Solide NEC verplettert onthutsend zwak Utrecht

Ongetwijfeld zullen de discussies wel weer losbarsten in de media of Utrecht nou zo slecht was of wij zo goed, maar een ding staat vast: NEC won vandaag opnieuw dik en dik verdiend. En ditmaal zelfs met afgetekende cijfers: 0-3. En daar was weinig geflatteerds aan, ook al viel de derde goal diep in blessuretijd.

Waar Utrecht de afgelopen weken prima bezig was, daar leek de ploeg vandaag de wekker niet goed gezet te hebben. De ploeg oogde mat en versuft, terwijl NEC vanaf de aftrap er net als tegen vistas fel bovenop zat. Hoewel het ook aan onze zijde niet altijd even nauwkeurig was in de passing en de wedstrijd in de beginfase soms wat chaotisch overkwam, daar wonnen we het op strijdlust en inzet.

Na een kwartier spelen kreeg NEC al loon naar werken: Platje wist tussen vijf of zes rood-witte shirts in de bal uit de kluts binnen te werken uit een corner. Utrecht stelde er de eerste helft eigenlijk niks tegenover, op een tweetal schoten van afstand na. Bij rust had het al 0-2 of 0-3 kunnen (wellicht zelfs moeten) staan, maar ondermeer Koolwijk en Van der Velden misten opgelegde kansen.

Ondanks een overwicht slechts een doelpuntje verschil, dan weten we uit ervaring dat het billen knijpen wordt na de hervatting. Maar hoewel Utrecht na de hervatting iets scherper oogde, bleef NEC het betere van het spel houden. Een klein smetje op de wedstrijd was de gele kaart van Palsson, die door die vijfde prent van dit seizoen de volgende wedstrijd thuis tegen VVV moet missen.

Utrecht zocht wanhopig naar de gelijkmaker en Babos moest voor het eerst zowaar enkele malen ingrijpen. NEC kreeg via de counter echter flink wat ruimte om de wedstrijd definitief te beslissen. Dit gebeurde helaas niet, waardoor het nog lang spannend bleef. Uiteindelijk was het Falkenburg, die vandaag in de basis startte ten koste van Foor, die in de 85e minuut de verlossende 0-2 scoorde na prima voorbereidend werk van Koolwijk. Invaller Boymans liet in de 92e minuut zien waarom hij een echte spits is: koel en beheerst rondde hij een aanval tegen het op dat moment volledig lamgeslagen Utrecht af voor een klinkende 0-3 eindstand.

NEC lijkt sinds de komst van vooral de AZ-huurlingen als herboren en als we deze vorm vast weten te houden, dan kon het nog wel eens een verrassend mooie tweede seizoenshelft worden. Het gat met Utrecht en vistas is inmiddels geslonken tot zes punten, terwijl er ook een mooi gaatje geslagen is met de achtervolgers. Met VVV en Willem II als aankomende tegenstanders, kan NEC in februari dus hele goede zaken doen.