De investeerders

Om te beginnen wensen ook De Trouwe Honden iedereen een fantastisch 2014! En laten we hopen dat we niet degraderen.

We trappen 2014 af met een stuk over ‘de investeerders’. Het is een begrip geworden dat elke NEC supporter inmiddels wel kent. Er is, ook in de media, al jaren veel aandacht voor. Wat ooit begon met een fonds om af en toe een speler te financieren, leidde tot aandelenbezit en bestuurlijke invloed. NEC noch de investeerders zullen het zo gewild hebben, maar de club is sterk afhankelijk van ze geworden.

Er zullen weinig supporters op tegen zijn dat er mensen zijn die geld willen investeren in onze club, tegelijkertijd is er veel discussie over de rol van de investeerders. Hoever reikt hun macht? Bemoeien ze zich met het dagelijks beleid? Werken ze aan een plan om NEC er weer bovenop te helpen?

In een groot artikel in Voetbal International over allerlei verwikkelingen bij NEC, stond het volgende intrigerende citaat van Hans van Delft: ‘…We weten precies wat we moeten doen, daar gaan we tijdens de winterstop… Of wacht, dat ziet iedereen dán wel…’. We zijn erg benieuwd wat we de komende weken te zien gaan krijgen.

Ook een interessante vraag: wie zijn ‘de investeerders’ eigenlijk?

Iedereen kent wel een paar namen, Boekhoorn, Van Delft, Frans Hendriks, en misschien nog een paar. In het genoemde VI artikel stond een lijstje met daarop de namen van twaalf investeerders. VI spreekt van ‘de geheime investeerders’, maar dat is betrekkelijk. Zo staat Boekhoorn wel op de lijst en Van Delft niet, terwijl ze er allebei niet geheimzinnig over doen dat ze als investeerder bij NEC betrokken zijn.

Als je op zoek gaat naar meer informatie over de mannen op de lijst, valt op dat ze vaak al heel lang NEC supporter zijn en dat ze allemaal geboren en getogen zijn in (de regio) Nijmegen, of er een sterke band mee hebben. Naast investeerder zijn ze vaak ook lid van businessclub OSRN en op andere manieren als sponsor bij de club betrokken. De investeerders Jack Bongers en Ton van Gaalen maakten het pas geleden bijvoorbeeld nog mede mogelijk dat NEC supporters twee keer gratis de wedstrijden tegen FC Groningen konden bezoeken.

Als we ‘onze’ investeerders langs de meetlat van de clubliefde leggen, dan hebben we het waarschijnlijk niet slecht getroffen.

De investeerdersgroep van NEC bestaat volgens het lijstje in VI uit twaalf mannen. Voor de volledigheid hebben we Hans van Delft er zelf bij gezet. Al hebben ze allemaal geld in NEC(-spelers) geïnvesteerd, dat wil niet zeggen dat ze dat recent nog hebben gedaan. Ga er verder van uit dat Marcel Boekhoorn op dit moment met afstand de grootste investeerder is. Door de aandelentransactie met Goffertspelers BV van december 2011 hebben de meesten waarschijnlijk ook een aandelenbelang in NEC.

De investeerders zijn (in alfabetische volgorde):

Marcel Boekhoorn
Met afstand de rijkste onder de investeerders. Verdiende veel geld met onder meer de verkoop van Bakker Bart en Telfort. Is mede-eigenaar van de Eindhovense High Tech Campus, die in 2012 voor €425 miljoen werd overgenomen van Philips. Volgens de laatste Quote 500 (plaats 10) heeft hij een vermogen van €1,3 miljard. Wie meer wil lezen over de zakelijke activiteiten van Boekhoorn kan kijken op ramphastosinvestments.com.

Hij is NEC supporter maar heeft ook andere hobby’s: vrouwen, een dierentuin en geldschieter van formule 1 coureur en schoonzoon (sinds 16 december, huwelijk voltrokken door Jan Peter Balkenende, sterkte) Giedo van der Garde. Financiert ook het fotoproject ‘Before they pass away’, gewijd aan primitieve volkeren over de hele wereld. Bekijk de prachtige foto’s op beforethey.com.

Volgens VI is hij niet samen met de andere investeerders verenigd in investeringsfonds ‘Voorwaarts BV’ maar investeert hij via een eigen BV.

