NEC speelt Groningen Suk

Gaat het dan toch nog lukken om het linkerrijtje te halen dit seizoen? Vanavond werd FC Groningen in ieder geval vakkundig zoek gespeeld. De moeizaam scorende ploeg zegevierde met liefst 4-0.

De belangen waren groot vanavond. Pastoor had een dag eerder nog uitgesproken dat NEC voor het linkerrijtje moest gaan. Maar doordat alle concurrenten onderin wonnen eerder op de avond, bleek NEC in de rust gezakt naar plek vijftien met een punt voorsprong op de degradatieplaatsen. FC Groningen moest punten pakken om in het linkerrijtje te blijven. Maar de noorderlingen legden met name voor rust een complete wanprestatie op het veld. Huistra koos voor de elf, die een week eerder PSV met liefst 3-0 naar huis stuurde. Maar hoe dat stand is gekomen, leek elke Grunn-fan zich vanavond af te vragen want NEC was vanaf de aftrap heer en meester.

Al in de zesde minuut kroop FC Groningen door het oog van de naald. Een vrije trap van Schöne werd op doel gekopt door Van Eijden. De bal eindigde boven doelman Da Silva op de lat. Na een hard schot van Vadócz brak de periode van de uitstekend spelende Navarone Foor aan. Het talent uit de eigen opleiding had de voorkeur gekregen boven Goossens en startte als hangende rechtsbuiten, op de plek van de geschorste Van der Velden. In de zestiende minuut had hij nog pech, dat zijn kopbal uit een voorzet van Conboy naast vloog. Maar in de 21e minuut leverde hij een briljante assist op George. Hij veroverde de bal en stuurde de vleugelspits met een prachtige steekpass weg. Die schoof het leder in de sprint door de benen van de Groningse doelman: 1-0.

In de tussentijd had de Braziliaanse sluitpost al een vuurpijl vanaf 30 meter van Schöne gestopt en een volley van Zeefuik onschadelijk gemaakt. In de 29e minuut tikte hij een vrije trap van Conboy naast, maar in de 33e minuut werd hij opnieuw verslagen. Nuytinck, die ook ijzersterk speelde en ook offensief voor de nodige stootkracht zorgde, verzond een voorzet vanaf de linkerkant. Via een stuit belandde de bal voor de voeten van Schöne. De Deense middenvelder schoot via het been van Ivens raak: 2-0.

In de tweede helft, met Van Dijk voor de zeer zwak acterende Kwakman, werd het spel er niet beter op. Pas na ruim een uur hoefde doelman Babos voor het eerst in actie te komen. Een afstandschot van Bacuna bleek een simpele prooi. De Hongaarse sluitpost leidde in de 63e minuut wel de 3-0 in. Nadat hij eerst zelf een inzet van Tadic keerde, lanceerde hij met een verre uittrap George. Die zag centrale verdediger Ivens gruwelijk in de fout gaan en omspeelde vervolgens handig doelman Da Silva: 3-0.

George speelde ook zijn beste wedstrijd van het seizoen en kreeg na afloop ook de bijbehorende eer. Zijn spel onderstreepte hij in de 77e minuut. Aangespeeld door Zeefuik zette hij de complete Groningen-verdediging op kop. Zijn schuiver leek in het doel te rollen, maar de net ingevallen Goossens gaf op de doellijn nog het laatste tikje: 4-0. Daar bleef het ook bij. De eretreffer van Texeira net voor tijd werd nog afgekeurd vanwege buitenspel.

Al met al een goede wedstrijd van NEC. Jammer dat Zeefuik, ondanks de aanmoedigingen van het publiek, er uiteindelijk niet in slaagde om zijn eerste goal te maken en dat Goossens werd uitgefloten bij zijn invalbeurt. Zou dat ook de reden zijn dat de spelers twijfelden om een ererondje te maken na afloop?