Aan het lijntje: Ferdinand Muller

Deze keer in “Aan Het Lijntje” Ferdinand Muller, 28 jaar en geboren in Nijmegen. Oorspronkelijk zit Ferdinand op Vak N, maar omdat hij een eigen item ‘FC Ferdinand’ heeft bij NEC-TV en daarvoor interviews afneemt met de spelers, is hij tegenwoordig ook op de perstribune te vinden.

[singlepic id=2637 w=480 h=360 float=center]

Tien jaar was hij toen zijn vader hem meenam naar NEC. “Een fantastische ervaring. De eerste wedstrijd was destijds (ik dacht) in 1992, thuis tegen Heracles om promotie af te dwingen naar de Eredivisie. NEC won met 1-0. Vanaf dat moment was er een chemie ontstaan tussen De Goffert, NEC en mijzelf. Ik zal mijn vader eeuwig dankbaar blijven dat hij mij kennis heeft laten maken met deze geweldige club.”

Ferdinand zou graag zien dat NEC de financiële zaken op orde zou hebben: “Natuurlijk heeft NEC het financieel erg moeilijk. Ik zou het fijn vinden als ‘we’ een stabiele club gaan worden die structureel de financiële zaken op orde heeft en dat we dus een gezonde club zijn. Verder zou ik de marketing & communicatie afdeling willen professionaliseren. Ik geef de mensen hier ook zeer zeker en ook graag adviezen in, hoe bepaalde dingen anders kunnen, waardoor je een goede  of betere uitstraling creëert. NEC moet echt gaan leren om de interne bronnen zoals bijvoorbeeld NEC-TV maximaal te gaan gebruiken. Je kunt hier zoveel uithalen, het is je officiële en eigen TV-station waar je voor betaalt om de ‘club tv’ te laten produceren, maar op deze afdeling zijn er genoeg goede dingen. Kijk eens naar hetgeen wat gebeurd op gebied van Social Media, wij staan voor de wijk, de website. Je mag kritisch zijn en de punten waar ik van vind dat het anders kan, aandragen, maar je moet wel realistisch en helder zijn.”

Uiteraard doet NEC ook veel dingen goed volgens Ferdinand: “Neem bijvoorbeeld het aankoopbeleid van de laatste jaren. Met weinig financiële middelen, toch een relatief goede selectie neerzetten. De communicatie naar de supporters wordt ook eerlijker en beter en dat je als NEC-fan meer uitwedstrijden met de auto kan bezoeken, ervaar ik als zeer positief. Je ziet dat NEC veel waarde hecht aan de achterban. Ik hoop dat de commerciële afdeling, onder leiding van Bart van Ingen, er weer in slaagt om Nijmeegse bedrijven en bedrijven uit de regio aan NEC te binden. Het veld ligt er al jaren uitstekend bij, de jeugdopleiding laat steeds meer talenten doorstromen, dus genoeg goede punten lijkt mij zo.”

Kevin Conboy is momenteel zijn favoriete speler: “Ik vind hem een geweldige back die er vaak wel staat. Pavel Cmovs heeft zich ook erg goed ontwikkeld, net als Rens van Eijden en Navarone Foor.” Een minst favoriete speler heeft Ferdinand eigenlijk niet. “Welke speler het minst favoriete is? Tsja moeilijk, eigenlijk niet een, serieus, iedereen is wel eens uit vorm. Ik hoop oprecht dat de aanvallende linie zich laat zien dit jaar, hiermee doel ik op ten Voorde en Platje, ik gun die gasten een eerlijke kans, hoop voor hun dat ze er wel gaan komen. Dit geldt ook voor Van den Meiracker.”

Een goede aanvallende middenvelder en een linkerflankspeler kunnen we ook wel gebruiken, vindt Ferdinand: “Iedereen heeft het maar over een spits, maar ik vind dat er heel weinig dreiging komt vanuit de linkerkant. Ik hoop dat Soren Rieks zich hier laat gelden, zeer zeker een jongen met potentie en een slimme speler.” Hij vindt het jammer dat Bram Nuytinck vertrokken is. “Een echte clubman, altijd positief naar fans, altijd gedreven, een Nijmegenaar. Je gunt hem zeker die stap hogerop, maar natuurlijk is het jammer dat ie weg is.”

[singlepic id=2640 w=400 h=300 float=left]Een paar wedstrijden zijn hem extra bijgebleven: “Natuurlijk de wedstrijden in Europees verband. Ik zal nooit meer vergeten dat wij met 800 man in Moskou hebben gestaan om daar een 1-2 overwinning te behalen, de chaos die er was met de bussen destijds (net op tijd binnen voor de wedstrijd), de vreugde na de 1-2, de vliegreis terug, het bier wat we gedronken hebben, een lachende hoteleigenaar die voor CSKA was, het was top! Ook de wedstrijden tegen Udinese en HSV, het was geweldig. En uiteraard de 0-1 winst bij een ontlading, wat voelde dat heerlijk.”