Heeft een loge in het stadion.
Boekhoorn M&A BV is lid van de OSRN.
Ouwehands Dierenpark is lid van de OSRN.

Jack Bongers
Eigenaar van de bekende Nijmeegse drankengroothandel Jac. Bongers Dranken (van 1929). Nam het bedrijf in 2000 over van zijn vader. Verkoopt heeeeel veel kratjes bier: volgens een artikel in De Gelderlander uit 2009 lag de omzet destijds tussen de €25 en €30 miljoen per jaar.

Heeft een loge in het stadion.
Jac. Bongers Dranken BV is lid van de OSRN.

Harold en Jos Bons
De Groesbeekse broers begonnen in de eiergroothandel waar hun vader mede-eigenaar van was, G.J. Hofmans BV, beter bekend als Hofei. In 1986 nemen ze het bedrijf over. Ze stopten er in 2001 mee. Harold stapt over naar het vastgoed. Wat Jos is gaan doen weten we niet.

Harold en Jos hebben alle twee in het eerste elftal van Achilles‘29 gespeeld. Harold is er penningmeester geweest. Toen de familie Derks de grip op de club niet wilde loslaten zijn ze, met dank aan collega investeerder Frans Hendriks, naar NEC gegaan.

In een interview vertelde Harold dat na de 5-1 nederlaag tegen Vitesse, in 1999, besloten werd tot het opzetten van het eerste investeringsfonds (waarschijnlijk Goffertspelers BV), onder het mom dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Hofmans Vastgoed BV (Harold) is lid van de OSRN.
Hofmans Dienstencentrum BV (Jos) is lid van de OSRN.

Hans van Delft
De Grote Dikke Leider. De laatste echte voorzitter die we hadden.

Nam het papierbedrijf Van Delft Papier BV (DEPA) van zijn vader over. Bouwde het uit en verkocht het in 1989 voor veel geld aan het Kuwait Investment Office. Sindsdien zit hij in het vastgoed. Ontwikkelde onder meer café-restaurant Het Vlaams Arsenaal in Nijmegen.

Hij was van 1997 tot 2006 voorzitter van NEC. Werd bij zijn afscheid benoemd tot ere-voorzitter van NEC en ere-burger van Nijmegen. Onder zijn bewind maakte de club enorme stappen voorwaarts. Hij realiseerde de bouw van het huidige stadion, maakte de club professioneler. De sponsorinkomsten groeiden en andere rijkaards werden bij de club betrokken. Is ook de man die het balkenshirt en het logo verving, die overwoog NEC ergens rond Elst in een stadion met Vitesse te laten spelen en onder wiens verantwoordelijkheid NEC tot tweemaal toe in de financiële problemen kwam. Het stadion moest hierdoor verkocht worden aan de gemeente.

Schoof bij zijn afscheid Vincent Paes als nieuwe voorzitter naar voren, zonder hiervoor voldoende draagvlak te creëren bij de andere investeerders. Paes mislukte mede daardoor als voorzitter en trad al snel weer af. De aanstelling van Paes is het begin van de bestuurlijke wanorde die tot op de dag van vandaag aanhoudt.

Van Delft bleef bij NEC betrokken als lid van het STAK (Stichting Administratie Kantoor NEC Holding BV), ergens in 2013 werd hij voorzitter. Ook bleef hij betrokken bij de ontwikkeling van plannen voor de modernisering van het stadion.

Laat zich als enige van de investeerders regelmatig in de media citeren over de verwikkelingen binnen NEC.

Gerard Dols
Zijn bedrijf Dols Invest BV heeft als kernactiviteiten vastgoedbeleggingen en projectontwikkeling.

Na de verkoop van Depa, ging Hans van Delft in vastgoed investeren. Zijn zakenpartner was toen Gerard Dols. Dols was met Van Delft bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van Het Vlaams Arsenaal.

Dols Invest BV is lid van de OSRN.

Ton van Gaalen
Partner bij financieel adviesorganisatie Crowe Horwath. Was 18 jaar voorzitter van de OSRN, is daar eind 2011 gestopt en was sinds begin 2012 lid van het STAK namens Goffertspelers BV. Sinds september 2012 voorzitter van de Raad van Commissarissen van NEC Holding BV (aanvankelijk ad interim).

Crowe Horwath is lid van de OSRN.

