Ook tegen Go Ahead lukt het niet

Je bent achttien wedstrijden op rij zonder overwinning in de Eredivisie. Je bent de allerlaatste van de ranglijst en een week geleden werd je tureluurs gespeeld door Vitesse. Dan komt de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles, op de 15e plaats met vijf punten voorsprong op NEC. NEC moest deze wedstrijd winnen. Om aansluiting te krijgen bij plaats 15 natuurlijk, maar ook omdat een overwinning zo hard nodig is om deze ploeg weer wat zelfvertrouwen te geven.

NEC startte zonder Ryan Koolwijk. Koolwijk, spelverdeler, rustpunt en de dirigent van de ploeg heeft weer last van zijn knie en moest op de bank starten. Spits Michael Higdon, die tegen Vitesse nog knap scoorde, schijnt allerlei fysieke mankementjes te hebben en kon ook niet beginnen.

Naast Koolwijk, die vervangen werd door Marcel Stutter, moest de falende Pavel Cmovs zijn plaats afstaan aan Michel Breuer. De routinier moest voor meer rust zorgen in de verdediging.

Go Ahead Eagles is net gepromoveerd, nog vol energie en met het vaste voornemen niet meteen weer te degraderen. De Eagles worden ook nog eens gesteund door een fanatiek thuispubliek dat lekker dicht op het veld zit. Je kon dus uitgaan van een heet avondje.

Het was dan ook uiterst teleurstellend dat NEC vanaf de aftrap de felheid en overtuiging miste om de thuisploeg in bedwang te kunnen houden. Het slappe spel werd verder geaccentueerd door een opeenstapeling van defensief gestuntel. Vooral linksback Kevin Conboy lijkt het verdedigen volledig verleerd te zijn. Zijn tegenstander Jarchinio Antonia kreeg alle ruimte. Bijvoorbeeld toen hij na een steekpasje vrij kon oprukken en voorzetten op Xander Houtkoop. Die tikte in de 21e minuut de 2-0 binnen.

In de 4e minuut was NEC al op achterstand gekomen door een blunder van doelman Kalle Johnsson. Deniz Turuc mocht een vrije trap nemen op zo’n 30 meter (!) van het doel. Het schot was hard en er zat een lichte zwabber in maar de bal kwam ook recht op de keeper af. Johnsson tastte volledig mis.

Binnen het half uur werd het 3-0. Van Eijden kopte mis op het middenveld. Marnix Kolder is het eerst bij de bal en tikt met de punt van zijn schoen de bal naar de vrijstaande Antonia die alleen op Johnsson af kan gaan en beheerst afrondt.

NEC kwam in de eerste helft tot één goede kans. Vlak voor de 2-0 zette Jantscher met een mooie steekpass Hemlein vrij voor keeper Room. Hij schoot tegen de keeper aan.

Met een 3-0 ruststand leek het verhaal van deze wedstrijd wel geschreven. Een kansloze nederlaag tegen Go Ahead, het thuispubliek dat “tien, tien tien” scandeert, een nieuwe vernedering. Jupiler League, here we come!

In de tweede helft wisselt Janssen de weer zwak spelende Stefanik voor Higdon. Hemlein verhuist naar rechts en Foor naar het middenveld. Go Ahead doet het wat rustiger aan en laat NEC het spel maken. De beste kansen blijven voor de thuisclub. Met snelle uitvallen zijn ze een paar keer dicht bij de 4-0. Maar het moet gezegd, NEC laat nu wel iets van de vechtlust zien die het in de eerste helft zo goed had kunnen gebruiken. Na het inbrengen van Alireza Jahanbakhsh (voor Hemlein) komen daar ook nog elan en creativiteit bij.

We zijn inmiddels in de 72e minuut beland. Jantscher speelt zich op rechts knap vrij en geeft een perfecte voorzet op de vrijstaande Higdon. Vanaf een meter of zes schiet hij koel binnen, 3-1.

In de 76e minuut komt dan toch nog Koolwijk in het veld (voor Stutter). Even later vangt Palsson op het middenveld een uittrap van Room op. Het begin van een heerlijke tiki taka aanval. De bal komt bij Jahanbakhsh, die houdt het overzicht en geeft de bal op Jantscher die van dichtbij raak schiet, 3-2.

Nadat Go Ahead op de paal heeft geknald, vangt Koolwijk aan de andere kant, op de rand van de zestien, een weggekopte bal op en schiet diagonaal en onhoudbaar binnen, 3-3. Het is dan de 87e minuut, een dol kwartier.

De Amerikanen deden het in de America’s Cup. Zij bogen een 1-8 achterstand op Nieuw-Zeeland om naar een 9-8 voorsprong en overwinning. Wat doet NEC? Het verliest, op de valreep, alweer. In de 89e minuut lukt het Conboy niet de oprukkende Rijsdijk te volgen waarna zijn voorzet door Jahanbakhsh in eigen doel wordt gegleden. Drama compleet.

NEC moest deze wedstrijd winnen maar deed het niet. Het slappe en angstige spel in de eerste helft is natuurlijk een belangrijke oorzaak van deze nieuwe deceptie. Maar je moet ook vaststellen dat NEC kwalitatief nog steeds grote problemen kent, vooral in de verdediging. Johnsson laat echt ook wel goede dingen zien, maar elke week een beslissende fout, dat kan gewoon niet. Conboy is helemaal van het padje, wat is er toch aan de hand met de speler die een prima eerste seizoen bij NEC kende? Ook Palsson en Foor spelen trouwens heel matig en kunnen misschien wel niet beter.

Van de laatste aanwinsten is Jantscher zeker een versterking, Vermijl overtuigt nog niet en Stefanik valt gewoon tegen. Van de eerdere aanwinsten lijkt Higdon zijn draai te vinden en is Jahanbakhsh rijp voor de basis.

In de tweede helft, met Higdon, Jahanbakhsh en Koolwijk in het elftal, liet NEC goed aanvalsspel zien. Er zit echt wel kwaliteit in dit team. Maar tegen gemiddeld drie tegendoelpunten per wedstrijd valt niet op te voetballen. Het is aan Janssen om hier de komende twee weken een oplossing voor te vinden.