Zo zagen wij het: NEC-Heracles

De ene puntendeling in een thuiswedstrijd is de andere niet. Volgde na de puntendeling tegen NAC, ondanks het zure gevoel van de late gelijkmaker, nog een dankbaar applaus van de toeschouwers, de remise tegen Heracles leverde voornamelijk negatieve reacties op. Het verschil zat m er in dat NEC tegen NAC één van de beste wedstrijden van het seizoen op de mat legde, maar zes dagen later een uiterst bedroevende pot tegen Heracles serveerde. Meer dan een punt zat er niet in en was ook niet verdiend en omdat voor Heracles hetzelfde gold was de uitslag uiteindelijk meer dan logisch.

NEC begon met Otten voor de geschorste Nuytinck en Zimling weer in de basis ten koste van Davids. Het begin was aardig, NEC zette Heracles onder druk en combineerde vlotjes. Tot hele grote kansen leidde het niet, Chatelle verschafte Vleminckx een goede, maar moeilijke kans en Zimling was gevaarlijk van afstand. Halverwege de eerste helft kantelde de wedstrijd, Heracles werd wat feller, nam het initiatief over, maar slaagde er niet tot kansen te komen. De rust werd bereikt in de serene rust van de in slaap gedommelde Goffert.

Het begin van het tweede bedrijf leek op het eerste, met dat verschil dat NEC er nu wel in slaagde te scoren. Het juist voorspellen van de naam van de doelpuntenmaker levert wekelijks minder geld op bij de bookmakers. Bjorn Vleminckx verstevigde met alweer zijn zeventiende goal in 21 wedstrijden zijn plek aan de top van de topscorerslijst en zijn waarde op de transfermarkt die nog een paar dagen open is. De Belg liet het er weer heel gemakkelijk uitzien, waardoor veel van de aandacht naar het sublieme voorwerk van Goossens ging. Het lijkt slechts een kwestie van tijd totdat de spits illustere namen uit verleden als Cas Janssens (18 goals) en Hans Venneker (19 goals) achterhaald heeft.

De ploeg van Vloet leek weinig geleerd te hebben van de wedstrijd tegen NAC, want opnieuw werd het initiatief uit handen gegeven. De gelijkmaker, uit een prachtige vrije trap van Fledderus, volgde dan ook snel, waarna NEC de regie over de wedstrijd volledig kwijt raakte. Duels gingen verloren, spelers begrepen elkaar niet meer en leden veelvuldig balverlies. De makke van spelen in de Goffert in dergelijke wedstrijden is dat het publiek de ploeg niet over het dode punt heen kan helpen. Sterker nog, door de talloze fluitconcerten zakten veel spelers steeds verder weg. Tekenend voorbeeld was Schöne, die de hoon over zich kreeg van de Hazenkamp toen hij er niet in slaagde een afspeelmogelijkheid te vinden en voor een veilige pass achteruit koos. De Deen draaide zich om en zijn woedende blik richting tribunes sprak boekdelen. Niet veel later volgde een domme gele kaart, puur uit frustratie, om in het vervolg geen bal meer goed te raken. Op de inzet van de spelers was gisteren weinig aan te merken, waardoor de mythe over de ‘wisselwerking tussen spelers en publiek’, die zo vaak op forums gebezigd wordt definitief de prullenbak in kan.

Een ander die het moest ontgelden was scheidsrechter Sanders. De nieuweling in de eredivisie floot inderdaad warrig, maar de woedende reacties van spelers en publiek waren meer ingegeven door frustratie over het eigen falen. Ik was persoonlijk al lang blij dat het grootste deel van het publiek de vrij unieke bekentenis van de arbiter gemist leek te hebben. De sneue spreekkoren richtten zich immers vooral op zijn moeder.

Conclusie na het gelijke spel mag zijn dat het seizoen goeddeels voorbij is. Play offs voor Europees voetbal zijn te ver weg en ook de degradatiestreep is een flink stuk verwijderd. Met een oog op de lange termijn (schuldsanering, verbouwing stadion) zou het daarom niet slecht uitkomen als er komende dagen één of meerdere klappers op de transfermarkt gemaakt kunnen worden. Het huidige moyenne van Vleminckx lijkt nauwelijks te verbeteren, terwijl Lasse Schöne niet heel blij zal zijn geworden van gisterenavond. Tegelijkertijd maakt Carlos Aalbers er geen geheim van met liefde spelers voor een zak geld elders onder te brengen deze winter. Benieuwd hoe de basiself er tegen Heerenveen uit zal zien.

Pol

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.