NEC periodekampioen (na moeizame avond)

NEC maakte het spannend, maar heeft uiteindelijk gewoon het volle pond gepakt: 2-1. Belangrijker dan de winst van de wedstrijd, was de winst van de eerste periode.

Uitslag
Voor NEC stond de periodetitel dus op het spel. Daar bleek echter niets van te merken. Het eerste half uur kenmerkte zich door een laag tempo. Normaal gesproken staat hier balbezit en goed positiespel tegenover, maar dat bleek vanavond niet het geval. NEC speelde zichzelf uit de wedstrijd door veel onnodige overtredingen te maken: Almere City hield meer balbezit dan NEC lief was. Beide ploegen konden een half uur lang de doelmannen niet testen.

Totdat NEC na een half uur een hoekschop kreeg: Limbombe mikte op de man bij de eerste paal. Dat was Ali: met een Zlatan-achtige hakbeweging volleerde hij prachtig de bal achterwaarts in de goal: 1-0 voor NEC. Direct na het doelpunt werd de wedstrijd ontsierd door een rel waar beide supportersgroepen bij betrokken waren. Als gevolg daarvan werd de wedstrijd bijna een half uur stilgelegd. Na de pauze gebeurde er in de eerste helft weinig meer.

Hoe anders begon de tweede helft: kort na de tweede hervatting maakte Ars 2-0. NEC was feller (forechecking), voetbalde directer en meer vooruit. De wissels (Gravenbeek voor Daemen maar vooral Emilson voor Foor) droegen hier aan bij. Er was nu echt een enorm veldoverwicht: NEC was dreigend, een paar keer ook voor het doel, maar de Almere-keeper werd niet getest. De wedstrijd werd uiteindelijk toch spannend toen Kip een vrije trap in de uiterste hoek mikte: 2-1.

Uit het niets kwam Almere dus terug in de wedstrijd. NEC bleef echter goed spelen, waardoor Almere simpelweg niet toekwam aan een slotoffensief. Almere gooide alles in de strijd maar het was bij lange na niet genoeg. Almere creëerde niets, NEC had 3-1 moeten maken. Zo miste Emilsson twee minuten na de aansluitingstreffer van dichtbij een enorme kans op 3-1. En even later deed hij zichzelf te kort door na een mooie sleepbeweging tegen de keeper op te schieten. Dit bleef zonder gevolgen. Het bleef 2-1.

Toeschouwers
350 NEC-ers in het uitvak dat helemaal vol zat. Het leken er veel meer.

Hoogtepunt met een hoofdletter H
Periodekampioen! Daarmee is NEC nu al verzekerd van de playoffs om promotie. Dat is wat likejes waard, naar wij dachten.

Hoogtepuntjes
– De eerste doelpoging was direct een doelpunt. Lekkerrrrrrr!
– Inmiddels een wekelijkse aangelegenheid: de Nijmeegse supporters waren goed hoorbaar, vrijwel de gehele wedstrijd.

Dieptepunt met een hoofdletter D
Na de openingsgoal reageerden de Almere-supporters (ze waren er dus wel) op het juichen van NEC-supporters. Dit ontlokte een (onnodige) reactie bij de NEC-ers. Zo ontstonden – wat scheidsrechter Van de Graaf noemde – “massale schermutselingen”. Dat was wat overdreven, maar het incident was onnodig en zeker negatief voor NEC. Ruud Brood en enkele spelers dirigeerden de geprovoceerde Nijmegenaren terug naar het vak. Eenmaal in de catacomben bleken de NEC-spelers woedend op het groepje dat volstrekt onnodig het NEC-feestje verpestte.

Dieptepuntjes
– De eerste doelpoging op doel van NEC was pas na 30 minuten.
– In Almere bouwen ze dat het een aard heeft, maar een fatsoenlijk stadion heeft de fine fleur van de vaderlandse architectuur er nog niet uit weten te persen in de vijfde stad van het land.
– Daemen loopt 1 op 2 als het gaat om het pakken van gele kaarten. En dat in de Jupiler League. Bikkelen okee, maar dit neigt naar onhandigheid.
– Foor was totaal onzichtbaar: hij weet niet waar hij moet staan. Door zijn vedergewicht en daardoor zijn matige duelkracht, kan hij de meters die hij tekort komt, niet goedmaken.

Scheids
Scheidsrechter Van de Graaf floot goed, maar was soms wat te coulant. Hij handelde voorzichtig, maar verstandig door de wedstrijd tijdens de rel direct voor lange tijd stil te leggen.

Tactiek
De as (V.d. Eijden, Haitz, Daemen) maakte in de eerste helft een geïrriteerde indruk: het liep niet. De drie aanvallers konden bijna niet bereikt worden. Tijdens de pauze als gevolg van de rel kon Brood de tactiek wat aanscherpen. Daarna liep het iets beter, maar nog steeds niet naar het niveau dat we dit seizoen gewend zijn. In de tweede helft – Brood greep goed in – speelde NEC Almere helemaal van de mat met snel en kort spel. Helaas ontbrak vaak de laatste pass op de (vrije) man voor de goal.

Inzet
NEC bleef fysiek goed overeind, bleef geconcentreerd en bleef knokken om in ieder geval achterin niks weg te geven. In de tweede helft liep het aanvallend goed, met vooral een goede wisselwerking tussen Emilsson en Ars.

Conclusie
Luctor et emergo: NEC worstelde en kwam boven. 1e in de league en periodekampioen.