NEC verliest totaal onnodig in Kerkrade

In een koud Kerkrade mocht NEC vanavond proberen om de wedstrijd tegen Feyenoord te doen vergeten. Het mocht echter niet zo zijn. Grote boosdoener was zoals al zo vaak dit seizoen het gebrek aan koelheid in de afronding bij NEC zelf. Een bedroevend zwak Roda JC kreeg in 90 minuten welgeteld één kansje en verzilverde dat via Malki, in een wedstrijd die geen overwinnaar verdiende.

NEC begon in dezelfde opstelling als tegen PSV, dus met George en Szélesi terug in de basis voor Goossens en Will. De eerste helft voltrok zich in een laag tempo, waarbij Roda JC het meeste balbezit had maar NEC eigenlijk geen moment in de problemen kwam. De Nijmegnaren stonden heel goed en kwamen er in de counter diverse malen gevaarlijk uit. Waar NEC gevaarlijker oogde, daar faalde het bij voortduring in de eindpassing. Wellicht dat het hobbelige en harde veld daar mede debet aan was, maar de aanval van NEC mocht ook gebrek aan scherpte aangerekend worden. Het meeste gevaar kwam dan ook wederom vooral van schoten uit de tweede lijn. Een schot van Zeefuik vloog na een kleine 25 minuten net over, en ook Schöne probeerde het na een goed half uur tevergeefs van afstand. Met de 0-0 ruststand deed NEC zich zoals vaker dit seizoen iets te kort.

Kort na de hervatting was Schöne zeer dicht bij de opener, maar hij kopte een voorzet van Conboy recht in de handen van de keeper. Een welbekend en voor NEC uiterst frustrerend voetbaldogma deed 5 minuten later weer eens zijn intrede: als de ene partij verzuimt te scoren, dan doet de andere het wel. In de 55e minuut kopte Malki de waarlijk aller-aller-aller-allereerste (en tevens enige) kans van de wedstrijd voor Roda JC achter Babos, na slecht verdedigen van Szélesi. Vier minuten later was Van der Velden dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal raakte de paal. In de 81e minuut bracht Pastoor drie verse krachten in het veld (Platje, Goossens en Nijland) in een uiterste poging om iets te forceren. In blessuretijd resulteerde dit nog bijna in succes. Nijland passte de bal op Melvin Platje, die de bal uit een schier onmisbare hoek zowaar langs de verkeerde kant van de paal wist te werken.

Wederom kostbaar puntverlies voor NEC dus, dat de goede start na de winterstop geen vervolg kan geven en de aansluiting met het linkerrijtje weer geheel verloren is. Vooral d emanier waarop het verlies vanavond tot stand kwam zal zowel bij de fans als de spelers tot veel frustratie leiden; Roda had op die ene kans na totaal geen uitgespeelde mogelijkheid, terwijl NEC zichzelf zoals al zo vaak dit seizoen de das om doet door hopeloos te blijven falen in de afronding. Verzorgd positiespel is leuk, maar zonder een speler die een bal in het net van de tegenstander kan werken is het totaal tandenloos.