Revolutie in de Algarve?

Het trainingskamp in Portugal zal niet alleen de plek worden waar voetbaltechnisch de basis wordt gelegd voor het halen van Europees voetbal. De kans is groot dat er ook naast het veld de nodige, misschien wel revolutionaire, veranderingen gaan plaatsvinden op bestuurlijk terrein.

Het rommelt al een tijdje bij de club. Zo kopte de VI al dat de investeerders de macht hadden gegrepen bij NEC door het aanstellen van Ton van Galen als voorzitter van de Raad van commissarissen (RvC). Bestuurlijk gezien best vreemd, omdat Van Galen ook lid is van het STAK, het orgaan dat de aandelen beheert van de club. Ook het wegsturen van Jacco Swart gevolgd door het vreemde uitstellen van datzelfde  vertrek in combinatie met het uiterst vage persbericht dat door de RvC naar buiten werd gebracht, is opvallend geweest. Maar daarover werd tenminste nog wat gecommuniceerd door de RvC. Veel opvallender is dat wij hebben vernomen dat inmiddels al een aantal leden van de RvC zijn opgestapt en blijkbaar niet zonder reden. Bizar dat daar helemaal niets over gecommuniceerd is. Ze maken plaats, maar waarom en voor wie of wat? En blijft het daarbij?

Het lijkt er nu echt op dat de investeerders beetje bij beetje steeds meer invloed beginnen te krijgen binnen de club en dat ze het trainingskamp in Portugal gaan gebruiken om knopen door te hakken. Er zal gesproken worden over het bestuursmodel dat het beste zal passen bij NEC.  Kijk je een beetje rond in voetballand, dan zijn dat modellen met een sterke voetbalman aan het roer (zoals bij Ajax nu), een sterke voorzitter (zoals bij Twente) en het zou ook een combinatie kunnen zijn van twee personen:  een sterke bestuurder aan het hoofd en iemand die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken binnen de organisatie.  Veel belangrijker zal de vraag zijn wat de investeerders nu echt van plan zijn. Ton van Galen is een zeer goede vriend van Marcel Boekhoorn en ook de naam van Ruud Boekhoorn, de broer van Marcel zingt rond in de catacomben van de Goffert.  Ook Van Delft blijft een prominente rol  spelen. Zoals altijd zal uiteindelijk alles bepaald gaan worden door het geld. Als de investeerders wel bestuurlijke invloed willen, maar er komt geen zak met geld, dan zal er waarschijnlijk niet veel veranderen. Als dit echt een revolutie is en Marcel Boekhoorn en andere investeerders gaan wel echt instappen, dan zal dat veel stof doen opwaaien.  We zijn benieuwd hoe “open”  de communicatie zal zijn tijdens het trainingskamp.  Misschien zijn de beslissingen daar wel spannender dan die trainingspotjes die gespeeld worden in de Algarve.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.