderland tegen een naaste concurrent te verdedigen. Een onherkenbaar NEC kon na 90 minuten onverrichter zake huiswaarts keren. Een bleek NEC trok aan het kortste eind.

Verslag
NEC keek het de eerste helft allemaal een beetje aan. De tegenstander viel aan en was wat agressiever maar NEC liet zich niet gek maken en bleef eigenlijk makkelijk overeind. Deed NEC dan helemaal niks dan alleen een beetje tegenhouden? Nou, ja, eigenlijk wel. Na een klein half uur besloot Todd Kane er een solo van 70 meter uit te persen en dat leverde bijna een voorsprong op. Maar dat was het wel zo ongeveer.

NEC begon de tweede helft dramatisch: Bikel liet zich in de 16 verschalken na een ingooi en een goeie kennis van Jordania krulde de bal om Kirsten heen in het doel. En zo kon NEC het zich niet langer permitteren om alleen maar af te wachten. NEC voetbalde daarna zoals we gewend zijn en langzaam maar zeker ontstonden er kansen. Een kopballetje van Santos na een hoekschop was het eerste wapenfeit. Het tweede moment was een goed uitgespeelde aanval op rechts, maar Kane – die alle tijd had – faalde bij het leveren van een fatsoenlijke voorzet op de volledig vrijstaande Sleegers én Santos, die de bal beiden zo binnen hadden kunnen lopen. Daarna had Foor meer moeten doen met een vrije schietkans op de rand van de 16. In de 88e minuut kreeg Golla een vrije kopkans bij de tweede paal na een hoekschop, maar ook hij wist slechts een slap balletje te produceren. En zo wist NEC de gelijkmaker niet te maken en was het verlies een feit.

Dieptepuntjes
– het blijft een treurigmakend voetbalstadion: het zit dan 3/4 “vol” maar toch overheerst de leegte;
– NEC kwam niet voor de winst, maar voor een (lelijke) 0 – 0.

Scheids
Kuipers hield de wind er goed onder, maar wilde niet zo snel kaarten geven. Een scheids die je moet hebben tijdens een derby.

Tactiek
Een passief NEC werd wakker na de achterstand. Toen ontstonden er prompt kansen. Dit wedstrijdverloop zagen we ook bij Twente-uit en ook toen verloren we met 1-0. Iets met een ezel en een steen?

Inzet
De passiviteit in de eerste helft kon NEC in de tweede helft niet omzetten in het goede voetbal van de afgelopen weken. Met meer inzet had het niet zo ver hoeven komen.