DTH Opinie: Oefenpotjes onder de loep

Bestaat de ideale oefencampagne? Iedereen zal er zo zijn eigen theorieën over hebben, dus laat ik mijn theorie eens met jullie delen. De eerste training doe je gewoon op de eigen Goffert met een presentatie in het stadion. In de eerste weken van de oefencampagne speel je tegen amateurclubs in de regio. Leuke bij-klets-potjes voor de NEC aanhang en goed voor de selectie om rustig wat wedstrijdritme op te doen. Heel belangrijk voor de club (en dat vergaten ze nog wel eens op Stadionplein 1)  is het opbouwen van krediet in de regio. Meer mensen uit de regio binden aan NEC, ook wel “exposure” genoemd, want dat nieuwe grote stadion dat ooit hopelijk gaat komen moet natuurlijk wel vol. Vervolgens speel je tegen betaald voetbalclubs en dan het liefst tegen clubs van een beetje  naam. Supporters, club en technische staf kunnen zo een beter beeld krijgen over hoe NEC er voetballend voor staat. Belangrijk voor je fans is om te proberen om die wedstrijden in de buurt van Nijmegen te spelen. En dan uiteraard een mooie tegenstander als afsluiting op de open dag, want de open dag sluit je af met een wedstrijd. Zo zou het, simpel gezegd,  wat mij betreft moeten zijn.

Fouten die NEC de afgelopen jaren heeft gemaakt zijn talrijk. Zinloze oefenpotjes in Emmen of Capelle aan de Ijssel. Ja, ik ben er geweest, maar telkens vroeg ik me af wat is het nut hiervan? Een mannetje of 250 langs de lijn, waarvan 20 uit Nijmegen en alleen de sponsors die het geregeld hadden klopten zichzelf op de borst. Of het toernooitje in Den Helder. Leuk  hoor, een dagje naar zee en afsluiten met een oefenpot, maar eigenlijk is het bizar om op 2,5 uur rijden van Nijmegen een oefenpot te gaan spelen. Andere fouten zijn wedstrijden tegen onbekende Israëliërs en Bulgaren. Schoppartijen op sportpark Zuid in Groesbeek waar niemand beter van werd. En ook de wedstrijden in Garderen op de Veluwe hoeven van mij niet, maar goed, dat is nog te begrijpen als je daar in een trainingskampje zit. De plaatselijke ijssalon maakt  een hoop goed. Misschien wel de grootste fout is het ontbreken van een wedstrijd op de open dag geweest de laatste jaren.

Kijken we naar de oefencampagne van dit jaar, dan valt op dat de presentatie en eerste training (1/7 10.30) niet op de Goffert plaats zal vinden. Erg jammer. Volgens mij is het gewoon een kwestie van gedwongen door de omstandigheden (velden), maar wie de zondagkrant leest moet in ieder geval toegeven dat Aalbers niet alleen creatief is in het halen van spelers, maar ook in zijn gekozen woorden. Wel goed is dat NEC er werk van maakt. Een fietstocht vanaf de Goffert is niet mijn ding, maar goed van de club om het niet geruisloos in Lent te doen, maar er wat van proberen te maken. Dat springkussensgedoe zou ik bewaren voor de open dag, dus dat hoeft voor mij niet op de eerste training. Het mooie was ook dat de eerste training en open dag van elkaar verschilden. De presentatie en eerste training waren wat zakelijker van karakter en minder een familiefeest, terwijl de open dag dat wel was. Nu lijkt het met alle kraampjes,  activiteiten en zelfs de speaker die de eerste training gaat bespreken alsof de eerste trainingsdag ook een soort open dag gaat worden. Een merchandise kraam lijkt mij prima, maar ik hoop wel dat het karakter van de eerste trainingsdag en de open dag van elkaar blijven verschillen. We zullen morgen zien hoe het heeft uitgepakt.

In de dagen daarna speelt NEC tegen clubs uit de regio en pakken we de eerste training erbij in Lent dan duikt NEC alle kanten van de regio in en dat is prima! Met Nijmegen-Noord (Lent), Wijchen (Woezik 7/7 19.00 uur), Druten (10/7 19.00 uur) en Groesbeek (14/7 19.00 uur) pak je een groot deel van de eerste ring van gemeenten rond Nijmegen. Een hoek die wel eens vergeten wordt en waar best nog wat te winnen valt aan supporters is de hoek Noord-Limburg en het Puntje van Noord-Brabant. Denk hierbij aan plaatsen die je ziet op de borden op de A73 richting het zuiden. Deze keer is ook daar aan gedacht met een wedstrijd in Vierlingsbeek tegen Volharding (13/7  19.00 uur). Een redelijk grote club in de regio daar en precies in het genoemde gebied. Slimme zet van NEC om daar te spelen. Volgend jaar Boxmeer ook een keer bezoeken zou ik zeggen.  Wat wel een minpunt is voor al deze wedstrijden is de prijs van 8 euro. Geen idee waarom een wedstrijd tussen een amateurclub duurder moet zijn dan een oefenwedstrijd van NEC in de Goffert tegen een redelijk grote  club.

De wedstrijden tegen Cambuur (17/7 19.30 uur) en PEC Zwolle (20/7 19.30 uur) zijn op papier prima tegenstanders. Jammer dat ze waarschijnlijk op de Veluwe gespeeld worden, maar een uurtje rijden is nog wel te doen. De wedstrijd tegen Besiktas (28/7 19.00 uur)  lijkt op papier mooi, maar oefenpotjes tegen Turkse ploegen kennen vaak een ander karakter . In Nederland willen ploegen liever niet spelen tegen Turkse tegenstanders, dat zegt genoeg.  Het zal, denk ik,  een ware volksverhuizing op touw gaan brengen in het Ruhrgebied. Spelen in Duitsland is prima, maar misschien de volgende  keer tegen Uerdingen zelf of tegen een leuke bundesligaclub?

De afsluiting tegen Blackburn Rovers is natuurlijk top. Mooie club en gaaf ook dat die open dag zo wat betekenisvoller wordt. De prijzen voor de wedstrijd zijn ook prima, dat mag ook wel eens gezegd worden!

Concluderend is deze oefencampagne één van de betere van de afgelopen jaren. Veel in de regio, leuke clubs, mooie afsluiting. Alleen de eerste training is Lent is jammer en laten  we hopen dat de open dag beter wordt dan de uitermate treurige editie van vorig jaar. Het idee achter de oefenwedstrijden tijdens de oefencampagne is in ieder al geslaagd te noemen.

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.