Naief NEC hard onderuit tegen Ajax

Dat NEC het in Amsterdam doorgaans niet makkelijk heeft blijkt wel uit het gegeven dat de Nijmegenaren nog nooit wisten te winnen in competitieverband in de hoofdstad. Ajax kampt momenteel echter met een flinke blessuregolf en met de UEFA cup wedstrijd tegen Manchester United nog in de benen was er wellicht toch wat te halen voor NEC, dat vorige week nog schlemielig thuis verloor tegen een zwak Roda JC. Het mocht echter niet zo zijn; NEC speelde uiterst naief en timide en verloor met afgetekende cijfers: 4-1.

De wedstrijd begon al meteen dramatisch voor de bezoekers. Binnen 5 minuten opende Ajax uit hun allereerste kans al meteen de score. Siem de Jong kapte zich simpel door de NEC verdediging heen en bediende Bulykin, die niet gedekt werd en heel simpel de 1-0 mocht binnenleggen. Drie minuten later was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Een corner van Ajax mocht helemaal vrij worden binnengekopt en viel via de nek van Vertonghen achter Babos: 2-0.

NEC was duidelijk aangeslagen en kwam er in het eerste bedrijf niet meer aan te pas. De ploeg speelde slordig en was zeer naief in de omschakeling. Het was wachten op de 3-0, die in de 26e minuut gescoord werd door wederom Bulykin. Cmovs, die de voorkeur had gekregen boven Szélesi op rechtsback, stond te slapen en vergat uit te stappen, waardoor Bulykin niet buitenspel stond en eenvoudig kon scoren. Slechts een fraaie solo van Schöne vlak voor rust mocht de NEC fans even doen opspringen. Hij passte op Conboy die voorzette op George, maar George zag zijn schot gekeerd worden door doelman Vermeer.

In de rust werden George en Zeefuik vervangen door Goossens en Platje. Het spelbeeld veranderde echter niet. Ajax domineerde. In de 57e minuut leidde dit tot de onvermijdelijke 4-0. Wederom werd er bij een corner slecht gedekt en mocht Siem de Jong vogelvrij binnenkoppen. Een minuut later mocht NEC met recht zijn beklag doen over de arbitrage, omdat Bossen een handsbal van Van Rhijn in het doelgebied van Ajax niet zag en NEC dus een penalty door de neus geboord werd.

Ajax nam wat gas terug en werd gemakzuchtig, waardoor NEC in het laatste half uur zowaar iets uit haar schulp kroop. Schöne zag zijn inzet op de paal ketsen en Platje schoot hoog over uit een rebound, na een inzet van Van der Velden. In de 69e minuut pakte NEC alsnog een eretreffer mee. Van Eijden mocht bij een corner geheel vrij inkoppen bij de tweede paal en faalde niet. Twee minuten later was het zowaar nog bijna 4-2 ook, maar wist vermeer een inzet van Schöne te stoppen na een fraaie steekpass van Van der Velden. Ajax werd weer een beetje wakker en zette opnieuw aan. Een slechte terugspeelbal van Goossens in de 80e minuut werd NEC bijna fataal. Sulejmani mocht frank en vrij door gaan op Babos, met Aisatti naast hem. Babos toonde echter weer eens zijn klasse en wist een grotere nederlaag te voorkomen. Het bleef vandaag dan ook bij 4-1.

Na een goed begin van de tweede competitiehelft staat NEC dus weer helemaal met beide benen op de grond en moet het opnieuw met een schuin oog naar beneden kijken, waar plaats 16 inmiddels nog maar 4 punten weg is. Volgende week wacht er thuis een zware opgave tegen FC Groningen, dat momenteel goed draait. In een seizoen dat als een nachtkaars dreigt uit te gaan is scorend vermogen de grote onbekende in de gelederen van de Nijmegenaren.