Sjaak schiet raak: De derby, 3 jaar en TBS

De derby ligt weer eens onder een vergrootglas. Afgelopen week presenteerden beide clubs gebroederlijk hun plan, dat met enig cynisme ook als dreigement kan worden opgevat: Als het niet rustig blijft dan drie jaar lang geen uitpubliek bij de derby.

Populistische spierballentaal van de clubbestuurders. Geheel in lijn met het geschreeuw in de politiek, de publieke opinie en de media, die ook steeds roept om harder, strenger en meer. Natuurlijk de rellen in Nijmegen zijn een dikke smet op de derby. Zeer spijtig dat het na jarenlange rust rond de derby weer zo uit de hand moest lopen. Ook in Arnhem vonden supporters van beide clubs (leest u mee supportersvereniging van Vitesse) het nodig om te zorgen voor wat geduw, geprovoceer, getrek en gebeuk op het plexiglas. Niet dat het gruwelijk uit de hand liep, maar vriendelijk was het allemaal niet. Gezien het eerder genoemde vergrootglas is zoiets al snel zeer ernstig. Nou is een discussie over of het wel of niet erg is zinloos, laten we dat dus vooral niet doen, maar enige Arnhemse zelfkritiek over de gebeurtenissen tijdens de laatste derby-editie, was ook wel op z’n plaats geweest. De provocaties van club en spelers, worden als een waar politburo doodgezwegen. Nee, alles lekker op het bordje van de supporters schuiven en met die spierballentaal daadkracht uitstralen. Een derby hoort met publiek, dat maakt de derby ook zo mooi en zo apart. Het lijkt mij dus beter dat je net als overal elders in Europa er alles aan doet om dat in stand te houden. Maar niet in Gelderland. Daar gaan ze al tobbedansend van regeltje naar maatregel (zelfs na rustig verlopen derby’s) om vervolgens al snel bij die bel van de uiterste maatregel  aan te komen. De hand raakt het touw al, nu moet nog de bel klinken.

Je zou het haast niet geloven, maar kijk je wat verder terug in de tijd, dan zie je dat het de afgelopen tien jaar eigenlijk niet zo ellendig is geweest. Het ging zelfs zo goed, dat er in Arnhem afgeweken werd van de gigantische omweg bij de terugreis en ook in Nijmegen verliep het over het algemeen prima. Hoe anders was het een decennium eerder waar het veel ernstiger uit de hand liep. Nu zijn er twee incidenten geweest en meteen wordt de oplossing weer gezocht in de overtreffende trap.  Zelfs de mogelijke toekomstige doorrekening van de politiekosten vanaf 2013 wordt van stal gehaald als argument voor dit dreigement. De overgrote meerderheid die gewoon hun club wil steunen wordt weer eens vergeten. “Sorry, jongens, zorgen jullie er met jullie zelfregulerende vermogen maar voor dat het rustig blijft.” En opnieuw wordt er weer iets op het bordje van de supporters geschoven. Ze moeten zich braaf gedragen en ook nog voor politieagentje spelen. De clubbestuurders hebben hun straatje alweer schoongeveegd. Loopt het uit de hand, dan hebben ze er alles aan gedaan en kunnen ze het dreigement in de praktijk brengen. Blijft het rustig, dan kunnen ze zich op de borst kloppen, dat hun daadkrachtige taal bij de supporters is aangekomen.

En als er de komende drie jaar niets gebeurd, wat is dan de beloning? Ook Rob Schrevers van de supportersvereniging NEC vroeg zich dat terecht af. Drie jaar rustig dan 1200 man mee? Autocombi? Zouden de clubbestuurders ook creatief zijn met deregulatie?

En als er volgende week een steen wordt gegooid, wat dan? Geen enkele NEC supporter meer in Arnhem? Niet bang dat supporters die creatieve regeltjes en maatregelen op hun eigen creatieve manier weten te omzeilen? Als er dan iets gebeurt kunnen de clubs natuurlijk ook nog roepen 10 jaar geen uitfans meer mee.

Laten we hopen dat het rustig blijft. Voetbalgeweld schiet voor geen meter op, kost de clubs alleen maar geld en is funest voor de derbysfeer. Maar laten we ook hopen dat clubbestuurders eens creatiever worden in het vinden van manieren die echt iets oplossen, dan alleen maar zoeken in maatregelen van meer, strenger en harder. Dat is namelijk minstens net zo funest voor de derbysfeer.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.