NEC loopt fikse kater op in Utrecht

Na de gewonnen wedstrijd tegen AZ hoopte menigeen dat de gifbeker eindelijk eens leeg was. De wedstrijd van vanavond tegen FC Utrecht bewees anders. Zo’n beetje alles wat fout kon gaan, ging vanavond fout voor NEC. Een avond die nog best aardig begon, met NEC zowaar als bovenliggende partij in de eerste helft, eindigde in diepe mineur met een zure nederlaag, een (onterechte? Wij vinden in elk geval van wel) rode kaart voor Koolwijk, een (onterechte? Wij vinden in elk geval van wel) gele kaart en dus een schorsing voor Jahanbaksh tegen Roda JC, een (onterecht? Wij vinden in elk geval van wel) afgekeurde goal van Van Eijden en een gemiste penalty (terecht? Ja, want ingeschoten als een modderige dweil) van Higdon.

Zoals gezegd begon NEC nog best aardig. Hoewel Kalle in de 7e minuut met een katachtige reflex Utrecht van een vroege opener wist af te houden, was het merendeel van de eerste helft toch echt voor NEC. We hadden meer balbezit en we deden daar voor de verandering ook best leuke dingen mee. De combinaties waren regelmatig nog erg slordig, maar het “één keer raken en door” werd diverse keren best acceptabel uitgevoerd. In de 23e minuut had NEC zichzelf dan ook zeker mogen belonen met een op dat moment verdiende voorsprong. Rieks schoot bij een open kans op doel van dichtbij echter veel te slap in en De Ruiter kon redden. Ook Jahanbaksh groeide naarmate de eerste helft vorderde langzaam in de wedstrijd en bezorgde Utrecht en zijn directe tegenstander Bulthuis flink wat hoofdbrekens. Het mocht een klein wonder heten dat Bulthuis voor de thee geen gele kaart te zien kreeg, want scheidsrechter Sanders had er meermalen eentje kunnen trekken. De scheids leek echter geïntimideerd door het thuispubliek. Koolwijk kreeg er helaas wel een te zien nadat hij Ayoub van achteren lichtjes toucheerde. Een kaart met flinke consequenties, zou later blijken.

Vlak na de hervatting scoorde de thuisploeg tegen de verhouding in uit een vrije trap, iets waar de Domstedelingen dit seizoen patent op lijken te hebben. Markiet mocht tussen 3 NEC verdedigers in de bal vrij binnenkoppen. Voor Utrecht was dit duidelijk de mentale boost die ze nodig hadden en NEC kreeg het plotseling moeilijk. We bleven echter op zoek naar de gelijkmaker. Bulthuis, de tegenstander van Jahanbaksh die al meermalen een gele prent had moeten hebben, schwalbede erop los in een duel met Jahanbaksh maar kwam ermee weg. Jahanbaksh uitte (begrijpelijk, maar onverstandig) kritiek op de scheids en kreeg een gele kaart, waardoor hij geschorst is tegen Roda JC. Uit de vrije trap van NEC kopte Rens van Eijden de ogenschijnlijke 1-1 binnen, maar de scheids keurde het doelpunt af voor vermeend duwen. Het zal wel.

In de 68e minuut speelde Koolwijk de bal iets te ver voor zich uit en, in een poging zijn fout te herstellen, strekte hij zijn been. Hoewel hij de bal speelde, oordeelde de scheids dat het gevaarlijk spel was en gaf Koolwijk een zwaar overtrokken tweede gele (en dus rode) kaart. NEC bleef echter loeren op de gelijkmaker, ondanks een man minder, en kreeg daarvoor de perfecte gelegenheid in de 73e minuut. Bulthuis (ja, weer hij) moest eindelijk zwichten voor Jahanbaksh en vloerde hem in het strafschopgebied. Een gele kaart was (eindelijk!) zijn deel en, belangrijker, NEC kreeg een penalty. Het is helaas echter een gouden regel dat als je in de hoek zit waar de klappen vallen, opeens niks meer lukt. Higdon schoot de bal veel te slap – nee, laten we het gewoon maar ronduit zeggen: schandalig slap, verwijfd, prutserig, mijn grootmoeder kan het nog beter, etc – in en De Ruiter kon simpel redden. Enkele minuten later was het aan de overzijde uiteraard wel raak. Een overtal situatie kon door Utrecht makkelijk uitgespeeld worden: 2-0. Dat was ook de eindstand.

Waar het vertoonde spel in de eerste helft hoop biedt op de toekomst, daar laat de tweede helft zien dat NEC nog een heel, heel zwaar seizoen tegemoet kan zien. De ploeg is bij lange na niet efficiënt genoeg in de afronding en is achterin nog altijd pijnlijk naïef. En als onze “top”-(tob?)spits dan ook nog penalties gaat missen en de arbitrage evenmin meewerkt, dan wordt het er zeker niet makkelijker op. Wat overheerst na vanavond is zware frustratie, al is dat wellicht nog altijd beter dan de gezapige berusting van enkele weken terug waarin je doorgaans het gevoel had dat NEC volledig terecht verloor. Snel die tweede helft vergeten, hopen op ‘gunstige’ uitslagen dit verdere weekend, en tegen Roda JC de eerste seizoenshelft nog een beetje glans proberen te geven. Pffff.