Bezinning

De aanstaande wedstrijd tegen Go Ahead Eagles is weer een belangrijke voor onze club. Met hetzelfde goede spel van de laatste drie wedstrijden kan het een mooie dag worden, zeker als we winnen. Lange donkere maanden kunnen we op sportief gebied hopelijk achter ons laten. Iedereen mag daar terecht blij om zijn: de supporters, de NEC-leiding, de sponsors, de media, iedereen.

Maar in de periode dat onze club op sportief gebied de weg verder omhoog vond, beleefden we een absoluut dieptepunt. In onze Goffert zijn twee mensen zwaargewond geraakt door een bom…

Het begon allemaal zo goed. Wij, De Trouwe Honden, kregen keurig gewassen en gestreken ons spandoek terug. NEC-supporters hingen een NEC-vlag aan de Utrechtse Domtoren. De landelijke pers werd gehaald, iedereen vond het leuk.

Toen werd het woensdag 22 januari, de bekerwedstijd tegen FC Utrecht. Tientallen idioten, die zich NEC-supporters wanen, vallen supportersbussen van FC Utrecht aan. Hierbij vallen vier gewonden. Daarna gooit iemand kort voor de wedstrijd een vuurwerkbom in de gracht van het stadion. Twee stewards raken hierbij ernstig gewond.

Ik probeer mij voor te stellen hoe de slachtoffers zich moeten voelen. FC Utrecht-supporters die een paar uur eerder aan de reis naar Nijmegen begonnen om hun favoriete club aan te moedigen, krijgen opeens te maken met keihard geweld. Ik ken de ernst van de verwondingen van de Utrechters niet, maar vast staat dat de twee gewonde stewards voor het leven getekend zijn. Zij gingen als gezonde mensen aan het werk bij hún favoriete cluppie. Een paar uur later is hun leven voor altijd veranderd. Gehoorschade, verminking, en wat dacht je van angst en machteloze woede.

Natuurlijk vinden we het allemaal erg wat er gebeurd is, maar al heel snel raast het voetbalcircus verder. De derby tegen Vitesse staat voor de deur en op de laatste training wordt met goedkeuring van NEC weer gewoon vuurwerk afgestoken, gelukkig bleef het zware knalvuurwerk achterwege. Bij Fox Sports maken ze reclame voor de derby met de slogan ‘Bloed aan de paal’.

Ik heb dus weinig hoop dat het in de nabije toekomst veel beter zal gaan. Dit stukje zal de wereld dan ook niet veranderen, maar weer even aan de gewonden van 22 januari denken is wel het minste dat we voor ze kunnen doen.

Prettige wedstrijd.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.