DTH opinie: Open dag, the day after

De 2012 editie van de open dag zal er één zijn die nog lang herinnerd zal worden op stadionplein 1 en bij de NEC fans. Veel dingen die mis konden gaan, gingen ook mis en veel dingen die logisch zijn op een open dag, bleken dat opeens niet meer te zijn.

Grootste minpunt is natuurlijk het niet doorgaan van de wedstrijd. Een wijze les voor komende jaren is om je afsluitende wedstrijd niet tegen een Engelse, Turkse, Belgische, Nederlandse of Duitse ploeg te spelen, maar een Italiaanse, Scandinavische of Spaanse subtopper lijken beter geschikt. Je weet dat je Engelse fans kunt verwachten, dan moet je ook niet in paniek raken als er Engelse supporters zijn. Helaas worden zaken, ook in de media, erg groot gemaakt, worden aantallen opeens van 300 naar 1500 gebracht en slaat de paniek toe.

Er zijn supporters die meteen de schuld bij de rellende supporters leggen. Wat duw en trekwerk is niet goed, maar dit incident op zichzelf was niet de reden voor de aflasting. In de stad op een normale uitgaansavond heb je dit soort dingen ook. Hiermee keur ik het niet goed, integendeel, maar het was geen massale vechtpartij die een directe aflasting zou rechtvaardigen. Loco-burgemeester Beerten heeft samen met de politie de wedstrijd verboden op basis van vermoedens en inschattingen, niet zozeer op basis van de gebeurtenissen van zaterdag, maar de mogelijke aantallen supporters in combinatie met de open dag op zondag.

Het is jammer dat er niet een poging is ondernomen om op een andere manier voor een veilige situatie te zorgen, maar meteen voor deze draconische maatregel te kiezen, die het voor duizenden fans zou verpesten. Was Beerten ook maar zo slagvaardig geweest met zijn parkeerpalen! En er is zondag niks gebeurd, maar als die Engelsen naar de open dag waren gegaan had het ook nog mis kunnen gaan, dus die wedstrijd afgelasten zou niet opeens betekenen dat de veiligheid op de open dag gegarandeerd was, zoals veel supporters suggereren. Er waren gisteren ook Engelse fans op de open dag. Gelukkig gewoon om een biertje te drinken.

De fouten van NEC liggen niet bij de afgelasting, maar bij de voorbereiding (Inschatting Engelse tegenstander kiezen op open dag) en vooral de communicatie op de open dag zelf. NEC kwam met een lulverhaal op de proppen dat NEC een besloten training zou afwerken in plaats van het spelen van de wedstrijd. Zelfs Nick van der Velden werd de mond gesnoerd en moest het liegspelletje meespelen om de fans op het verkeerde been te zetten. Misschien dat sommigen bij NEC denken dat supporters achterlijk zijn en dat je die wel kunt voorliegen, maar NEC had ook kunnen communiceren dat de wedstrijd wel gespeeld zou worden op een andere locatie die uit veiligheidsoverwegingen niet bekend gemaakt zou mogen worden gemaakt en waar supporters vanwege die veiligheidsoverwegingen niet welkom zouden zijn. Dan maak je nog weinig bekend, maar ben je tenminste wel eerlijk naar je supporters toe die dat wel verdienden op die dag. De teleurstelling over het niet doorgaan van de wedstrijd, het uitgerekte programma tot 17.30 zonder podiumvermaak en selectiespelers en dan ook nog voorgelogen worden door de club, viel duidelijk verkeerd. Hoe fijn was het geweest als NEC de supporters op de hoogte had gehouden over de wedstrijd tegen Blackburn. Nu werd die wedstrijd heel geforceerd genegeerd, terwijl je hier gewoon open over kunt zijn tegen supporters op de open dag, want die zijn niet in Hoenderloo en willen wel weten hoe NEC het doet.

De open dag zelf kende een uiterst mager programma en leek meer op een koninginnedagmarkt. Er waren weinig schaduwplekken en ook was de indeling niet altijd optimaal. Vergeleken met een jaar of 5 geleden is het allemaal weer wat kariger geworden, maar goed er is minder budget en dan kun je ook niet meer verwachten dan een trailer als podium en een stuk minder kinderactiviteiten. Toch moet ook gezegd worden dat deze locatie wel potentie heeft. Het is een leukere plek dan onder de tribunes in de vorige editie. Deze plek had wat meer sfeer. Met de muntverkoop was het ook goed geregeld, alleen een friet en -viskraam erbij was welkom geweest, want op een broodje kroket na was er niet veel te eten, zeker voor zo’n lange open dag. Mooi nieuws was natuurlijk ook de nieuwe hoofdsponsor voor de komende maanden.

Laten we hopen dat NEC er wat van geleerd heeft en dat ze voortaan niet teleurgestelde supporters ook nog eens gaan voorliegen. Op deze manier kun je van een open dag niet spreken. Deze Noord Koreaanse achtige manier van communiceren had namelijk niks met een open karakter te maken.

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.