Zo zagen wij het: Fortuna Sittard – NEC

Voor aanvang van dit seizoen schreven meerdere ‘kenners’ dat NEC wel eens de positieve verrassing van het jaar zou kunnen worden. Met een aantal nieuwe spelers, een ambiteuze trainer én een sfeervak, zouden we wel even laten zien welke club in misschien wel de meest gastvrije stad van het land speelt. Twee maanden na de start van de competitie lijkt het echter nog steeds nergens op en mogen we van geluk (?) spreken dat de kortste weg naar Europa na gisteravond nog steeds open ligt.

Autocombi + gratis koffie
Waar veel supporters na de blamage tegen NAC meenden dat de equipe van Pastoor het klusje zelf wel zou klaren, en dus het hilarische radioverslag van Limburg 1 prefereerden boven een bezoek aan Limburg, namen 130 supporters de moeite om af te reizen naar de Trendwork Arena. Zoals wel vaker dit seizoen lag het hoogtepunt van de dag niet op het veld maar in het feit dat de wedstrijd met de auto te bezoeken was. Gratis koffie en thee waren de enige sfeerverhogende elementen in een troosteloze ambiance, waarin ook het uitpubliek zich moeiteloos thuis leek te voelen. Althans, gezien de beperkte vocale steun voor de rood-groen-zwarten.

De wedstrijd
Voor die steun was eigenlijk ook geen enkel motief. Vanaf minuut één liet NEC zich overklassen door een team dat sinds de hoogtijdagen van Mark van Bommel en de vergeten voetballer Ronald Hamming niets meer heeft gepresteerd. NEC leek simpelweg te kort te komen en verloor duels, leed balverlies op kinderlijke wijze en blunderde er gretig op los. Het meeste zorgen baart me dat Alex Pastoor op zo’n moment niet lijkt te durven ingrijpen. Hij wil de rust bewaren en laat slecht presterende spelers erg lang staan. Hierdoor was het gisteren alweer de zoveelste wedstrijd op rij waarin supporters de bui al voelden hangen en de ommekeer (te) laat werd ingezet.
Dat de wedstrijd ook daadwerkelijk kantelde was meer geluk dan wijsheid. Schöne stond een keer op de goede plek en kon zo de aansluitingstreffer binnen tikken, terwijl Género Zeefuik (zet die man in de basis!) wel heel eenvoudig een vrije trap kreeg die Nijland vervolgens benutte om zijn zelfvertrouwen weer wat op te krikken. De bijbehorende verlenging zorgde voor het schaamrood op de kaken van alle meegreisde fans. Vlak voor de treffer zong het uitvak immers nog met het publiek van Fortuna mee: ‘Wij krijgen voetballes’ …

Verlengen
Waar dus niemand op zat te wachten gebeurde. Nog een half uur alles-of-niets-voetbal tegen een club uit de eerste divisie. Verwacht werd dat NEC nu wel op basis van conditie en individuele kwaliteiten door zou rammen, maar het was juist Fortuna dat vrolijk door denderde. Tijdens het paniekerige offensief faalden Melvin Platje (alleen voor de keeper, alweer) en Género Zeefuik. Verdedigend waren het Koolwijk en Grootfaam die stonden te schutteren, waarbij die laatste toch enige credits verdient omdat hij, overigens samen met Babos, NEC een keer wonderbaarlijk voor een nederlaag behoedde.
Vadócz werd door de Gelderlander uitgeroepen als slechtste speler op het veld en dat de Hongaar de 2-3 verzorgde was dan ook niet meer dan een detail. Dat gold tevens voor de knappe goal van Platje die de bal bijna vanaf eigen helft in de goal gleed.
Pluspunt voor de meegereisde supporters was het feit dat het stadion zo goed als leeg was. Hierdoor waren we nog relatief vroeg thuis en kostte het niet veel tijd om ons persoonlijk te excuseren bij de Fortunezen voor de gebietste overwinning. We zitten gelukkig in de koker voor de volgende ronde, maar Alex, in naam der kenners: Doe er wat aan!

Tjerk García

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.