DTH Opinie: Een ezel stoot zich in het gemeen…

Op het eerste oog ziet het er allemaal heel leuk uit, het berichtje van Jacco Swart vandaag op de website van onze club. NEC is blij met de participatie van Fox International Channels. En waarom niet? Meneer Murdoch (u weet wel, die man van al die Engelse kranten die illegaal de telefoons van beroemdheden en overleden meisjes hacken, en dat heerlijke Fox kanaal in Amerika dat de massa’s hersenspoelt met infantiele nieuwsverstrekking) komt de Eredivisieclubs immers een grote zak geld brengen. Schitterend toch?

Wat dit in de toekomst voor de supporters gaat betekenen laat ik even in het midden, de tijd zal het uitwijzen. Murdoch’s Sky Sports zender in Engeland is kwalitatief gezien een prima zendbastion (kost wel veel centjes…) en de Premier League lijkt niet al te veel gebukt te gaan onder rare uitzendverzoeken. Wellicht dat ze nog wat in de speeltijden gaan schuiven, maar om eerlijk te zijn deed Eredivisie Live dat zelf toch al flink, dus ook daar zal er hopelijk weinig verschil te merken zijn.

Nee, de reden dat ik in de pen kruip is vanwege een zijdelingse opmerking van Jacco in datzelfde stukje over Fox. Onze Algemeen Directeur laat namelijk het volgende optekenen: “Het afgelopen seizoen is een financieel lastig jaar geweest. We zullen een behoorlijk negatief operationeel resultaat laten zien dat door de transferinkomsten van onder meer Jasper Cillessen gecompenseerd wordt en uiteindelijk leidt tot een bescheiden positief netto resultaat. De uitdaging voor dit seizoen is om het operationeel tekort zover mogelijk terug te dringen.”

Hola hola, Jacco, wat lezen we nou? Een ‘behoorlijk negatief operationeel resultaat’? Gecompenseerd door de transferinkomsten van ‘onder meer’ Jasper Cillessen? De transfer van Jasper alleen was al enkele miljoenen. Hoe groot is dat gat tussen inkomsten en uitgaven dan nog altijd? Tijdens de kerst hoorden we Jacco nog strijdbaar verklaren: “Voor mij was 2011 voor de club het jaar waarin we ons herpakt hebben. In 2010 zijn we financieel in grote ademnood geraakt en bijna twee jaar later kan ik zeggen dat de financiële basis onder de club sterk verstevigd is. Er is fors bezuinigd, door spelersverkopen zijn veel niet begrote inkomsten gerealiseerd, een vermogensversterking door de omzetting van een lening in aandelen is ophanden en de bedrijfskosten hebben we goed onder controle.”

Tuurlijk, Jacco gaf destijds ook aan dat er nog steeds meer uitgegeven werd dan er binnenkwam en dat het een ‘work in progress’ was, maar de terugkeer naar categorie 2 en later zelfs categorie 3 suggereerde toch een stijgende lijn, al haastte de club erbij te zeggen dat het een terugval naar categorie 2 bij een volgend meetpunt zeker niet uitsloot. Ik geloof graag dat er achter de schermen nog altijd keihard gewerkt wordt om de gaten te dichten. Een hoofdsponsor voor langere termijn is daarbij een must, maar we hebben daarbij alle vertrouwen in Bart van Ingen.

Echter, dat ondanks alle diepgaande snoei-acties van de afgelopen jaren het tekort nog altijd zeer significant (of wellicht zelfs weer groeiende?) is, dat baart zorgen en is moeilijk te rijmen met de eerdere gematigd positieve berichten. Wellicht is het een poging van Jacco om de gemeente nog maar weer eens op te schrikken aangaande de noodzaak van stadionuitbreiding, maar het is niet alleen de gemeente die van dit soort berichten een hartverzakking krijgt. Kom op NEC, 3 keer aan de rand van de afgrond in een goede 10 jaar tijd, wat was dat gezegde over die ezel en die steen ook weer? Murdoch is de oplossing niet. Transfers zijn de oplossing niet. Zelfs een stadionuitbreiding is de oplossing niet; dat is ‘slechts’ een hoopvolle toekomst en een noodzaak om verder te groeien, maar niet een fundamentele levenslijn voor het voortbestaan van onze club. Dat begint in de kern allemaal bij een sluitende balans, een kloppend huishoudboekje, gebaseerd op de middelen die je nu tot je beschikking hebt. Vanuit die basis kun je pas gaan bouwen, en niet anders.

 

Mark

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.