Jantje Peters en Wembley

Vanavond treedt het Nederlands Elftal op het heilige gras van Wembley Stadium aan tegen een kwakkelend Engels team. Normaliter besteden wij bij De Trouwe Honden niet echt aandacht aan Oranje. Voor ons telt immers alleen het rood, zwart en groen. Toch willen we vandaag een kleine uitzondering maken. Er hangt namelijk wel degelijk een klein maar fijn Nijmeegs tintje rond Wembley.

We schrijven het jaar Des Heeren 1977. Het Nederlands Elftal is het befaamde team van totaalvoetbal, verliezend WK finalist in 1974 en het aankomende WK in 1978. Het is het team van Cruijff (op dat moment nog tenminste), Rep en Neeskens. En Jantje Peters.

Ja, je leest het goed. Op die avond in 1977 waarop ’total football’ voor het eerst werd gedemonstreerd op de grasmat van het grote Wembley en de Engelse fans zowaar massaal applaudiseerden voor Oranje bij het aanbreken van de rust, daar stond onze eigen Jan Peters aan de basis van een fraaie overwinning. Het was namelijk niet alleen de grote Cruijff of de aalgladde Rensenbrink die Wembley deden kolken, maar vooral ook een 22-jarige jongeling uit Groesbeek. Oranje won die avond met 0-2. Beide doelpunten werden gescoord door Jan Peters.

In de Engelse Daily Mail vertelt Peters vandaag: “Het was een zeer belangrijke wedstrijd voor ons. We zaten in een mindere periode, maar we wonnen op Wembley met 2-0 en ik scoorde beide goals. Het was de eerste en enige keer ooit dat ik samen met Cruijff in het nationale elftal speelde, dus voor mij persoonlijk was het extra speciaal.

“Ik speelde slechts voor een klein team (U mag 3 keer raden!, DTH), dus om dan ineens op Wembley te spelen – een stadion dat volgens elke voetballer het mooiste stadion ter wereld is – en dan ook nog twee goals te scoren, was prachtig. Het was een hoogtepunt voor mij als speler.

“Na de wedstrijd op Wembley verkaste ik naar AZ. Dat was op dat moment een van de beste teams in Nederland. We wonnen drie keer de beker en een keer de landstitel en we bereikten ook de UEFA cup finale, die we verloren van Ipswich Town. Het was een hele goede tijd voor mij.”

Peters is zelf trouwens niet echt enthousiast over het Nederlands Elftal onder Van Marwijk. Het is in zijn ogen niet ‘Nederlands’ genoeg. “Ze hadden goede resultaten, maar het voetbal was niet wat wij graag zien in Nederland. Als al onze beste spelers in topvorm zijn dan denk ik dat we het Europees kampioenschap kunnen winnen – maar elk team zal op hoog niveau spelen.”


Engeland – Nederland 1977

Voor de statistiek-liefhebbers onder jullie nog even de opstelling van Oranje op die bewuste dag in 1977: Schrijvers; Suurbier, Krol, Hovenkamp, Rijsbergen; Van der Kerkhof, Peters, Neeskens; Rep (Kist 75), Cruyff (aanvoerder), Rensenbrink. Manager: Jan Zwartkruis.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.