#Max140: VVD – zuinigheid met vlijt

Wat NEC ook doet, wat NEC ook van plan is, de VVD is er als de kippen bij om de meest Hollandse vraag van Holland te stellen: wat kost dat? En dat geldt niet alleen voor NEC, dat geldt voor alles en iedereen. Irritant? Ja. Nodig? Eigenlijk wel. Of kunnen we toch zonder?


Vrijheid, blijheid?
De VVD en NEC is geen gelukkig huwelijk. De twee grootheden hebben een langdurige LAT- relatie (living apart together). Een totale scheiding tussen overheid en bedrijf (want zo ziet de VVD NEC) is het liberale ideaalplaatje.

De vraag is of een scheiding nou zo erg is. Moet NEC bij alles wat ze doet, afhankelijk (willen) zijn van de overheid? Zou het niet beter zijn als NEC kon doen en laten wat ze zelf wil? In een ideale VVD-wereld wel: de VVD en NEC moeten nooit meer last hebben van elkaar.

Tot spijt van de VVD kan NEC het zich niet echt veroorloven op eigen benen te staan. Door het falen van NEC zijn de twee nog tot elkaar veroordeeld. Inmiddels ziet de VVD liever vandaag dan morgen dat NEC het stadion voor eigen rekening neemt (je zou bijna zeggen: “wie anders?”) De VVD wil een “reële deal”. En daar is de aap uit de mouw: het gaat om geld.

Regels, pegels?
Onze voorzitter heeft het niet zo op de VVD. Hij was getuige van een dubieuze rol die deze partij heeft gespeeld met het TIP. De VVD heeft steeds voorwaarden gesteld aan het TIP. Op een gegeven moment voldeed NEC aan al deze voorwaarden. Daarmee kon het TIP door naar de raad voor vaststelling. So far so good. Wat schetst ieders verbazing? Vlak voor de Dag des Oordeels stelt de VVD extra (financiële) voorwaarden en dan ook nog alleen aan NEC, niet aan de andere deelnemers: NEC moest subiet uit categorie 1, NEC moest snel een positief eigen vermogen hebben. Dit waren onhaalbare voorwaarden op dat moment. NEC heeft toch alles geprobeerd om aan deze voorwaarden te voldoen. Het lukte uiteindelijk, maar het duurde een tijd. Gevolg was dat het TIP op dat moment werd uitgesteld. We weten allemaal wat van uitstel komt. En inderdaad een jaar later ging het TIP definitief niet door. De kiem lang dus in de extra (financiële) eisen. Dit smaakt extra wrang omdat onze voorzitter constateert dat NEC inderdaad verstoken is gebleven van (financiële) medewerking, maar dat de VVD wel tevreden is verstrengeld met andere topsportverenigingen in Nijmegen.

Nuttig, pietluttig?
Behalve dat NEC één van de armste clubs van Nederland is, is Nijmegen ook één van de armste gemeentes van het land. Het is misschien wel handig als er minimaal één partij is die consequent bij het openen der portemonnee ‘Ho, ho!’ roept en verontwaardigd stamelt wat dit allemaal wel niet moet gaan kosten. Dit getuigt niet van visie, dit is niet populair, dit is ronduit saai, maar soms moeten dit soort dingen nou eenmaal gebeuren.

De vraag is of dit goed is voor NEC. Het lijkt een kwestie van lef hebben: durft NEC op eigen benen te staan? Is die navelstreng naar bestuurlijk Nijmegen niet een last? Maar de vraag andersom stellen, kan ook: heeft de VVD het lef om met NEC substantieel samen te werken zonder dat zij vragen ‘wat kost het’? Op beide vragen weten u en ik het antwoord al. #icantlivewithorwithoutyou

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.