Vleminckx blijft stunten

Tegen Heracles maakte Twente spits Marc Janko vier doelpunten en sprong daarmee meteen naar een tweede plek in het topscorer klassement van de Eredivisie. Een paar uur later had Vleminckx deze ‘aanval’ op zijn nummer 1 plek alweer bijna achteloos afgewimpeld. Twee doelpunten uit tegen AZ, de tweede goal een absolute beauty, herstelden zijn comfortabele hegemonie aan de top van het klassement. Over die fraaie tweede treffer tegen AZ zei Vleminckx na afloop met een gezonde dosis understatement: "Ik zag dat de keeper iets te ver voor zijn doel stond. Waarom schiet ik niet, dacht ik in een flits. Hij zat er aardig in."

Vijftien doelpunten scoorde hij dit seizoen inmiddels al voor NEC in 19 wedstrijden. Om dit even in perspectief te plaatsen, dat zijn er evenveel als Hristov er scoorde in het seizoen 2000-2001, als De Gier in ’98-’99, als De Jong en Jendrossek begin jaren ’70. En er zijn nog 15 (!) wedstrijden te gaan. NEC seizoen-topscorer aller tijden in de Eredivisie, Hans Venneker, had er aan het eind van het seizoen ’67-’68 19 in liggen. Dat zijn er maar 4 meer dan Vleminckx er nu al heeft, met nog 15 wedstrijden voor de boeg. Ineens ziet dat record van Venneker er helemaal niet zo stevig meer uit. Het zou toch niet…?

"De gelijkmaker, die 2-2, maakt hij uit het niets. Dat was niet eens een aanval van ons. Maar Björn haalde fantastisch uit", jubelde Vloet begrijpelijkerwijze na afloop van de wedstrijd in De Gelderlander. Maar ook coach Verbeek van de tegenstander onderkende de kwaliteit van Björn: "Ik zei nog voor de wedstrijd: vorig seizoen schoot Vleminckx ook al heel vaak nét over of nét naast. Nu schiet-ie alles raak."

Zelf blijft Vleminckx er schijnbaar nuchter onder, al is aan kleine dingen te merken dat hij zich wel bewust is van de uniekheid van de prestatie die hij momenteel bij NEC aan het leveren is. Zo grapte hij voorafgaand aan de wedstrijd nog tegen De Gier: "Ik maak er vanavond twee en dan kom ik op gelijke hoogte met jou." Maar tegenover de buitenwereld blijft hij realistisch: "Ik besef dat ploegen als Ajax, PSV en FC Twente meer doelpunten in een seizoen maken dan NEC. Daarom geniet ik van de momenten dat ik bovenaan die topscorerslijst sta. En verder wil ik me er niet al te veel mee bezighouden."

Jack de Gier vindt het prima dat Vleminckx inmiddels zijn beste seizoensprestatie ooit bij NEC geëvenaard heeft. ‘Jackiegoal’ had immers een belangrijk aandeel in de produktie van de Belg. De intensieve begeleiding van de voormalige spits begint dit seizoen duidelijk zijn vruchten af te werpen. De Gier wil echter geen voorspelling doen waar dit gaat eindigen: "We gaan die jongen niet onnodig onder druk zetten."

Uiteindelijk zijn het doelpunten waar een spits op afgerekend wordt. Toch is Vleminckx in het veld veel meer dan alleen een goaltjesdief. Hij verdedigt, sleurt, trekt en rent zich 90 minuten lang een slag in de rondte. Zijn commentaar op de door Bossen nogal kinderachtig gegeven vrije trap diep in blessuretijd is tekenend voor het type speler dat Vleminckx is: "Ik heb niks gezegd. Ben in de muur gaan staan met maar één gedachte: die bal gaat er niet langs. Over mijn lijk. En dat gebeurde ook niet."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.