Sjaak schiet raak: Samen beter normalisatie!

Normalisatie is het nieuwe toverwoord in het supportersbeleid. Goedwillende supporters moeten weer normaal naar het voetbal kunnen gaan en supporters die misbruik maken van het loslaten van beperkende maatregelen moeten streng aangepakt worden. Klinkt mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk?

Langzaam zie je dat het aantal verplichte buscombi’s aan het afnemen is en wie twintig jaar geleden uitwedstrijden bezocht en nu weer een seizoen zou meereizen zou al snel de conclusie trekken dat het allemaal een stuk gemoedelijker is geworden. Het afgelopen seizoen is er bij uitwedstrijden van NEC amper wat gebeurd. Je kunt je afvragen of dit komt door een mentaliteitsverandering bij de supporters zelf of dat het juist de beperkende maatregelen zijn geweest die hiervoor gezorgd hebben.

Hoe dan ook, de KNVB en de clubs zien, kijkend naar de oosterburen en zelfs Engeland, dat de beperkende maatregelen in Nederland zijn doorgeslagen en dat normalisatie nodig is. Maar de handrem op het gebied van normalisatie zit er bij de clubbestuurders nog steeds op. Ook daar is een mentaliteitsverandering nodig. Het zijn de clubs die de laatste jaren alleen maar vanuit imago, beleid en veiligheidsaspecten naar (uit)wedstrijden aan het kijken zijn geweest. Een derby om 14.30 uur? Paniek, die moet naar 12.30 omdat supporters anders langer kunnen drinken in de kroeg. Vrij vervoer? Dan niet stimuleren om met de trein te gaan. Bierverkoop in het uitvak? Doe maar niet, want dat gaat misschien wel problemen opleveren. Gaat er een busje HKN mee, dan ook meteen 12 extra stewards, want je weet maar nooit. Als er een keer een fanatieke groep mee gaat , dan breekt het angstzweet uit en worden gebeurtenissen snel uitvergroot.

Normalisatie wil niet zeggen dat iedereen braaf moet klappen, dat supporters geen Stone island jasjes mogen dragen en dat er geen scheldwoordje meer mag worden geroepen. Als NEC dat ziet onder normalisatie, dan lijkt een workshopje “realistische kijk op voetbalbeleving” een leuk idee voor een teamdag. Normalisatie wil ook niet zeggen dat ‘kwaadwillende groeperingen’  weer vrij hun gang kunnen gaan. Het zal wat tijd kosten, van supporters, veiligheidshandhavers en clubbestuurders, maar uiteindelijk moet iedereen normaal naar de wedstrijden kunnen gaan en denkt men in eerste instantie aan het welbevinden van supporters, in plaats van alleen vanuit veiligheidsrisico’s en imagoschade naar wedstrijdbeleving kijken.

Op kerstavond kwam NEC ineens met een statement. Geen bedankje of mooie woorden voor de supporters voor hun steun, zelfs niet  voor het wederom zeer rustig verlopen seizoen rond uitwedstrijden van NEC. Nee de club  vond het nodig om  twee recente incidenten uit te lichten en erg uit te vergroten.  Op Twitter spreekt Bart van Ingen zelfs van escalaties. Niet alleen inhoudelijk valt er wat aan te merken op het statement ook het belerende en betuttelende toontje zorgen voor jeuk en uitslag.  Twee incidenten, waarvan één niets met de uitsupporters te maken heeft, want een groepje losreizende Nijmegenaren  zonder kaart, dat kun je niet in de schoenen gaan schuiven van supporters in het uitvak. En het andere incident in Den Haag, zou ‘ongewenst en intimiderend’ zijn geweest.  Geen rellen, geen ernstige ordeverstoringen, geen ernstige geweldsdelicten. De HKN laat weten dat het om trommelen op de kunststofwand ging en dat zoiets intimiderend zou zijn voor het naastgelegen kindervak.  En laat het meppen met de vlakke hand zijn dat in een enkel geval nog iets verder ging.  Dan nog, waar hebben we het helemaal over?

Terecht dat beide supportersverenigingen boos zijn. #SamenbeterNEC begint zo ook haar waarde te verliezen. Alleen samen als het NEC uitkomt? Wat dat betreft is er de laatste 20 jaar wel weinig veranderd.

Sjaak

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.