De weg naar handhaving – deel 2

NEC zit in een enorme vooral mentale dip. Na de duurste blunder uit de clubgeschiedenis tegen PEC volgde een totaal onnodige en ultiem late verliesbeurt tegen Heracles. Alleen Roda JC voelt zich zo mogelijk nóg ellendiger door thuis te verliezen van mede-degradatiekandidaat RKC.

Ondanks alles: NEC heeft een voordeel van 2 punten op Roda. Is dat voldoende?

Inmiddels zijn er nog maar 4 wedstrijden te gaan. Een maandje geleden had NEC kans om de nacompetitie te ontlopen, nu is de vraag of we wel of niet rechtstreeks degraderen. Welke clubs bepalen het lot van Roda JC en NEC?

Roda JC
AZ – thuis
FC Twente – uit
Groningen – thuis
GO Ahead – uit

NEC
Cambuur L. – thuis
AZ – uit
FC Twente – thuis
Ajax – uit

Dus…
AZ en Twente spelen om Europees voetbal. Roda en NEC treffen voor 50% van hun programma dezelfde (gemotiveerde) tegenstanders.

Het verschil zit dus in de combinatie Cambuur en Ajax (NEC) vs. GO Ahead en Groningen (Roda JC).

Cambuur en GO Ahead zijn van gelijke sterkte. Zowel Roda als NEC *moeten* hier 3 punten pakken. Degene die dat niet doet, is bijna 38 interviews met Hans Kraaij jr. rijker.

Groningen doet mee om Europees voetbal, zij verdedigen plaats 8. Onder leiding van ex-NEC-er Nick van der Velden spelen de noordelingen aantrekkelijk power-voetbal. In speelronde 33 zal Roda tegen Groningen echt alles uit de kast halen: Roda – Groningen wordt voor beide teams een allesbeslissende kraker.

In dezelfde speelronde speelt NEC de laatste thuiswedstrijd tegen Twente. Deze match lijkt ook voor NEC de Finale der Finales te worden. Mocht NEC hier minimaal een puntje uit peuren, dan zou dat wel eens goud waard kunnen zijn.

Helaas is daar speelronde 34. NEC kan het niet slechter treffen om in de laatste speelronde Ajax in Amsterdam te treffen. Schöne, Cillissen en co zullen hun kampioensfeestje niet willen laten verstoren. Dit terwijl Roda tegen het vermoedelijk uitgespeelde GO Ahead speelt. Hopelijk hebben de Deventer anti-geel-zwarte-gevoelens niet alleen betrekking op die club aan die sloot ten noorden van de machtige Waal.

Simsalabim
Ervanuitgaande dat Roda en NEC dezelfde resultaten boeken tegen gemeenschappelijke tegenstanders AZ en Twente dan moet NEC op z’n minst een gelijkwaardig resultaat boeken tegen Cambuur als Roda tegen Groningen.

Mocht dit zo zijn, dan blijft het verschil 2 punten. In dat geval moet Roda in de laatste speelronde winnen van GO Ahead. Als ze dat doen, dan moet NEC een gelijkspel uit Amsterdam wegslepen en in de 4 komende wedstrijden een verschil van 3 doelpunten goedmaken op Roda. Zo ver mag NEC het niet laten komen. De laatste twee wedstrijden in de Goffert zijn dus cruciaal.

Wat als…
Mochten NEC en Roda na 34 speelronden in punten gelijk eindigen, dan geeft het doelsaldo de doorslag. Op het ogenblik heeft NEC -25 en Roda -22. Bij gelijk doelsaldo wordt gekeken naar diegene die het meest doelpunten vóór heeft gemaakt. NEC heeft nu 48 doelpunten, Roda 40. Als dit ook gelijk is, dan volgt een beslissingswedstrijd.

Er wordt dus niet gekeken naar onderling resultaat. Dat is gunstig voor NEC, want NEC won in Nijmegen met 4-3, maar verloor in Kerkrade met    3-1.

Ondanks bovenstaande ingewikkelde wat-als-meuk en ondanks de mokerslagen van vorige week hebben wij toch de overtuiging dat we de nacompetitie gaan halen. Je zou zeggen: we hebben een positief gevoel. De cynicus zal zeggen “we kunnen niet anders”. De grappenmaker zal zeggen “NEC leeft en Nijmegen beeft”. De Trouwe Honden zeggen: “we gaan ervoor!”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.