NEC delft onderspit in spannende bekerkraker

Vanavond moest NEC in Eindhoven aantreden tegen de huidige lijstaanvoerder. Waar het op papier een kansloze onderneming leek, daar liet NEC vooral in de eerste helft zien dat het in bekervoetbal altijd kan spoken. Na een doelpuntrijke eerste helft wist NEC helaas in de tweede helft niet langszij te komen en een, eigenlijk best wel verdiende, verlenging uit het vuur te slepen. De wedstrijd eindigde in een nipte 3-2 nederlaag.

In een ijskoud Philips Stadion was NEC in de eerste helft zowaar de bovenliggende partij. PSV kwam al wel zeer vroeg op voorsprong, nadat Mertens in de 5e minuut geheel vrij mocht uithalen uit de rebound. Na de openingstreffer trok NEC echter de wedstrijd volledig naar zich toe, onder leiding van een ontketende Schöne. In de 15e minuut redde Marcelo een inzet van Schöne van de doellijn, maar Van der Velden was attent en tikte beheerst de 1-1 binnen. NEC creëerde vervolgens nog diverse goede kansen, met wellicht de beste poging een schot op de lat van George. Het leek op dat moment een kwestie van tijd voordat NEC de 1-2 zou aantekenen.

Helaas toonde PSV met nog 5 minuten op de klok in de eerste helft aan waarom PSV strijdt om het landskampioenschap en NEC in de middenmoot verkeert: een enkele aanval door het midden werd door een tot dan toe onzichtbare Matavz met een puntertje tot een doelpunt verwerkt. Waar NEC direct probeerde terug te slaan, daar was het binnen twee minuten opnieuw PSV die uit een uitbraak van Lens via Strootman ook de 3-1 aantekende.

Geheel tegen de verhoudingen in leek de wedstrijd gespeeld. Op slag van rust, in de extra tijd van de eerste helft, was het echter uitblinker Schöne die NEC opnieuw hoop gaf. Met een droge knal van afstand bracht hij de 3-2 op het bord en het geloof terug bij de Nijmegenaren.

Waar de eerste helft een waar doelpuntenfestijn was, daar werd de tweede helft vooral een zenuwachtig schaakspel. PSV leek beter bij de les en had in de tweede helft het betere van het spel en de grotere kansen, maar NEC bleef loeren op de counter en kwam er enkele malen gevaarlijk uit. Van der Velden werd na een goed uur spelen neergehaald in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Makkelie zag er bizar genoeg geen penalty in. Uit de tegenaanval maakte PSV bijna de 4-2, maar Toivonen was onzorgvuldig en Babos was attent.

Met Platje, Goossens en even later ook Nijland in het veld voor Koolwijk, Zeefuik en Van Eijden ging NEC vol op de aanval spelen in het laatste kwartier, maar het lukte niet om de broodnodige gelijkmaker te vinden. Platje was er nog heel dicht bij met een prachtige halve omhaal die zeker meer verdiend had dan een schone dood te sterven op het dak van het PSV doel. Het mocht allemaal niet baten, en aangezien PSV verzuimde om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, eindigde deze bekerstrijd in een 3-2 nederlaag voor NEC.

Ondakns het verlies en de uitschakeling is eigenlijk slechts een groot compliment op zijn plaats voor NEC, dat alles goed deed behalve een op dat moment verdiende voorsprong nemen in de eerste helft. Eruit vliegen tegen de beste ploeg van het moment in Nederland is geen schande, en zeker niet op deze wijze, al blijft een uitschakeling natuurlijk altijd zuur. Vooraf was het niet verwacht, maar vandaag had de halve finale er zeker in gezeten. Jammer maar helaas, zondag wacht Feyenoord in de Goffert. En als we deze lijn voetballend doortrekken dan horen dat ‘gewoon’ drie punten te zijn.