NEC harkt op valreep punt binnen

Waar we al bezig waren de zoveelste depri titel te verzinnen voor het wedstrijdverslag, daar gebeurde vanavond op het laatste moment iets wat we dit hele seizoen eigenlijk nog niet gezien hebben: het zat zowaar eens mee! NEC, dat op bezoek bij Heerenveen eigenlijk de hele wedstrijd redelijk belabberd acteerde, wist in de slotminuut een zeker lijkende nederlaag af te wenden. Een 2-0 achterstand werd in de tweede helft omgebogen tot 2-2 door goals van Higdon en Rieks.

Anton had er deze avond voor gekozen om te starten met Hemlein en Jantscher op de flanken en Rieks centraal, waardoor Foor en Jahanbaksh op de bank begonnen. De eerste helft was van een redelijk belabberd niveau van beide kanten. Heerenveen was de bovenliggende ploeg, maar wist nauwelijks kansen te creëren. NEC had al moeite om überhaupt de bal rond te spelen binnen de eigen ploeg. Het zag er van NEC-zijde allemaal erg behoudend uit, niet bepaald een aanpak waar je erg ver mee komt als team met de meeste tegendoelpunten in de competitie. En eerlijk gezegd ook redelijk ongelooflijk als je ziet waar we staan. Je begint je af te vragen of sommige jongens simpelweg nog steeds niet beseffen dat we met het hoofd op het hakblok liggen. Of misschien dat het ze gewoon niet interesseert, dat kan ook natuurlijk.

Het duurde zowaar nog tot de 40e minuut voordat de onvermijdelijke 1-0 in het doel lag. En het was weer een typische dweilactie. Basacikoglu mocht in zijn eentje langs dertig NEC’ers op dribbelen en gezellig uithalen voor de openingstreffer. De vele NEC’ers die hem omringden stonden erbij, keken ernaar en applaudiseerden nog net niet. Vlak voor rust werd het ook 2-0. Van Eijden zette in het strafschopgebied zijn been achteruit en Van La Parra viel er dankbaar overheen, waarna Finnbogason de penalty benutte.

In de tweede helft maakten Jantscher en Hemlein plaats voor Jahanbaksh en Gravenberch. Er kwam eindelijk wat meer opportunisme in het spel van NEC. In plaats van te proberen de voetballende oplossing te zoeken (en daarin voortdurend te falen), ging de ploeg eindelijk eens ballen naar voren rammen. Dit leidde in de openingsfase meteen tot 2-3 kansen. Helaas zakte de ploeg na een kleine tien minuten weer terug tot het niveau voor de rust. Waar Heerenveen nadrukkelijk zocht naar het slot op de deur in de vorm van de 3-0, daar vond NEC twaalf minuten voor tijd toch ineens weer aansluiting. Jahanbaksh verlengde de bal in de Friese 16-meter door op Higdon, die met een fraaie halve draai de bal hoog in het dak knalde voor zijn dertiende (!!) doelpunt van het seizoen.

Een stuntje leek echter nog altijd ver weg, want na de 2-1 was het alleen maar Heerenveen dat aandrong. Enkele goede reddingen van Gentenaar, de paal en de lat stonden Heerenveen in de weg. Tot overmaat van ramp maakte Rens hands vlak buiten de 16-meter zone en mocht inrukken met zijn tweede geel. De wedstrijd leek definitief over en uit. Vlak voor tijd kregen we echter nog een vrije trap mee op een kleine dertig meter van het Heerenveen-doel. Gravenberch was de verrassende nemer. Zijn bal smoorde in de muur, maar werd in de rebound alsnog voor het doel geslingerd. Rieks bleek daar de meest oplettende en schoot de gelijkmaker binnen.

Zo pakken we dus een belangrijk punt in de strijd om lijfsbehoud en komen we op gelijke hoogte met RKC. Volgend weekend komt Heracles op bezoek en het weekend daarna Cambuur. Daar MOET het gaan gebeuren, als we Roda (en RKC) van ons lijf willen houden. Er zal dan in elk geval uit een heel ander vaatje getapt moeten worden dan de belabberde vertoning van vandaag. Kappen met proberen te voetballen, Anton; opportunisme en lange ballen voor de pot is wat ons moet redden. Want voor verzorgd voetballen heeft deze ploeg simpelweg te weinig kwaliteit, dat is vandaag weer eens pijnlijk bewezen.

Oh, en woensdag uiteraard door in de beker!