It giet oan!

Op het moment dat ik dit stukkie begin te tikken is het nog vier dagen, drie uur, veertig minuten en drie seconden totdat de vaderlandse voetbalcompetitie voor ons begint. Ik voel een soort Elfstedenkoorts opkomen, maar dat kan ook komen door de eerste tegenstander: Heerenveen. Kon slechter, want NEC is toch een beetje een Angstgegner voor de Friezen. Het mag lijden dat Marco di Basco de Friese machine nog niet geheel op stoom heeft.

De seizoensstart mag wederom belachelijk vroeg gepland zijn (van de zomer hebben we toch geen toernooi?), hij komt als geroepen. Want er viel weer genoeg te nuilen de afgelopen maanden.

Over het EK hoeven we het niet eens meer te hebben. Het enige lichtpuntje was de door mijn omgeving als buitengewoon irritant gekwalificeerde opmerking, dat een nederlaag tegen de Denen toch echt zo onverwacht niet was in de wetenschap dat hun selectie liefst drie ex-NEC-er telde!

Met de nadruk op ex-NEC-ers want zoals te doen gebruikelijk raakten we weer heel wat vedetten kwijt. Schöne en Zeefuik bijvoorbeeld, de mannen die vorig jaar de goals maakten. Hopelijk heeft Carlos weer net zo bekeken ingekocht als voorgaande jaren, maar in de oefencampagne stond enkel tegen de amateurclubs het vizier op scherp. Cambuur, PEC, Rayo Vallecano en Blackburn Rovers bleken onneembare horden. De vraag blijft nijpend of onze nieuwe goaltjesdief Plet of Platje heet.

Over Blackburn gesproken, of die wedstrijd nou echt is gespeeld en in de brilstand is geëindigd weet bijna niemand, de site van NEC zwijgt erover in alle talen. Het afgelasten van deze pot in de Goffert is wel beschouwd een zwaktebod van jewelste van burgemeester Bruls. Zelfs al zou er gedoe met Blackburn supporters gedreigd hebben, dan nog had hij gewoon moeten kiezen voor spelen en eventuele relschoppers moeten aanpakken. Het ultieme preventieve middel is natuurlijk de hele club opheffen, dan weet je zeker dat er niks gebeurt. Het is niet te hopen dat we een voorproefje hebben gehad van de aanpak van voetbalvandalisme die Bruls voorstaat, want dan zijn we mooi in de aap gelogeerd met die snuiter (die eigenlijk toch al niemand wilde).

Als klap op de vuurpijl onthult de Telegraaf vandaag dat niemand minder dan mediadinosaurus Rupert Murdoch de uitzendrechten van de Nederlandse competitie heeft opgekocht. U weet wel, die man die voor zijn ranzige blaadje News of the World de telefoon van een vermoord meisje liet hacken. Echt een fijn gevoel dat mijn cluppie zich uitlevert aan het kapitaal van die halve crimineel. Dat vind ik nog erger dan het vooruitzicht dat zijn bedrijf Fox gaat bepalen hoe wij hier voortaan ons voetbal voorgeschoteld krijgen.

Man, man, man, te zeiken viel er weer genoeg deze zomer. Inmiddels is het nog maar vier dagen, drie uur, tien minuten en zes seconden tot bal gaat rollen over het frisse Friese gras. Maar laat ik eerlijk zijn: ik kan niet wachten. It giet oan!

Joris

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.