#Max140: de metamorfose van GroenLinks

GroenLinks heeft de afgelopen jaren een zeer kritische houding aangenomen ten opzichte van NEC, vooral met het TIP. Getuige de column en het verkiezingsprogramma is het volgens Groen Links nu tijd om positief te zijn en vooruit te kijken. Moeten we hier nou om juichen of moeten we hier nou een beetje cynisch om zijn?

TIP
GroenLinks heeft het recente verleden tegen zich, als het gaat om NEC. Afgelopen raadsperiode waren GroenLinks en NEC elkaars tegenstanders. De partij is consequent tegen het TIP geweest. GroenLinks koos voor het park en tegen sport op die plek. Op zich valt GroenLinks hierin niks te verwijten, gezien hun principes. Een gemiddelde NEC-supporter waardeert de stijl “hard maar fair” en zou dus ook respect kunnen opbrengen voor de houding van GroenLinks. Harde tackels zien we graag en een geel kaartje op de koop toe, dat zijn zaken, ach, die horen erbij. We weten wat voor ’n vlees we in de kuip hebben en dat is een prettige gedachte. Behalve als die harde verdediger bij de tegenstander speelt en onze spits het ziekenhuis in schopt. Eigenlijk is dit hypocriet, maar als we ergens voor stemmen, denken we aan wat (onder andere) het beste voor NEC is. Je wist dus wat dit betreft één ding heel zeker: als NEC-supporter moest je niet bij GroenLinks zijn. Ondanks dat zijn de groenen een grote partij in Nijmegen geworden: ze zijn zo’n beetje de Koen Verweij van de vorige verkiezingen (nipt het goud verloren).

Top
GroenLinks heeft nu een nieuwe visie. Het gaat niet zozeer om NEC zelf, maar op wat NEC nodig heeft. Dit is een prachtige ‘omdenking’. GroenLinks is ontzettend blij met station De Goffert en zet in op voldoende parkeergelegenheid rondom De Goffert en goede busverbindingen naar het stadion. Hulde!

Doe maar normaal hoor
Dat GroenLinks zich nu profileert als zowat de beste supporter van NEC is wat minder geslaagd. Net zoals dat Higdon bij één van zijn eerste wedstrijden ooit voor NEC met een shirt van Goffertzicht te koop gaat lopen: het is een beetje raar.

Clubliefde verdien je, dat is een proces vergelijkbaar met het rijpen van goede wijn of single malt whisky. Gisteren de ontwikkeling van NEC tegenhouden en morgen jezelf presenteren als Trouwe Hond? Ondanks de goede bedoelingen is die omdenking wat geforceerd.

Het is net als dat een draaideurcrimineel die de dag erop graag verkoper wil worden bij een juwelier. Of – een voorbeeld wat dichter bij huis – als een keeper die geboren en getogen is in Nijmegen en ineens vol overtuiging voor de overkant kiest. Je gelooft het gewoon niet.

Maar er kan nog van alles gebeuren!
GroenLinks wil dóór, ze zetten een punt achter de afgelopen raadsperiode als het gaat om NEC. Op zich is hetgene wat GroenLinks wil, eigenlijk goed te pruimen. Maar gaat de NEC-supporters mee in deze gedachte? Of rekent de NEC-supporter de anti-NEC-achtige daden van GroenLinks af? In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, hoopt de partij electoraal gezien. GroenLinks is de tweede partij van Nijmegen, heeft goede politici in Nijmegen zitten en heeft daarom juist veel te verliezen. Voor deze partij worden het echt hele spannende verkiezingen. #topofflop

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.