NEC doet zichzelf tekort met punt tegen AZ

Zonder een geschorste Bram Nuytinck en een geblesseerde Leroy George moest NEC het vandaag in eigen huis opnemen tegen AZ, dat nog altijd stille hoop koestert op de tweede plaats. NEC speelt zelf echter ook nog voor de prijzen; ondanks een gelijkspel tegen RKC afgelopen weekend hadden de Nijmegenaren immers nog altijd plek 8 (en dus play-offs) in het vizier. Een gelijkspel was voor beide teams dan ook nutteloos. NEC leek hiervan een stuk meer doordrongen dan AZ, dat vooral in het eerste bedrijf een wat apathische indruk maakte.

Vanaf minuut 1 was NEC namelijk de bovenliggende partij in de Goffert. Al in de derde minuut was het bijna prijs, maar een door Schöne verlengde inzet van de rechterflank hobbelde voor het doel van AZ langs. Een goede 5 minuten later was het wederom Schöne die tot twee keer toe het doel van AZ onder vuur nam uit een breed gelegde vrije trap, maar zijn schoten werden gekeerd. Toch kreeg NEC binnen het kwartier loon naar werken. Na een combinatie over links tussen Amieux en Conboy gooide de laatste de bal in het strafschopgebied. De bal werd werggewerkt, maar uit de tweede linie schoot Foor hard in. De bal zeilde richting Zeefuik, die met een fraai hakballetje het leer van richting veranderde achter AZ-keeper Esteban voor de verdiende 1-0.

NEC bleef de eerste helft fris en aggressief spelen en AZ kwam er nauwelijks aan te pas. Ook vlak na rust had NEC enkele mogelijkheden op de 2-0. In de 56e minuut leek Rens van Eijden zich echter te blesseren bij een verdedigende actie en werd hij gewisseld voor Will. Szélesi nam de plek van Van Eijden in naast Cmovs, maar het wegvallen van Van Eijden veroorzaakte enkele minuten van onrust in de NEC achterhoede. AZ maakte dankbaar gebruik van de tijdelijke verwarring. Eerst was er nog een waarschuwingsschot van Maher, maar in de 59e minuut werd een inzet van Boymans per ongeluk van richting veranderd door Koolwijk en was Babos kansloos: 1-1. Even later was het zelfs bijna 1-2, maar Babos redde op een inzet van Valkenburg.

NEC leek mentaal geknakt. AZ kreeg de overhand in de wedstrijd en NEC kwam nauwelijks meer aan voetballen toe. Pastoor bracht supersub Platje in het veld voor Amieux, en zo’n 10 minuten voor het einde kwam ook Van der Velden erop voor Zeefuik. Beide ploegen bleven op zoek naar het winnende doelpunt, maar dit bleef uit. Schöne was er in de 90e minuut nog het dichtste bij, maar hij kreeg een voorzet van Van der Velden niet lekker onder controle in het doelgebied van AZ. En dus bleef de teller steken op 1-1.

Met 1-1 schieten beide ploegen bitter weinig op. NEC is nog wel altijd in de race voor de play-offs, maar dan moet het komend weekend uit winnen van Heracles en moeten RKC en/of Roda JC verliezen. Bij verlies van RKC komt NEC gelijk in punten met de Waalwijkers, maar door een beter doelsaldo is NEC dan spekkoper. Speelt RKC uit bij NAC gelijk of wint het, dan is plek 9 het hoogst haalbare voor de Nijmegenaren. Op dit moment, met PSV buiten de top 2, is ook die plaats nog genoeg voor een play-off ticket. Het wordt dus superspannend deze zondag in Almelo!