Marc van Haaren
Is onder meer eigenaar van Desta Makelaars en Blaissons Projecten in Nijmegen. Verhuurt, verhandelt en ontwikkelt vastgoed. Gevestigd aan de Oranjesingel, vlakbij het DVG Vastgoed van Hans van Delft.

Blaissons Projecten is lid van de OSRN.

Frans Hendriks
Verdiende zijn geld met McDos, distributeur van ICT-producten. Hij was met zijn bedrijf een tijd shirtsponsor en naamgever van het stadion. Carlos Aalbers was een tijd directeur bij McDos voor hij als technisch directeur terugkwam bij NEC. Ook Stasiu Teunissen, marketing manager van NEC, kwam van McDos. Hendriks verkocht het bedrijf in 2008 aan het Eindhovense Copaco.

Werd gekozen tot sponsor van de vorige eeuw.

Hendriks is onder meer nog eigenaar van F-Graphics, ooit begonnen als ontwerpbureau van McDos, maar nu een zelfstandige onderneming. F-Graphics is de ‘grafische partner’ van NEC.

Copaco McDos is lid van de OSRN.
F-Graphics is lid van OSRN.

Ton Hendriks
Ooit begonnen met een centrale verwarmingsinstallatiebedrijf. Hij kocht in 1978 zijn eerste pandje. Is nu een grote speler in de Nijmeegse vastgoedwereld. Volgens een onderzoek van de Radboud Universiteit is hij verreweg de grootste particuliere belegger in de Nijmeegse binnenstad.

Ton Hendriks is , samen met Ton van Gaalen en Frans Hendriks, initiatiefnemer van de jaarlijkse Nijmeegse haringparty.

Ton Hendriks Vastgoed BV (voorheen Dornick BV) is lid van de OSRN.

Willem Korstanje
Was eigenaar van de Nijmeegse fabrikant van melk- en sapverpakkingen FortaPak. Door een conflict met een zakenpartner moest de productie in 2009 worden gestopt.

De familie Korstanje investeert nu in bedrijven waaronder een hardrockband (Delain). Ook is men eigenaar van een consultancy bedrijf en FortaRock BV, de organisator van het inmiddels befaamde Nijmeegse hardrockfestival; opgericht door zoon Robert, maar vanaf het begin ondersteunt door Willem.

Fam. Korstanje heeft een loge in het stadion.
FortaRock BV is lid van de OSRN.

Cees van Schaik
Was eigenaar van de Nijmeegse bouwer Van Schaik Aannemingsbedrijf BV. In 1994 deed Van Schaik het bedrijf over aan zijn zoon. Cees van Schaik vervulde jarenlang bestuursfuncties in de bouwwereld en stond aan de basis van het opleidingscentrum voor jonge vaklieden in Nijmegen, BORN Bouwopleidingen. Hij werd in 2003 koninklijk onderscheiden.

Cees van Schaik is lid van de OSRN.
Van Schaik Aannemingsbedrijf BV is lid van de OSRN.

Theo Wassing
Is eigenaar van Nijol Oliemaatschappij BV. Nijol is bij thuiswedstrijden rugsponsor van NEC.

Nijol handelt op grote schaal in brandstoffen, smeermiddelen e.d.. Het heeft een netwerk van tientallen tankstations (deels eigendom) waaraan het brandstoffen levert, de meesten onder de merknaam Texaco, maar ook de onbemande De Fakkel tankstations en de Fuwell aardgastankstations zijn van Nijol. Theo Wassing is ook actief in het vastgoed.

In 2009 werd hij gekozen tot sponsor van het jaar. Een recent interview met Theo Wassing is hier te bekijken.

Nijol Oliemaatschappij BV is lid van de OSRN.

Tot slot. Met de steun van rijke supporters voor onze club is in de basis weinig mis. Maar, als de steun leidt tot aandelenbezit, tot bemoeienis met het beleid en tot vertegenwoordigers in bestuursorganen, kun je niet steeds op de achtergrond blijven en wegduiken in de veilige schaduw van je businessloge. Dan komt er een moment dat je verantwoording af moet leggen aan de supporters of in ieder geval jezelf eens laat zien in een interview of op een supportersavond. Daarmee kun je een einde maken aan allerlei speculaties en het zorgt voor rust rond de club.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.