D-day minus 3. NIJMEGUH!

Zondag komt dichterbij. Spelers en supporters bereiden zich voor. De spanning stijgt. De Derby is niet alleen de clash tussen twee voetbalclubs maar ook tussen twee steden. Nijmegen en Arnhem, zo dicht bij elkaar en toch zo verschillend.

Als het over de verschillen tussen beide steden gaat, gaat het vaak over (subjectieve) cultuurverschillen. Daar kun je eindeloos over discussiëren. Over feiten niet. Daarom hebben we eens een paar feiten over Nijmegen en Arnhem op een rij gezet.

We beginnen rechttoe rechtaan, het aantal inwoners. Volgens het CBS had Arnhem per 1 mei 2013 149.852 inwoners. Nijmegen had er per die datum 166.443. Er willen dus duidelijk meer mensen in Nijmegen wonen dan in Arnhem. Tja.

Volgende feit. De lezers van de Britse kwaliteitskant The Guardian kozen onlangs de VVV-stadswandeling van Nijmegen in de top 10 van interessantste stadswandelingen ter wereld. Stadjes als Moskou, Parijs en Londen staan ook in de lijst. Oh ja, Arnhem niet. Tja.

Komen we bij de bevolking van beide steden. De Nijmeegse bevolking heeft, in vergelijking met andere Nederlandse steden, weinig last van overgewicht (bron: CBS). Derde plaats. Het percentage dikkerds is ook in Nijmegen schrikbarend hoog maar het gaat er natuurlijk om dat Nijmegenaren minder last hebben van overgewicht dan Arnhemmers. Yes!

Even een open deur intrappen. Het opleidingsniveau ligt in Nijmegen hoger dan in Arnhem. Onder de vijftig grootste gemeenten van het land is er een vierde plaats voor onze stad. Arnhem vinden we pas terug op plaats elf.

Leuk om te zien dat als we de twee laatste feitjes, “overgewicht” en “opleidingsniveau”, met elkaar combineren, dit ook op het voetbalveld zichtbaar is. We noemen een Theo, een Nicky. En ja, ook onze Jhonny past in het plaatje. Mooie voorbeelden van wetenschap in de praktijk.

Nog eentje dan. In de laatste editie van de jaarlijkse ranglijst met aantrekkelijkste steden om in te wonen staat Nijmegen op plaats zeven, Arnhem is veertiende (bron: Atlas voor gemeenten). Het fantastische Amstelveen (hahaha) staat overigens derde, er zijn dus wel wat foutjes ingeslopen. Maar dat Nijmegen duidelijk hoger staat dan Arnhem, dat klopt natuurlijk wel.

Ja, beste mensen: feiten, feiten, je kunt er gewoon niet omheen. Het is dan ook duidelijk, buiten het veld hebben we De Derby natuurlijk al lang gewonnen. Zondag, op het veld, gaan we ook winnen. Het moet! Forza NEC!!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.