Wat de sfeer in het stadion betreft heeft Ferdinand een duidelijke mening: “Er is geen eenheid, dat vind ik erg jammer, nu heb je één vak. Het zou mooi zijn als er een chemie is tussen meerdere plekken in het stadion, zoals bij NAC en Willem II. Wel is het mooi om te zien wat Legio Noviomagum en Zifo vaak voor schitterende acties hebben, allemaal vrijwilligers, dat verdient een enorm respect.”

Alex Pastoor is een trainer die altijd wilt winnen, die het maximale uit zijn spelers wilt halen en het liefst met attractief voetbal, aldus Ferdinand. “Het is soms een te serieuze man. Er wordt gezegd dat hij weinig uitstraalt, nou op 22 januari 2012 hebben we kunnen zien dat dat wel meevalt. Hij wilt gewoon altijd winnen. Bij Heerenveen was het destijds al een leider in het veld, kon niet echt goed tegen het verliezen van een wedstrijd. Die passie zie je nog steeds. Een ding weet ik zeker en dat is dat hij wilt dat het met zijn team en met NEC dus gewoon goed gaat.”

Bij de voetbalwet heeft hij een dubbel gevoel. “Als je hierdoor meer wedstrijden met eigen vervoer kan bezoeken is het top. Dan gaan mensen vanzelf wel weer vaker mee, maar ik ben gewoon huiverig voor de addertjes onder het gras. Laat ze nu eens gewoon duidelijk zijn wat ze nu echt willen en verwachten, gewoon open kaart. Je ziet dat er veel minder geweld is op dit moment rondom wedstrijden, dit wordt vaak opgeblazen, en dat irriteert me.”

Ferdinand denkt dat het vertrek van Swart en Van Teeffelen te maken heeft met dat de raad van Commissarissen niet op een lijn zitten met Jacco. “Er is een verschil in mening hoe je de club moet leiden, dat kan gewoon. Er zijn wat investeerders die het niet meer zagen zitten op deze manier en niet meer wilden investeren in de club, althans niet meer zoals voorheen. Dan is de keus voor Jacco zeker een moeilijke, maar wel een logische. Ik weet wel dat Jacco begon met 600.000 euro in de rode cijfers zo’n 8.5 jaar geleden. Niet alles is zijn fout. Laten we met zijn allen gewoon hopen dat de man waar wij op wachten er echt gaat komen, natuurlijk bedoel ik Marcel Boekhoorn, niet alleen om zijn geld, maar simpelweg omdat we zijn hulp erg goed kunnen gebruiken. Hij heeft zoveel netwerken en kennis en natuurlijk ook een hart voor NEC. Maar ik snap ook heel goed dat als je 1 miljard aan eigen vermogen hebt, nog steeds niet zomaar 50 of 100 miljoen in een club steekt. Het moet geen 2- of 3-jarig iets zijn, maar echt iets voor een hele lange tijd. Daarbij komt dat we een groter en beter stadion nodig hebben. Ik hoop dat de Gemeente Nijmegen er ooit ook zo over gaat denken. Die hebben de laatste jaren veel gezegd, maar weinig gedaan hierin. Jammer, want ik maak me af en toe best zorgen over de toekomst van onze club.”

[singlepic id=2639 w=480 h=320 float=right]Voor NEC-TV interviewt hij regelmatig spelers. Gevraagd naar de leuke en minder leuke aspecten van dit werk zegt hij: “Het leukste wat je hierin mee maakt is het feit dat je op plekken komt waar je nooit aan dacht, zoals een mixed zone (een ruimte waar na afloop van de wedstrijd de interviews worden afgenomen). Het feit dat je met een auto zo een parkeerplaats op kan rijden bij een andere club, je kaart gewoon voor je klaar ligt, ja dat is natuurlijk wel even wennen, dat voelt als luxe, maar het is deels gewoon ook ‘werk’ dus een logische zaak.

Het trainingskamp waarbij we aanwezig waren in Spanje is echt geweldig; het klimaat, de accommodatie, de omgeving is simpelweg te gek. Het leukste wat je mee maakt in interviews is het feit dat je info uit iemand trekt die je op dat moment wilt weten en dat je de kijkers een verhaal kan laten bekijken. Ook als er dingen mis gaan, lach je vaak. Het is leuk om bij figuren als een Pothuizen, Sinouh, of Zomer langs te gaan. Je ontmoet ook veel mensen, zoals een Jan-Joost van Gangelen en je ziet elke club in de Eredivisie van binnen, dat is geweldig. Minder leuke interviews die zijn er als je verliest, want daar zit ik als supporter van NEC dan ook mee, maar je moet op dat moment objectief blijven. Dat valt niet altijd mee.”

Studio Voetbal of Voetbal International? Voetbal International. Alleen al die Van der Gijp en regelmatig Boskamp en de eerlijke, kritische blik van Johan Derksen kan ik waarderen. Ze hebben niet voor niets een terechte televizierring. Ik hou wel van die humor.

Sinouh: prima keeper of campingkeeper? Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik weet niet of hij een prima keeper is want hij heeft nog geen minuten gemaakt in het eerste van NEC. Hij is wel gemotiveerd en belangrijk voor de ontwikkeling van Joshua Smits en Kelle Roos en je kunt echt met hem lachen.

Waar gaat NEC eindigen dit seizoen? We eindigen bij de eerste 9.

 

Robert

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.