“Gemeente en NEC moeten elkaar ondersteunen”

 

Door Rutger Zwart van de PvdA

Leuk om op deze website iets te mogen zeggen over NEC en de lokale politiek.

Allereerst een persoonlijke noot. In 1983 zag ik als zeventienjarige scholier de toen 36-jarige Johan Cruyff voor Ajax in de Goffert scoren in de bekerfinale tegen NEC. Enkele maanden later zag ik in een vol stadion (30.000 toeschouwers) NEC op 2-0 komen tegen Barcelona. In de jaren negentig zat ik wel eens op een kille tribune van de Goffert bij eerste-divisie duels. Ik heb veel bewondering voor de wederopstanding van NEC de laatste 15 jaar. Met natuurlijk als hoogtepunt het Europees voetbal van enkele jaren geleden. Ondertussen is NEC een degelijke eredivisieploeg en dat moet zo blijven!

Uitbreiding van het stadion
Allereerst over het stadion. De PvdA begrijpt dat het voor NEC op termijn van belang is om het Goffertstadion te moderniseren en uit te breiden. Het stadion is mooi, maar voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De skyboxen zijn verouderd, de commerciële mogelijkheden kunnen niet optimaal benut worden. Wil NEC een degelijke eredivisieploeg blijven, dan zal de club het stadion vroeg of laat moeten uitbreiden tot een capaciteit van zeg 18.000 toeschouwers. Daar moet in voetbalregio Nijmegen ook voldoende ‘markt’ voor zijn. Dat is één van de redenen waarom de PvdA Nijmegen altijd positief gestaan heeft tegenover het idee van het Topsport- en Innovatiepark (TIP).

Afblazen van het TIP
Het is jammer dat we in 2012 hebben moeten besluiten het TIP af te blazen. De economische crisis heeft het plan onderuitgehaald, de benodigde miljoenen waren nu eenmaal niet meer beschikbaar. Voor NEC extra zuur, omdat de club veel energie gestoken heeft in het TIP. Logisch dat hierdoor de relatie NEC-gemeente een deuk(je) opgelopen heeft. Het was ook wel een goed moment om de relatie tussen NEC en de gemeente te evalueren. Als PvdA-fractie hebben we toen ook een goed gesprek gehad met de supportersverenigingen. Voor de PvdA staat voorop dat NEC een belangrijke rol speelt in de Nijmeegse samenleving. NEC is een belangrijke partner voor de gemeente, bij tal van maatschappelijke projecten. Die samenwerking verloopt al jaren uitstekend en dat willen we graag zo houden.

Financiële problemen
Als NEC op enig moment in de financiële problemen komt, wat kan de gemeente dan doen? Formeel gesproken heel weinig, want ‘staatssteun’ is verboden. Toch kun je vaak iets meer doen dan alleen ‘morele’ steun. Ruim tien jaar geleden heeft de gemeente de club een flinke steun in de rug gegeven door het stadion te kopen. Sindsdien betaalt NEC jaarlijks huur aan de gemeente. Het is de vraag of dit een goede constructie is. Misschien is het voor NEC wel beter om weer zelf eigenaar van het stadion te worden. De noodzakelijke uitbreiding van het stadion kan de club dan zelf organiseren. Daarom is de PvdA er voorstander van om mee te werken aan een (terug)verkoop van het stadion – als NEC dat ook wil. Wij denken dat het goed is als de gemeente en NEC elkaar waar mogelijk blijven ondersteunen. Ook zonder rechtstreekse financiële banden kunnen club en gemeente veel aan elkaar hebben!

Rutger Zwart

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.