#Max140: Gewoon is ook maar gewoon gewoon

Gewoon Nijmegen is de enige partij die niet meedoet aan het politieke feestje dat wij hebben opgezet. Ze hebben geen column ingeleverd. Daar doen wij niet moeilijk over. Wij stellen wel dat Gewoon Nijmegen zo’n beetje de minst toepasselijke naam is voor deze politieke partij.

Hoezo “gewoon”?
Er zijn een paar feiten die ervoor zorgen dat Gewoon Nijmegen uniek is. Zo is fractieleider Jo Janssen Nijmegenaar en NEC-er in hart en nieren. Hier kan de partij enorm mee te koop lopen, maar dat doet het niet of in bescheiden mate. We kunnen aannemen dat Gewoon Nijmegen pro-NEC is.

Dit heeft zich de afgelopen jaren voornamelijk geuit in een wel heel bijzonder statement: NEC zou volgens deze partij een nieuw stadion moeten krijgen met een capaciteit van minimaal 40.000. Niet wat je noemt “gewoon”. Dit zou betekenen dat een kwart van alle inwoners van Nijmegen naar de Goffert zou kunnen. Met zo’n verhouding zou de Arena moeten verviervoudigen en zou FC Barcelona Camp Nou moeten uitbouwen tot een betonnen monster van rond de 1.000.000 stoeltjes!

Abacadabra
Wat dat betreft doet Gewoon Nijmegen nu een stapje terug. Gewoon Nijmegen heeft één van kortste verkiezingsprogramma’s. Er staat maar liefst één hele zin in over NEC. Dat is ook erg ongewoon en vooral een beetje erg weinig voor een partij die pro-NEC is.

Helaas getuigt die ene zin van een niet mis te verstane ambtelijke lelijkheid. Er staat “NEC moet gefaciliteerd worden met plannen die passen binnen de eigen begroting”.

Faciliteren! Faciliteren? Gewoon Nijmegen komt op voor de gewone Nijmegenaar. Gewoon Nijmegen faciliteert de gewone Nijmegenaar toch niet? Gewoon Nijmegen is waarschijnlijk de enige fractie in de raad die voltallig een avondlange discussie kan voeren in plat Nijmeegs en gebruikt dan in hun enige NEC-zin zo’n beetje het meest onnijmeegse woord ooit: “faciliteren”.

Buiten dat verschrikkelijke woord roept die ene zin wat vraagjes op: hoe moet NEC volgens Gewoon Nijmegen gefaciliteerd <braak> worden? Over welke plannen gaat het? En van wie is de “eigen begroting”, die van NEC of die van de gemeente?

Dat laatste laat zich raden: het lijkt er sterk op dat Gewoon Nijmegen NEC “gewoon” de eigen boontjes wil laten doppen. Als NEC iets wil en als NEC het zelf kan betalen, dan stemt Gewoon Nijmegen gewoon vóór. Dit komt nogal over als Higdon die als een bezetene gaat juichen na een simpele intikker die de voorsprong op NAC Breda vergroot van 3-0 naar 4-0.

Maar wel echt Nimweegs
De partij is goed voor mooie en snedige opmerkingen op z’n tijd en op gezette tijden kan de partij een glimlach op het gezicht van de NEC-fan faciliteren (ahum). Maar hier blijft het dan ook bij.

Gewoon Nijmegen, het mag van ons juist wat *specialer*. Een friet oorlog/super/kapsalon of whatever, is tenslotte veel lekkerder dan alleen friet. #dussauserbij #nicoliensauserbij

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.