DTH Opinie: Europa in?

Mooi, we doen weer mee! NEC staat op plaats acht en dan dromen we maar meteen even verder:  via playoffs gaan we Europa in. Dromen mag altijd, dus we pakken de grote glazen bol eens uit de kast, strijken er wat over en doen wat voorspellingen. Halen we die playoffs nou wel of niet?

Kijken we naar de concurrenten, dan zien we net boven ons Fc Jordania staan. Hoe hard we ook over onze glazen bol wrijven, het zal een haast onmogelijke opgave worden om ze in te halen. Vitesse moet eerst naar Venlo, dan krijgen ze ADO thuis. Normaal gesproken winstpartijen. Dan moeten ze naar Heerenveen om vervolgens waarschijnlijk weer 3 punten te pakken tegen Excelsior thuis. Daarna moeten ze naar Utrecht en spelen ze thuis tegen Ajax. Met een beetje pech pakken ze ergens tussen de 7 en 10 punten, komen ze op minimaal 49 punten en daarmee blijven ze ons waarschijnlijk wel voor. Maar goed, wie weet werkt de glazen bol als een wonderlamp en gaat het lukken. Mocht het toch niet lukken, dan roepen we nog maar een keer LEROY! Uit volle borst.

De huidige nummer 8 is ons aller Eniesee.  Wij spelen nog uit tegen Excelsior, daarna de zeer moeilijke wedstrijden tegen Heerenveen (thuis) en PSV (uit). Op 29 april spelen we een waarschijnlijk cruciale pot tegen RKC Waalwijk. We sluiten af met wedstrijden tegen AZ (thuis) en Heracles (uit). Bepaald geen makkelijk programma dus, maar we zitten in een flow dus wie weet.  Zeven punten lijken haalbaar en dan kom je uit op 44 punten.

Het verrassend sterk spelende RKC staat nu op plek 9. Een plek die ook in aanmerking komt voor de playoffs, maar dan mag PSV niet bij de eerste 2 eindigen en mag Heracles niet de beker winnen. Volg je het nog? RKC moet eerst tegen PSV thuis, daarna Heracles uit, Utrecht thuis en dan die pot tegen NEC. Heel veel ploegen dus die meedoen om die plekken. Ook de laatste twee wedstrijden zijn tegen directe concurrenten. Roda thuis en NAC uit. Lastig te voorspellen dus, maar 7 punten pakken moet mogelijk zijn voor de Waalwijkers met dit programma.

Ook de huidige nummer 10 (Roda JC) heeft 37 punten.  Roda speelt eerst thuis tegen Feyenoord en moet daarna uit tegen Groningen. Geen makkie. Daarna wacht een uitwedstrijd in Breda en moeten ze thuis tegen PSV. Ook niet makkelijk. Ze sluiten af met RKC uit en Utrecht thuis. Thuis kan Roda het veel ploegen moeilijk maken. Feyenoord en PSV hebben daar nog niet zomaar gewonnen. Ook van Utrecht moeten ze kunnen winnen. Dan nog wat puntjes sprokkelen in de uitwedstrijden, dus  6 of 7 punten pakken, kan tot de mogelijkheden behoren. NEC kan dus net zo makkelijk 10e als 8e worden…aan die glazen bol hebben we dus ook niet veel!

Groningen staat nu 11e op 35 punten. Ze moeten uit naar ADO, thuis tegen Roda en daarna uit naar Ajax. Pakken ze daar geen punten, dan is het waarschijnlijk over en uit voor de Groningers. Graafschap thuis moeten drie punten voor ze zijn en ook tegen NAC moeten ze thuis kunnen winnen, maar AZ uit daarna is weer moeilijk, zeker als AZ nog wat heeft om voor te spelen. Maar pakken ze een puntje in Den Haag en winnen ze thuis van Roda, dan kunnen ze dus ook zomaar een puntje of 10 pakken en NEC inhalen. Gezien de huidige vorm van Groningen niet echt waarschijnlijk.

Een outsider is nog Utrecht dat nu 33 punten heeft. Ook daar is de vorm niet op topniveau, maar ze spelen de komende twee wedstrijden wel tegen de nummer 16 en 18. Eerst uit naar Doetinchem en dan VVV thuis. Winnen ze deze wedstrijden dan doen ze weer volop mee. Ze spelen dan alleen maar wedstrijden tegen concurrenten: Uit tegen RKC, thuis tegen NAC en Vitesse en daarna uit tegen Roda JC.  Dit kunnen maar zo 10 punten opleveren en dan komen ze toch weer akelig dicht bij NEC.

Laat Heracles maar lekker alles op de beker gooien om ‘m vervolgens voor de zekerheid te verliezen. In dat geval is plek 9 misschien ook wel genoeg . Heracles speelt nog uit tegen NAC, thuis tegen RKC, uit tegen De Graafschap, thuis tegen Heerenveen, uit naar Feyenoord en thuis tegen NEC. Dit zullen wel ergens tussen de 7 en 9 punten voor ze worden. Misschien komt het er toch allemaal uit en pakken ze er 12, maar met wat meer geluk zijn ze al helemaal klaar wanneer NEC komt en valt er voor ons daar nog wat te halen. Of zou het toch op de laatste speeldag in Almelo beslist gaan worden?

De conclusie is simpel en moeilijk tegelijk. De playoffs halen kan maar zo, maar een “gemeenteraad Nijmegen-achtige teleurstellende  koersverandering” kan ook maar zo gebeuren. Glazen bollen hebben weinig nut, zo blijkt. Hoe dan ook…op naar plaats 8! Op naar Europees voetbal!

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.