Financieel stuntwerk III

Na de financiële update van de NEC directie (20 november jl.) toch nog even een “Financieel stuntwerk” update van onze kant. Lees ook: Financieel stuntwerk en Financieel stuntwerk (the sequel).

In de update vertelt de directie dat het tekort over vorig seizoen €1 miljoen was. Op de lopende begroting bedraagt het tekort niet de al langer rondzingende €1,5 maar €2 miljoen. De directie verwacht dat NEC door de licentiecommissie van de KNVB in Categorie 1 wordt ingedeeld.

Met €10 miljoen aan uitgaven heeft NEC nog steeds een meer dan Eredivisie-waardige begroting, vergelijkbaar met die van PEC Zwolle en ongeveer het viervoudige van de huidige nummer 3 in de Jupiler League, FC Eindhoven. Belangrijkste concurrent Roda JC geeft dit seizoen €8,1 miljoen uit.

NEC had dus ook met een sluitende begroting een reële gooi naar het kampioenschap kunnen doen, maar heeft er vooralsnog voor gekozen dure spelers als Jahanbakhsh en Conboy te behouden. Dat gaat ten koste van de gemeente, die voorlopig naar de huur kan fluiten. Door de steun van de investeerders zal NEC niet zo snel omvallen, maar een sluitende exploitatie is natuurlijk erg gewenst.

De huur is niet het enige dat NEC de gemeente nog schuldig is. De club is het niet eens met de getaxeerde WOZ-waardes van het Goffertstadion en De Eendracht en heeft daar afgelopen maart bezwaar tegen aangetekend. De op de WOZ-waardes gebaseerde OZB (het gebruikersdeel, om precies te zijn) is daarom nog niet betaald. Het gaat waarschijnlijk om een bedrag van enkele tienduizenden euro’s.

Naast het mislopen van promotie heeft NEC nog een paar financiële risico’s waar het rekening mee moet houden:

Het eerste is het onderzoek van de Europese Commissie naar de zogenaamde “Eendrachtdeal” uit 2010, waardoor NEC €2,2 miljoen ontving. We hadden er met z’n allen een tijd niks meer over gehoord, maar het onderzoek, dat werd aangekondigd in 2011, loopt nog steeds. Het te vellen oordeel hangt NEC dus nog steeds boven het hoofd. Als de deal ooit teruggedraaid moet worden, wat zijn dan de gevolgen voor de vermogenspositie van de club?

Een andere zaak die boven de markt hangt is het conflict met Warrior, de afgedankte kledingsponsor. Het Amerikaanse bedrijf heeft aangegeven het er niet bij te laten zitten en NEC juridisch te gaan aanpakken. Hoe groot is het financiële risico dat de club hier loopt?

Conclusie in managerstaal: de financiële uitdagingen blijven onveranderd groot. Hopelijk weten ze waar ze mee bezig zijn, daar aan Stadionplein 1.

Belangrijk voor de toekomst van onze club is hoe de situatie rond het stadion zich verder ontwikkelt. Het College van B&W heeft, naar aanleiding van het uitblijven van de huurbetalingen, een uitgebreide toelichting aan de gemeenteraad gestuurd over de problemen en mogelijke oplossingen (waaronder verkoop van het stadion aan NEC). Je kunt de toelichting hier downloaden. Interessant om te lezen en vergeet zeker de bijlagen niet. Daaronder bevinden zich de Stadionovereenkomst, de Huurovereenkomst en de huurberekeningen van de laatste jaren.

Op de politieke avond van woensdag 3 december wordt het allemaal besproken. De zitting van de Raad begint om 19.00u. Daarvoor, vanaf 18.00u, heeft Bart van Ingen al een toelichting gegeven. De politieke avond is live te volgen via www.nijmegen.nl.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.