NEC doet goede zaken in Venlo

Na de prima overwinning thuis tegen FC Twente, was het vandaag zaak om de goede lijn door te trekken uit tegen VVV. Gezien het wisselvallige niveau van NEC zal vooraf menigeen met de nodige twijfel gezeten hebben, maar NEC klaarde vandaag de klus zonder al te grote hoofdbrekens. Na 90 minuten kon NEC namelijk met 0-2 huiswaarts keren. De Nijmegenaren pakken dus 10 punten uit de laatste vier wedstrijden en hebben in die vier wedstrijden ook slechts 1 tegendoelpunt geincasseerd. Stiekem toch nog op naar het linkerrijtje?

NEC begon tegen VVV weer met het vertrouwde centrumduo Van Eijden en Nuytinck, de eerste terug van een schorsing en de tweede hersteld van de griep. Dit ging ten koste van Cmovs en Szélesi. Foor kreeg wederom de voorkeur boven Nick van der Velden. NEC trok net als tegen FC Twente fel van start en had in de eerste 10 minuten het beste van het spel. Al in de 5e minuut moest Gentenaar redding brengen op een schot van Koolwijk. VVV, dat al 5 thuiswedstrijden op rij ongeslagen was, kwam na een klein kwartier wat beter in het spel en bood wat tegengas. Vooral Wildschut was op de linkervleugel met zijn snelheid een plaag voor de NEC defensie.

Toch bleef NEC in de eerste helft de bovenliggende partij in een aantrekkelijk duel met veel snelheid en aanvallende intenties van beide ploegen. In de 24e minuut was het wederom Gentenaar die een kopbal van Zeefuik stopte. Uiteindelijk moest de oud-NEC’er echter toch capituleren onder druk van NEC. Schöne passte een bal binnendoor op Koolwijk, die op het eerste oog buitenspel leek te staan. Bij nadere bestudering bleek de rechtsback van VVV het buitenspel echter op te heffen. Koolwijk was niet zelfzuchtig en legde vrij voor de keeper de bal breed op George, die simpel de 0-1 kon binnentikken. Dit was ook de ruststand.

In de tweede helft deed VVV wat omzettingen en kwam het beter in de wedstrijd. In de 49e minuut stopte Babos een inzet van Cullen. Aan de andere kant kreeg NEC via snelle uitbraken wel goede mogelijkheden voor ondermeer George en Foor. De wedstrijd werd in het tweede bedrijf wat rommelig. NEC leek op twee gedachten te hinken, terwijl VVV scherpte miste in de eindpass.

Pastoor bracht in de 68e minuut Van der Velden in voor George in een poging om wat controle terug te krijgen op de wedstrijd. VVV bleef nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker, maar in de 73e minuut was het alsnog NEC dat de wedstrijd definitief naar zich toetrok. Foor verstuurde vanaf de linkerflank een schitterende pass op Van der Velden op rechts. Van der Velden lobde de bal op Zeefuik, die Schöne vrijspeelde voor Gentenaar. De Deen rondde vervolgens beheerst via de binnenkant paal de aanval af: 0-2. De wedstrijd was daarna eigenlijk gespeeld. VVV bleef drukken, maar leek er eigenlijk niet meer in te geloven. Zeefuik kreeg nog een goede kans 5 minuten voor tijd, maar dat zou wellicht wat teveel van het goede zijn geweest.

NEC pakt in Venlo dus een zeer belangrijke overwinning mee, en met NAC, De Graafschap en Excelsior als volgende tegenstanders op het programma mogen we zowaar hopen op een goede serie, die ons zo maar weer in het linkerrijtje zou kunnen brengen. Waar NEC het voor de winterstop meermalen naliet zichzelf te belonen, daar worden nu de benodigde punten wel gepakt. Het enige smetje op de avond was wellicht de gele kaart voor Conboy, die hierdoor geschorst is tegen NAC, maar met Amieux achter de hand en een laatste linie ongetwijfeld blakend van het zelfvertrouwen moet dat toch op te vangen zijn. Come on NEC!