Spannend, echt wel

Geen derby dit seizoen, althans geen “Dé Derby”. En ook geen wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV. Maar goeie genade, de wedstrijd tegen Roda JC mag er ook wezen. De grote sportieve en financiële belangen die vrijdagavond op het spel staan hoef je niemand meer uit te leggen.

NEC wint de wedstrijden makkelijker dan Roda JC, het scoort meer en krijgt er minder tegen (doelsaldo +32 om +15). Bij Roda JC is het vaak hangen en wurgen, knokken tot de laatste seconde, met niet zelden een belangrijke rol voor beroepsprovocateur Frank Demouge. Door z’n getreiter en gezuig is hij een plaag voor elke verdediging. Nee, met mooi voetbal alléén ga je deze wedstrijd niet winnen.

Hoe groot het belang van de wedstrijd ook is, beslissend voor de titel is hij niet. Het seizoen is na vrijdag nog niet eens halverwege. Het recente verleden van de Jupiler League kent bovendien een paar pijnlijke voorbeelden van clubs die kampioen leken te worden maar het toch lieten liggen. In het seizoen 2010-2011 stond FC Zwolle, zoals de club toen nog heette, lang aan de leiding. Het had zelfs maximaal 13 punten voorsprong. Maar het was RKC Waalwijk dat met vier punten voorsprong de titel pakte. En in 2013-2014 voerde FC Dordrecht bijna het hele seizoen de ranglijst aan, maar werd Willem II uiteindelijk kampioen.

Niet beslissend dus, maar spannender dan deze pot zal je ze niet snel krijgen. Een titanenstrijd op Jupiler-niveau met 1.000 NEC’ers in het uitvak. Dít zijn de wedstrijden mensen. Gaat dat zien, op TV (de wedstrijd is live te zien op Foxsports), in de kroeg of luister naar het live verslag op de lokale radiozender N1.

Met René van Spamwijk is DTH in het uitvak aanwezig. Hij is te volgen via facebook en twitter (@ReneVanSpamwijk).

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.