#Max140: Hoenderloo

RT @dgnijmegen NEC – Blackburn Rovers ‘stiekem’ in Hoenderloo: HOENDERLOO – De oefenwedstrijd tussen NEC en Blackburn Rovers wordt toch gespeeld…. http://t.co/sGHtLumc

Wakker worden! De zomerslaap is afgelopen. Het rood, zwart en groen mag weer uit de kast, want het seizoen gaat volgend weekend beginnen.

Afgelopen weekend was het laatste en dus ideale moment om nog meer zin te krijgen in het nieuwe seizoen. Alle (potentiële) fans wilden het nieuwe NEC wel eens echt aan het werk zien. Aangewakkerd door de succesvolle campagne in de regio zou op de Open Dag de finale plaatsvinden. Op de Open Dag zou het nuttige met het aangename worden verenigd: een serieuze oefenwedstrijd tegen een aansprekende tegenstander in het aanzien van alle (potentiële) fans. Wat een affiche!

Loos?
Totdat het bericht kwam dat het wel eens helemaal loos zou kunnen gaan. Berichten over op handen zijnde vechtpartijen werden steeds sterker. NEC blies de wedstrijd af om zo de Open Dag te redden. Ondanks dat dit niet leuk is (vaarwel affiche) en misschien niet verstandig (toegeven aan een dreigement), is het wel verklaarbaar. Als de Blackburn Rovers daadwerkelijk alles zwart wilden branden en een heuse plundering van plan waren, dan zou ik als (potentieel) NEC-supporter mijn zegeningen tellen. Rellen op de Open Dag met bijbehorende foto’s van marktkraampjes die in puin liggen en van huilende kinderen zijn geen fijn vooruitzicht. Nou ja, dan maar geen wedstrijd.

Hoenderloo
Dachten we. Ineens bleek dat de wedstrijd toch wel zou doorgaan. Raar maar waar. Maar het wordt nog vreemder. NEC probeerde deze actie, en daarmee impliciet de tweet van de Gelderlander, geheim te houden. Behalve dat hier nogal de nodige associaties met foute ideologieën gemaakt kunnen worden, liggen er een aantal vragen voor de hand: waarom is ervoor gekozen om de wedstrijd toch door te laten gaan? Waarom is er gekozen om de Open Dag op het laatste moment te devalueren? Waarom is er gekozen om zo laat nog onduidelijk te zijn? Er is een beslissing genomen waarvan duidelijk was dat die voornamelijk verliezers zou opleveren.

Waterloo
Het is frappant om te zien hoe het missen van kansen door het elftal van vorig seizoen zich blijkbaar dit seizoen heeft verplaatst naar de bestuurskamer. Het doet toch enigszins pijn om uit te leggen dat de Open Dag de dag is dat de club er voor de supporters is. Waarom kiest de club er voor zichzelf op de eerste plek te zetten en de supporters op de tweede plek? We krijgen te horen dat we een volksclub zijn. Waarom dan juist deze poespas uitgerekend tijdens de Open Dag? Het is zo zonde om de gemaakte keuzes achteraf allemaal uitgelegd te krijgen. Het is echt een record dat de communicatie-afdeling van NEC al voor het seizoen – in ieder geval qua beeldvorming en imago – zijn Waterloo heeft gevonden. Soms zijn er principes waar je niet van moet afwijken.

Nou ja, gelukkig scheen het zonnetje, kostte een suikerspin 50 cent, stuiterden kinderen op groteske springkussens en lurkten papa’s en mama’s aan hun drankjes. En o ja, de NEC-spelers waren er ook. De Open Dag zelf maakte alles grotendeels weer goed. Gelukkig maar. #waarisdieoefenwedstrijddaarisdieoefenwedstrijd

Volg Max op Twitter via @max140dth, of tweet zelf over NEC en gebruik #max140dth of #max140.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.