NEC doet zichzelf de das om in de glasbak

Vandaag had NEC de zware taak om uit in arnep een 3-2 voorsprong te verdedigen in de return van de eerste play-off ronde. Van Eijden keerde voor deze wedstrijd weer terug in het centrum, ten koste van Cmovs. Voor de rest was de opstelling gelijk aan die in de thuiswedstrijd. Het spelbeeld was dat echter niet. De vistassen, die in de heenwedstrijd voornamelijk achterover hingen, zochten nu wat meer de aanval, terwijl NEC loerde op de counter.

Dit leidde tot een paar kleine kansen voor de vistassen, maar de arneppers leken als team weinig te klikken. NEC stond daarentegen goed en gegroepeerd te verdedigen. Dat wil zeggen, tot aan de 32e minuut, waarin Koolwijk een kapitale fout beging. Met Van Eijden helemaal vrij op de ene flank, besloot Koolwijk zonder goed te kijken terug te spelen op Nuytinck. Daar zat echter een tegenstander tussen en Nuytinck kon niet meer bij de bal. Helaas raakte hij wel de man. Kuipers was resoluut: een rode kaart. Met 10 tegen 11 kreeg NEC toch nog zijn kansjes. Vooral Zeefuik kreeg een dot van een kans op de openingstreffer, maar Velthuizen stopte diens inzet van dichtbij. Met 0-0 haalde NEC de rust.

In de tweede helft bleef NEC positioneel goed bezig en leken de vistassen zich weinig raad te weten met de man meer. Foor, die in de eerste helft al enkele waarschuwingen had gekregen van de scheids door verdedigende tackles op Büttner, kreeg vroeg in de tweede helft alsnog een gele kaart. Even later deed NEC een aardige uitbraak, maar de aanval werd afgeslagen en in de tegenstoot vond Bony een helemaal vrijstaande Hofs tussen twee verdedigers in. Hofs lobde de bal over Babos heen voor de 1-0 voorsprong.

Op zich was er nog steeds niks aan de hand. NEC had genoeg aan een doelpunt om de boel weer in Nijmeegs voordeel te keren en, ondanks de man minder, speelde NEC veel georganiseerder. Enkele minuten na de openingstreffer werd Foor echter teruggefloten voor een aanvallende overtreding. Uit frustratie trapte hij oliedom de bal weg. Dit kwam hem op een tweede gele kaart te staan, en dus stond NEC ineens met 9 man tegen 11 arneppers. Dit kwam de ploeg niet meer te boven. Het duurde nog wel tot een kwartier voor tijd voordat de vistassen de boel definitef beslisten, maar dat was meer te wijten aan het individualistische spel van de arneppers. 14 minuten voor tijd schoot Bony dan toch de bal droog achter Babos voor de 2-0 en was het over en uit. NEC probeerde het nog wel met ondermeer Platje en Van der Velden, maar op een hard afstandschot van Conboy na bleven echte kansen uit. Vlak voor tijd kreeg NEC ook nog een penalty tegen. Reis mocht de penalty nemen, maar roste de bal hard op de paal. Het bleef dus 2-0.

Een zware anticlimax dus van een mooi tweeluik. uitgerekendde twee spelers uit de eigen opleiding pakken vandaag rood, al kon Nuytinck zeer weinig doen aan zijn prent. Foor zal daarentegen ongetwijfeld nog slapeloze nachten gaan hebben van zijn domme actie. Hoe je het ook went of keert, het zit erop voor NEC dit seizoen. En over het geheel gezien kunnen we toch tevreden terugbleken. Na bij de winterstop nog zwaar in degradatiezorgen verkeerd te hebben, werd uiteindelijk het linkerrijtje gehaald en mochten we zelfs nog korte tijd genieten van een mooi toetje en de thuisnederlaag tegen de aartsrivaal in de Goffert herstellen. Wat rest is de frustratie eruit vloeken over vandaag en dan met opgeheven hoofd op naar een lange vakantie, het EK, en een nieuw seizoen waar we hopelijk de lijn van de tweede seizoenshelft kunnen doortrekken.

Spelers en staf, bedankt voor een mooi seizoen!