Zo zagen wij het: NEC-Ajax

Het zal na een minuut of vijfentwintig geweest zijn dat het merendeel der supporters de bui al zag hangen. De spreekwoordelijke versie uiteraard, want NEC en Ajax traden vanmiddag aan in een zonovergoten Goffert. Het onheil dat zich aan diende kwam echter niet van boven maar was iets dat NEC volledig over zichzelf afriep. Want na de kansenregen – om in weertermen te blijven te berichten – in het eerste deel van de wedstrijd had de wedstrijd al op slot kunnen zitten. De geringe marge van 1-0 deed het ergste vermoeden en na 90 minuten stonden we inderdaad met lege handen.

Door de bemoedigende resultaten om ons heen, in het bijzonder het verlies van Utrecht vrijdag, deed NEC zowaar weer mee in de strijd om de laatste play off plaats. In de wetenschap dat Will het pittige eindprogramma aan zich voorbij moet laten gaan, konden we ons wel weer verheugen op de terugkeer van Zimling. Het betekende dat Sibum op de bank plaats moest nemen, het verschil tussen beide werd vandaag echter wel duidelijk. Het is te hopen dat Udinese ook volgend seizoen weer in voldoende mate van middenvelders voorzien is en wij tegen een zacht prijsje weer een jaar gebruik kunnen maken van de diensten van deze rots in de branding. Door het ontbreken van Will speelde Otten rechtsback en hoewel de Nijmegenaar niet heel slecht speelde, werd wel duidelijk waarom NEC helaas niet meer met hem verder gaat.

De truttige mededeling van de club aan de supporters van beide teams om het een beetje rustig te houden, had gelukkig geen invloed op de elf van Vloet, want NEC startte furieus. Al na vier minuten kon Schöne de 1-0 binnen tikken na wat geklungel in de verdediging van Ajax. Ondanks de snelle voorsprong bleef NEC de bovenliggende partij. George bood Vleminckx een niet te missen kans om zijn 20e binnen te prikken en daarmee de best scorende NEC’er ooit in de eredivisie te worden, maar de Belg faalde jammerlijk. In het programma Heilig Gras betoogde Robin van Persie laatst dat het moment en de lokatie voor een aanzienlijk deel de ‘schoonheid’ van een goal bepalen en in die optiek bezien hoort een speler die zich wil laten kronen tot topscorer van Nederland gewoon raak te schieten. Tuurlijk, hattricks tegen Willem II en De Graafschap zijn fantastisch, maar dergelijke kansen tegen een ploeg als Ajax bij een 1-0 voorsprong zijn de momenten die er werkelijk toe doen. Deze conclusie, gevoegd bij het feit dat het misschien Vleminckx laatste wedstrijd was als er een schorsing volgt voor de elleboog tegen Vertonghen, toont aan dat Aalbers het met de megadeal (voor NEC begrippen) met Club Brugge goed gedaan heeft.

Er volgden echter nog meer kansen. George raakte de lat en na nogmaals Vleminckx wist ook Goossens Vermeer niet te passeren uit kansrijke positie. Uiteindelijk ging de storm liggen en was Ajax blij dat de schade beperkt was gebleven. Op slag van rust werd die schade zelfs gerepareerd toen Sulejmani uit de rug van Otten kroop en de bal leep langs Cillessen plaatste. Na rust waren de verhoudingen helaas weer wat genormaliseerd. Vleminckx kwam er niet meer aan te pas tegen Vertonghen en NEC kwam slechts moeizaam van eigen helft. De Amsterdammers speelden ook verre van wat verwacht mag worden van een kampioenskandidaat, maar kwamen wel op voorsprong nadat een moeilijke corner niet goed verwerkt werd en in tweede instantie werd binnen gekopt door Alderweireld. Door de voorsprong van de Amsterdammers kan Frank de Boer, tot opluchting van iedereen, eindelijk El Hamdaoui naar de kant halen. Zelfs in het uitvak applaudisseert niemand voor de irritante etterbak met te veel kapsones. NEC zet in de slotfase nog wel aan, maar erg veel kan er niet meer afgedwongen worden. Hopen dat de bal een keer goed valt is het maximale en hoewel er een aantal scrimmages voor de goal van Vermeer plaats vinden zal de sluitpost nooit echt ongerust zijn geweest. Omdat Ajax voor staat komen er, ondanks een flink aantal wissels en paar blessurebehandelingen, ook slecht twee minuten bij.
Kijkend naar de stand zijn we nog steeds niet helemaal kansloos voor een play off plaats maar erg veel geloof lijkt er niet te zijn in en rond de Goffert.

Pol

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.