DTH Opinie: De eerste training

Zo’n 15  jaar geleden was de eerste training nog geen happening. Het was voor de vaste volgers van de club een dag om even naar de nieuwe aankopen te kijken, maar vooral ook een moment om even bij te praten met andere supporters. Het was in ieder geval geen familiedag, daarvoor was de open dag gekomen. Een open dag met een mooi groot podium, veel kinderactiviteiten, een aansprekende artiest, een mooie spelerspresentatie en veel publiek. Die dag sprong er echt uit als evenement in de regio.

Nu gaat het anders. Geld voor een mooie grote open dag is er niet meer. De supporters, voor wie deze dag bedoeld is, betalen eigenlijk zelf hun open dag, omdat de supportersvereniging de hoofdsponsor is. Het grote podium heeft plaatsgemaakt voor een trailer en de hele ambiance gaat steeds meer naar een soort braderie.

De oefenpotjes en de eerste training daarentegen zijn de laatste jaren wel groter gebracht en gemaakt. Vooraankondigingen bijvoorbeeld via (sociale) media in de bekende huisstijl bedacht door de afdeling marketing. Ook is er nu merchandiseverkoop, zijn er NEC info-stands en worden ook hier springkussens opgeblazen. Bij de eerste training is zelfs een echte spelerspresentatie. Zo zie je een soort nivellering ontstaan tussen open dag en andere onderdelen in de voorbereiding.

Wanneer er dan duizenden fans op zo’n eerste training afkomen, dan past dat wel. Maar nu krijg je een eerste training bij een amateurclub in de regio met weinig publiek en een spelerspresentatie die met een paar speakers, jeugdspelers met vlaggen en een provisorisch podium wat amateuristisch over komt. Aan stadionspeaker Gerry ligt het niet, hij probeert er nog wat van te maken (net als de overige NEC medewerkers trouwens), maar de ambiance spreekt niet echt aan.  Met de spelers krijg je als supporter bijna medelijden, dat ze op deze manier voor een klein publiek één voor één gepresenteerd worden. Doe dan één mooie spectaculaire presentatie op de open dag denk ik dan. Ook Aalbers en Pastoor werden naar voren geroepen. Carlos gaf aan dat er nog minimaal drie spelers bij gaan komen en Pastoor predikte voor het komende seizoen vooral stabiliteit.

Hoogtepuntje vandaag was het om weer het ouderwetse Nimeegse dialect van Gentenaar te horen. Hij liet weten dat dit eigenlijk op de Goffert hoort. Hij heeft natuurlijk gelijk. Morgen trainen de mannen ook weer in Woezik en moeten de 15 vaste bezoekers een eindje reizen voor hun dagelijks bezoek. Het aantal mensen dat uit de directe omgeving komt kijken is erg klein, zo was ook vorig jaar te zien in Lent. Waarschijnlijk was er ook meer publiek gekomen vandaag, als het gewoon bij de Goffert was gehouden.

Zo lijkt dit stuk erg negatief, maar zo vervelend was het vandaag echt niet. Het was weer heel gezellig. We hebben de aankopen weer even kunnen zien en we hebben gezellig bijgekletst met andere supporters. Daar gaat het om bij de eerste training. Toch?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.