Zo zagen wij het: NEC – Roda JC Kerkrade

Eerder dit seizoen, toen het interne wedstrijdverslagrooster van DTH voor het restant van de competitie tot stand kwam, trok vooral de datum 3 april mijn aandacht. Vitesse-uit was ‘voor mij’ en ik hoopte uiteraard vurig dat ik historische gebeurtenissen mocht beschrijven. Het mocht niet zo zijn. Door toeval of geluk, een mede-Trouwe Hond moest tegen Roda verstek laten gaan en ik nam zijn beurt over, heb ik alsnog het voorrecht clubhistorie op te mogen tekenen.

Vleminckx clubtopscorer aller tijden

Ik val maar met de deur in huis: op zondag 1 mei 2011 maakte Bjorn Vleminckx zijn twintigste competitiegoal van het seizoen en passeerde daarmee Hans Venneker op de ranglijst van spelers die in één seizoen in de eredivisie de meeste goals voor NEC maakte. We moesten er na Venlo-uit nog even op wachten, en met de moeilijke wedstrijden tegen Roda JC en Feyenoord zullen er ongetwijfeld wat mensen hebben getwijfeld of de twintigste er überhaupt nog wel in zat, maar op de Dag van de Arbeid was het dan toch zover. En veel symbolischer kon het bijna niet, want de Stier van Puurs werkte zich zoals eigenlijk altijd een slag in de rondte. Het resulteerde niet alleen in de twintigste, maar ook in de één-, twee- en drieëntwintigste van het seizoen. En omdat Mads Junker aan de andere kant op nul bleef staan, staat onze Belg soeverein bovenaan de lijst met goalgetters van de hele eredivisie. Wel ‘maar’ op twee goals van Boelykin, die er twee maakte, maar al met al is er een zeer realistische kans dat onze club voor het eerst sinds 1972-1973 de topscorer van de eredivisie gaat leveren.

Teamprestatie

Maar hoewel Vleminckx natuurlijk de gevierde man was, is het goed om duidelijk te maken dat de klinkende 5-0 overwinning op Roda, Amieux maakte de 2-0, een fraaie teamprestatie was. De hele ploeg deed zijn best de belofte van Vloet, een mooi afscheid in de laatste thuiswedstrijd, waar te maken en slaagde daar nog wat beter in dan we hadden durven dromen. En zo zwaaiden we in een zonovergoten Goffert enkele gedenkwaardige NEC’ers uit. Naast Vleminckx speelde namelijk ook Bas Sibum zijn laatste thuiswedstrijd voor NEC. Door een wat mindere laatste periode, zou je bijna vergeten dat dezelfde Sibum het ontbrekende puzzelstukje was in het seizoen 2007-2008. Na zijn komst destijds viel werkelijk alles op z’n plaats en elk schot binnen, plaatste NEC zich voor Europees voetbal en werd 2008 een jaar dat we nooit zullen vergeten. Ook van Otten en Chatelle werd afscheid genomen. Vooral voor die eerste moet dat een moeilijk moment zijn geweest. Ooit was Mark een veelbelovende speler uit eigen jeugd, maar na onmenselijk veel blessureleed kwam hij de laatste tijd niet meer op niveau en zat contractverlenging er niet meer in. Het was fijn dat hij vandaag een goede pot speelde en iedereen zou hem de goal die hij in de eerste helft bijna scoorde van harte hebben gegund.

Toch nog even Vleminckx

Het was dus een gedenkwaardige middag in de Goffert met Vleminckx als stralend middelpunt. Hij scoorde er uiteindelijk vier. Niet alleen maakte hij daarmee zijn vierde officieuze hattrick van het seizoen, het was ook de eerste loepzuivere variant, althans volgens de puristen: drie goals in één helft zonder andere goals tussendoor. De eerste treffer, de enige in de eerste helft en dus de twintigste van het seizoen, vierde Bjorn door zijn beide schoenen het publiek in te gooien. Het siert de scheids, Van Sichem, dat hij het moment goed aanvoelde en geen geel gaf, al zal hem vanuit Zeist ongetwijfeld worden verteld dat een shirtje uittrekken of je schoenen wat dat betreft eigenlijk niet zoveel verschil maakt. Onze topscorer moest na afloop van de wedstrijd ook nog even gesouffleerd worden. Hij had shirtje geruild met Mads Junker en besloot het kleinood meteen maar even aan te trekken. Maar de 12.500 aanwezigen in de Goffert maakten hem op niet mis te verstane wijze duidelijk dat een ereronde in het zwart-geel niet aan de orde was. Het werd, opnieuw symbolisch, een blauw-zwart opwarmshirt waarin hij de 23 ballen die daartoe waren klaargelegd, de laatste vier inderhaast door de materiaalman bijeengesprokkeld, de tribune in mocht schieten.

Finaledag en dan nog een finaledag

De spelers mogen nu een weekje rustig aan doen, volgende week vechten Ajax en Twente een voorproefje van het competitieslot uit in de Kuip, waarna wij de week erop in datzelfde stadion aan mogen treden tegen Feyenoord. Om uit te maken wie tiende of misschien wel negende op de ranglijst wordt, maar ook om onze Belg zijn totaal nog wat op te laten krikken. We zullen het gaan zien, tenzij de verleiding om de kampioensontknoping in de Arena live op televisie te aanschouwen te groot wordt natuurlijk. Misschien kan iemand een tv-tje meenemen naar Rotterdam?

Thomas

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.